szépség

A Lancôme követe

433

Anne-t az Ördög Pradat visel című kedves kis produkcióban ismerhettük meg. Kate Winslet mellett, Anne Hathaway is a kozmetikai óriáscég utazó nagykövete lett. Anne-re a fiatalabb vásárlók meghódítása miatt lett szükség, az óriáscég ugyanis fiatalítani próbál, és a színésznő szerintük: „Megtestesíti mindazt a szenvedélyt és izgalmat, mely az új Trésor  parfümünkben rejlik.” Ezenkívül a színésznő valóban sugárzóan szép, ígéretes választásnak tűnik.

Önkínzások a szépségért

614

Rég volt nőink

Kezdetben vala a nő, az őskori nő, ki alig érte meg a harmincat, ám ha mégis, hát kerek volt a csípeje, melle - igaz, arcáról nem sok emlék maradt. Ő rendelkezett igazi Vénusz-testalkattal, telt idomokkal, megtestesítette az általánosan elfogadott női testképet, a kerek csípőt, telt kebleket - ez a termékenység szimbóluma máig, ez az, amire akár bevallva, akár nem, minden férfi gerjed. Hogy mit tettek meg ezért ősasszonyaink? Nehezen kikövetkeztethető, ha egyáltalán voltak ilyen törekvéseik, hogy a gyűjtögetés mellett volt-e idejük az önként vállalt, alakformáló testmozgásra. 

A modern kori szépségeszközök őseit a babiloni romok közt találták meg, csipeszek, fésűk tömegével kerültek a felszínre, bizonyítva azt, hogy amióta a nő létezik a világon, fontos számára a megjelenés. Az ókor női gondosan ápolták hajukat, arcukat. Viasszal, kenőcsmaszkokkal kezelték arcukat és festékkel ősz hajszálaikat, elefántcsont műfoggal és parókákkal korrigálták esetleges hiányosságaikat. A ráncokat viasszal simították el, a fehér arcfesték pedig előkelő arcszínt adott. A középkorban az ártatlan természetes szépség és az ördögi, pajzán női test vívott esztétikai harcot, de egyiknek sem volt szüksége különösebb kínzásokra - úgymond normálisan néztek ki, minden testi terror nélkül. A reneszánsz szabályokat alkotott arról, hogy mi a szép: előírta a hosszú nyakat, a vékony és ovális arcformát, a szabályos vonásokat, magas homlokot, egyenes és keskeny orrot, parányi ajkat. Fekete, fehér és piros. Ez a három szín határozta meg a női szépséget a színek szempontjából. Feltétlenül feketének kellett lennie a szemnek, a szempilláknak és a szemöldöknek. Kivétel nélkül fehér volt, ha szép a kéz, a mindig apró fogak, valamint a bőr. Végezetül pedig úgy illik, hogy az ajkak, az orca és a körmök pirosra legyenek festve. olvass tovább

Szépségideálok

645

Összegyűjtöttük az elmúlt pár év szépségkirálynőit és modelljeit, melyből leszűrtük, hogy korántsem a megcsinált szépségben rejlik a titok. Óriási a különbség a kifutón látható modellek és a szépségkirálynők között, melyre csakis azt a választ találtuk, hogy a divatszakma öncélú, a modellek pedig próbababák, akik a művészet és elvontság jegyében vonulnak végig a kifutókon. 

Modellek

Még jól emlékszünk arra, hogy Cindy Crawford és társai természetes testű és szépségű nők voltak, nem pedig csontsoványak, szó sem volt hánytatásról, drogokról vagy alkoholproblémákról. George Michael Freedom klipjében a '90-es évek nőideáljai egyértelműen a modellekből fakadtak, bár ez a kérdés is megér egy nagyobb gondolatvitelt, vajon a modellek milyenségét a tömegigény adta vagy pont fordítva? Eleinte biztosan csak a szépek lehettek modellek, akiknek a szépségük az arányosságukban rejlett, és mindemellett volt bennük valami, amitől mások, mint a többiek, karakteresek. Mindez csak azért, hogy megszemélyesítsék a márkát. Linda Evangelista már egy különlegesebb arcú szépség volt és talán mérföldköve annak a változásnak, ami mostanra kifejlődött. Mára olyanná faragták a modelleket, amilyenre könnyű és látványos tervezni, akiknél a szépség már nem mérvadó, lényeg a karakter és hogy akár egy krumpliszsákot is eladjanak egy ráhímzett márkajellel. 

Linda Evangelistaolvass tovább

Borda nélkül

987

Egy nő, aki megszabadult a bordáitól, de vajon miért???