szőrme

Gyilkos divat

377

A leghírhedtebb viselet a szőrme. Hordják télen, mert hideg van, de leginkább, mert drága. Barlangjainkban mára állandósult a húsz fok feletti hőmérséklet, az autóban, villamoson, buszon, vonaton is - utóbbiban azért nincs húsz, de vastag pulcsiban kibírjuk. Ráadásul ott a műszőrme, s a kőolajszármazékokból készült fagy-, szél-, hó- és esőálló profi kabátok, ha már mindenáron jó meleget akarunk húzni. Vajon miért van még mindig létjogosultsága a prémnek azon kívül, hogy státuszszimbólum? A bundák többsége nyestből, nyércből, csincsillából és rókából készül.

Nehéz kérdés az állatvédelem, de könnyebb a bunda ellen érvelni, mint a rántott húsról lemondani. Nem mindenkinek jutnak eszébe az élő állatok, amikor befal egy roston pipimellet, bár bizonyára kedveli őket az udvaron kapirgálva is. Amikor véres steaket látunk, sokan már émelygni kezdenek, de nem valószínű, hogy a marha iránti sajnálatból. Pszichológusok szerint, mivel a szőrme sokkal inkább emlékeztet magára az állatra, mint egy rántotthús, vagy egy bőrcipő, ami természetes, hisz sokszor még az arcát is láthatjuk egy nyakra tekeredve, így érzelmeket is könnyebben vált ki az emberből, illetve ideológiai vitákat arra nézve, hogy jogunk van-e hordani élettel teli, érző lények szőrét (lábát, fülét, farkába harapó fejét stb.)?olvass tovább

Mary-Kate sztájl

812

New Yorkban lencsevégre kapta Fabsugar fotósa az Olsen-ikrek egyikét, amint nagy virágmintás hippi szerkóban, ennek teljesen ellentmondásos szőrmében és romaékszerekben parádézott. Még barátainak is sikerült egy kicsit elcsípni a reflektorfényből. Neked tetszik Mary-Kate stílusa?

Divat a szőr

7141

Életemben egyszer jártam rókatenyészetben, körülbelül húsz évvel ezelőtt. Vittek. Az állatokra és a körülményekre kevésbé, a szagra viszont nagyon is emlékszem. Csípős volt és orrfacsaró, amelyet azóta csak néhányszor éreztem az állatkertben. Mióta divatöntudatra ébredtem, az él a fejemben, hogy a szőrme tabu. A bunda szóról is a vörös festékkel leöntött szőrmekabát képe ugrik be először vagy Szörnyella de Frász, nem pedig valami régen vágyott luxus-ruhadarab. 2010 telén viszont a szőrme ismét kötelező elem: díszítőelemként virít a ruhákon, a csizmákon, kesztyűk és táskák készülnek belőle, és csak a gyártók a megmondhatói, hogy mikor használnak valódi szőrt. Egyes feltevések szerint egyre gyakrabban és nem véletlenül. A szőrme nélkül ugyanis a divatipar még mindig válságban lenne. Állítólag.

Szőr hátán szőrme

A 2010/2011-es őszi-téli szezon egyik legnagyobb slágere a szőrme. A Chanelnél, az Armaninál, a Guccinál, Giambattista Vallinál és a Dolce & Gabbana kifutóin ugyanúgy. Ami viszont még furcsább, a tervezők a 2011-es tavaszi-nyári (!) szezonban sem mondtak le róla. És ahogy lenni szokott a divat körforgásában, először a  sztárok csábulnak el egy-egy tervezői bunda láttán – gyakran azok, akik magukat vegánnak és állatvédőnek titulálják.  Ahogy a fast fashion cégek a nagy tervezőket, úgy mi a sztárokat másoljuk. Ennek egyenes következménye, hogy 2010 telén az utcára lépve mindenhol szőrbe botlunk, aminek csak egy része mű.

Divatfotó a Harper's Bazaar orosz kiadásából (fotó: Fashionising.com)olvass tovább