sushi

Tekerj egyet

3708

No, nem éppen a spanglira gondoltam, hanem a szusira. Házilag olyan könnyen elkészíthető, mintha a sodróval készítenéd a cigit minden nap. Mivel úgyis divat manapság a keleti konyha, talán még a Hal a tortánban is volt már ilyen, de biztos nem volt nekik szusitekerőjük, ami a sznobok és a gourmandok életét megkönnyítette volna. (bár egy igazi gourmand nem így készítené).A tradicionális szu-shit kézzel készítik, speciális szertartásokkal, mozdulatokkal, de ez ne zavarjon meg senkit, hiszen a postmodernizáció korában, már az ipari termelés sem lenne elítélendő, de így a kézműves-manufaktúra egy apró lehellete mégis megmarad az ételkészítés közben is. Betöltöd, csavarod, algásítod és máris kész a running sushi, amitől remélhetőleg te nem fogsz rohanni a budi felé. Csakis kiváló, ellenőrzött alapanyagot használj, Dunából fogott halllal pedig ne próbálkozz!

Köszönjük Mindennapibetevő!

Tekeregj kimonóban!

4176

Értekeztünk már a sushiról magáról, sőt teszteltük is a haza sushi felhozatalt, s arról is beszéltünk már, hogy miként lehet a legegyszerűbben elkészíteni. Arról azonban még kevés szó esett, hogy miként lehet tradicionális hangulatot teremteni otthonunkban ehhez a keleti gasztronómiai csodához. A napokban a Tchibo üzletébe tértem be az egyik plázánkban, ahol megdöbbenve tapasztaltam, hogy már nem csak kávét, de különböző, a mindennapokhoz szükséges praktikus kiegészítőket is lehet vásárolni, akár suhi készítéshez, hagyományos távolkeleti vendéglátáshoz is. 

A sushi szó eredetileg azt jelenti: savanyú, és az étel savanykás ízére utal. Japán specialitás, két nagy csoportja van: a nigiri-sushi - halszelet kézzel formázott rizsgombócon - és a maki-sushi. Itthon ez utóbbi az elterjedtebb, amelynek az alapja nori-lap - szárított és pirított tengeri moszat - hűtött, savanyított rizs és hal, zöldség vagy tojás hengerekké tekerve. Ezeket felvágják, és apró falatokban szervírozzák. Könnyű, finom és alacsony a kalóriatartalma, ezért egyre népszerűbb világszerte. Ahhoz, hogy valaki itamae, azaz sushi mester lehessen, hét-tíz évig kell képeznie magát. Ettől a ténytől senkinek ne legyen keserű a szájíze, egyszerűbb sushi-változatokat otthon is el lehet készíteni, csak egy jó kés kell hozzá az alapokon kívül. Az otthoni japánkodás egyik alapfeltétele a hocho, azaz a sushivágó kés. Ezt arról lehet felismerni, hogy rovátkolt, a bemélyedéseknek köszönhetően vágás közben nem keletkezik légréteg, így a felvágandó élelmiszer nem tapad rá a kés pengéjére, könnyebb vele dolgozni.

A sushi fogyasztásnak szerves része a teázás, amely már önmagában is rituálénak számít sok ázsiai országban. Kínában és Japánban az ízesítés nélküli zöld tea egyenesen nemzeti italnak minősül. Isszák melegen vagy hidegen, mindig keserűen, ízesítés nélkül. A Pai Mu Tan fehér teát Fujian tartományban, a Minjiang folyó torkolatánál termesztik. A rövid ideig tartó szüret során csak az ezüstfehér levélvirágokat és a két legfiatalabb levelet szedik le, majd dolgozzák fel különleges gondossággal. Kínában a jázminteát is nagyra értékelik - azaz a jázminlevelekkel ízesített zöld teát. Japánban közkedvelt a fekete tea is (hidegen), ismerik és szeretik az angol teát, de olyan különlegességeket is fogyasztanak, mint az árpa tea - szintén hidegen. Fontos tudni, hogy a zöld teát forró, de nem lobogó vízzel kell készíteni, és fogyasztás előtt legalább három percig állni kell hagyni. A közös teázás nem csak az ital élvezetét jelenti: egy japán számára a tea a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és az energia fogalmával kapcsolódik össze. Tanuljuk ezt meg tőlük, és azt is, hogy a teát aromazáró teás dobozban tartják, hogy a különleges teák zamata ne illanjon el. 

A keleti emberek otthon is szépen felöltöznek, hogy ezzel is kimutassák a tiszteletüket a vendégeik, a társuk, a családtagjaik iránt, mi is autentikusabbá tehetünk egy-egy sushi-vacsorát, ha kimonóba bújunk. Eredetileg a japánok mindenfajta ruhára a kimonó szót használták, később korlátozódott a szóhasználat a T-alakú köntösre. Hagyományosan a kimonó bal oldala van felül, a jobb pedig alul, mert fordítva a wikipedia szerint balszerencsét hoz. Hogy tökéletes legyen a hangulat mi magunk is átváltozhatunk e kultúrának megfelelően, és kimonóba bújhatunk.

Ezek után nem marad más hátra, mint az étel elkészítése és társaság élvezete. A sushihoz szükséges hozzávalókat beszerezheted a Nagycsarnok alagsorában található ázsiai élelmiszer boltban, de ázsiai étkészletet, evőpálcika szettet, kimonót, a különleges teafüveket is sok helyen találhatsz már. Mielőtt azt gondolnád, hogy túl nagy befektetésre lenne ehhez szükség, megnyugtatlak, bővel alatta marad egy négyszemélyes hagyományos sushi étteremben lévő vacsi árának.