stzerelem

Volt már titkos szeretőd?

1221

Van, aki szerint a szerető már önmagában nagyon romantikus szó, van, aki szerint a szeretősdi inkább izgató, mint romantikus. Az irodalmat és a filmeket egyaránt megihlette már ez a fajta kapcsolat, szinte minden válfaját láthattuk már a filmvásznon. A történelem során azért nem újkeletű a szeretősdi, sőt, évszázadokkal ezelőtt sokkal lazábban kezelték a házastársak ezt, mint manapság. 

Bezzeg régen

A reneszánsz Olaszországban, főleg Genovában, Velencében, Firenzében és Rómában elismert és előszeretettel követett szokás volt a Cicisbeatura (vagy másként Cicisbeismo), avagy a házas, arisztokrata asszonyok hivatásos szeretőjének "intézménye". A szerető a férj tudtával és jóváhagyásával látogatta a feleséget. Elkísérte a templomba, nyilvános rendezvényekre, sétákra, szabad bejárása volt a házba, és végül, de nem utolsó sorban a hölgy szexuális igényeit is kielégítette.

Tulajdonképpeni feladata az volt, hogy az asszony unalmát elűzze, illetve, hogy állandó kísérője legyen. Az írások szerint, a házassági szerződéshez hasonló megállapodás jött létre a felek között, amiben lefektették a szerető jogait és kötelezettségeit. Példának okáért, a Cicisbeonak (vagy másként Cavalier Servente-nek) közszereplések alkalmával a hölgy mögött kellett állnia, csak onnan suttoghatott a nő a fülébe. A Cicisbeo elnevezés is innen ered, ami "suttogni-t" jelent. A szeretőnek "szolgálata" alatt tilos volt más hölggyel kapcsolatot fenntartania. Ha mégis megtette, úgy a megállapodást semmisnek kellett tekinteni, de a szerződést bármelyik fél bármikor egyszerűen fel is bonthatta.olvass tovább