stylist

Stylistok és karcsúság

508

Tíz híresség testtömegindexe
18 alatti BMI testtömegindex anorexia közeli állapotot jelent, 15 alatti anorexiát, míg 13 alatt az illető haldoklik. Eva Herzigova 18, Anna Kurnyikova 17,5, Keira Kinghtley 17, 5, Amy Winehouse 16, Lily Cole (modell) 16,1 és Mischa Bartin mind közül a legrosszabb, 15,1 indexű. A mindig tökéletes megjelenés nemcsak a celebek saját döntésén múlik, a háttérben a stylistokon is nagy a felelősség a tudatos sztárcsinálásban.

Stylistokról általában
A-listás filmek A-listás sztárjait öltöztetik -  csakis azt, aki nem hiszi magáról, hogy tud öltözni - ők az A-listás stylistok, aminek a mércéje nem más, mint hogy mennyire híres celebet ruház fel az illető. Ők azok, akik huszonnégy órás készültségben állnak, mert mindig történhet valami - némelyikük kerüli a médiát, de van, aki fürdőzik a népszerűségben. Megmondják a hírességeknek, mit vegyenek fel, milyen színben, milyen alkalomra, s van olyan multifunkcionális stylist, aki még a híres testek karbantartásárért is felelősséget vállal. A szakma mára olyanná fejlődött, mint a fodrászoké, azaz magától értetődik, hogy van nekünk ilyenünk, s számunkra legfeljebb azért lehet furcsa, mert nálunk még nem terejdt el ennyire. Hazánkban inkább üzletasszonyokra és politikusnőkre jellemző, hogy egy úgynevezett coaching részeként külsejük tökéletesítésére igénybe vegyék egy stylist segítségét. Itthoni celebek csak alkalmanként kérdezik meg a szakemberektől, mit is viseljenek, és ez meg is látszik, ha kinyitunk egy bulvár magazint, bár tegyük hozzá, hírességek ruházmányának szétcincálása sem nemzeti hobbink még. 

Stylistok itthon
Háromféle stylist fajtát ismerünk itthon, természetesen a legismertebbek közülük azok, akik a köztudatban is erősen szerepelnek, mint például Lakatos Márk. Vannak, akik szakmájukat tekintve profik és lehetőségük van arra, hogy ezt kamatoztassák, ilyen Tóth Ali és Virág Anikó a Room magazinban. A stylist szakma csúcsán pedig azok állnak, akik filmes produkciókban, reklámokban dolgoznak - ehhez  gyakran jelmeztervezői végzettség a kritérium. Persze a kategóriákban természetesen van átfedés.

Nem könnyű stylistnak lenni, hiszen minden magazinnak saját arculata van, tehát ahhoz kell idomulniuk, a celebekkel együtt dolgozni kutya nehéz, hiszen lótifuti munka, "hozzál már légyszi ebből egy rózsaszínt", filmes munkákhoz pedig gyakran jelmeztervezői végzettség kell. Ahhoz, hogy szakmabelivé váljon valaki, nem elég egy OKJ-s képzés, Iparművészetit kell minimum elvégeznie, hogy komolyan vegyék. Később érdemes elhelyezkedni egy mester mellé, mert a fotózást és a cikkírást nem lehet elméletben megtanulni.

Hírességek mellett
A sztártörténelemben az első nagy stylist Edith Head volt, aki a negyvenes - ötvenes években Elizabeth Taylort, Gloria Swansont és Grace Kellyt is öltöztette, s a Paramount Pictures filmstúdió évekre szerződtette filmhősei mellé. Mára, ahogy a celeb fogalma alakult, úgy idomult a stylist szakma is ehhez igazodva, főleg az Államokban - már mindegy, ki mit tesz le szakmai alapokon az asztalra, elég egy jó bulin egy provokatív fotó és kész a celebség. Sok híres stylistnak nincs ehhez végzettsége, mégis híressé vált munkájáról, gondoljunk csak a bugyijukat kivillantó hírességekre és ruháikra, melyek ezt láttatni hagyják.

Jessica Pasteur öltözteti Jessica Simpsont és Jennifer Hudsont, a kiváló stílusú Gwen Stefani Andrea Liebermannal dolgozik együtt, Paris Hiltont pedig Rachel Zoe kreálja. Őket látjuk a médiában, akarva akaratlan hasonlítani szeretnénk rájuk, de minimum megnézzük a cuccaikat, mit mivel vettek fel és milyen alkalomra.olvass tovább

Patricia Field a Marks & Spencerben

2420

Biztos vagyok benne, hogy a Patricia Field - többek között a Szex és New York valamint az Ördög Pradát visel című film stylistja - által megálmodott hatvan darabos kollekció olyan vásárlókat is bevonz majd a Marks and Spencerbe, akik azelőtt sosem vásároltak a márka üzleteiben.olvass tovább

A szinglik öltöztetője

3615

Azok, akik Szex és New York fanatikusok, biztos ismerik Patricia Field nevét. Patricia az a divattervező-stylist, aki a hat évadon keresztül és az eddig elkészült egy nagyjátékfilmben öltöztette a négy szinglit. Hogy ki is Patricia Field, és hogyan lett ő a barátnők hivatalos öltöztetője, most természetesn megtudjátok. A stylist élete egyébként nagyon is aktuális téma, hiszen készül a film második része, amelyben a pletykák szerint Vivienne Westwood pályázik az öltöztetőnői posztra... Vajon a producerek hagyják, hogy kitúrják a sorozattal és a csajok stílusával annyira összeforrt Patriciát? Én remélem, hogy nem!

Patricia Field New Yorkban született görög és örmény bevándorló szülők gyermekeként, a dátumról nincsenek források, valószínű a tervezőnő hiú a korára, és inkább titokban tartja. A hatvanas-hetvenes években tűnt fel a divatvilágban, ekkor nyitotta meg első butikját Manhattanben, Greenwich Village-ben. 

1989-ban dolgozott Michael Mann rendező Made in L.A. című filmjében jelmeztervezőként, később ezt még számos alkotás követte, amelyben Patricia felelt a kosztümökért. Például az 1995-ben forgatott Miami rapszódia, amelynek forgatásán barátkozott össze Sarah Jessica Parkerrel. A színésznőnek annyira megtetszett a stylist munkája, hogy 1998-ban, mikor is elkezdték forgatni a Szex és New Yorkot, őt kérte fel Carrie karakterének öltöztetőjének… A többi pedig innen már legenda. Patricia Fieldnek köszönhetjük a Manolo Blahnik mániás írónőt, a tütüt, a Carrie nyakláncot és még sok minden mást.

Patricia utánozhatatlan stílusa itt!olvass tovább

Lődd be magad Rachel Zoe-val!

4898

Kinek lehetne tökéletesebb stílusa, mint egy stylistnak? Éppen ezért rovatunk mai sztárja a hírességek egyik öltöztetője, Rachel Zoe. Nézzük a hozzá tartozó öt állítást!

1. Öltözködésedet áthatja a hippi divat.

2. Az óriási napszemüveg a védjegyeddé vált, az sem zavar, ha nem süt a nap, vagy nem égnek a reflektorok.

3. A hippis ingeket és hosszú ruhákat szívesen párosítod magassarkúval, stílusossá és modernné téve ezzel a szettet.

4. Összeállításaidon látszik, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetsz a kiegészítőkre mint magukra a ruhákra.

5. A mögöttünk álló tavasz-nyári szezonban a jumpsuit volt a kedvenc ruhadarabod, mindenféle stílusút beszereztél belőle.

Ki is mai stílusikonunk?

Mai stílusikonunk nem más, mint Rachel Zoe a sztárok stylistja, aki rendesen megosztja a szakmát és a közvéleményt. Tény, hogy Rachel saját stílusa nagyon erős, leginkább a bohém, hippi és glamour szavakkal lehetne jellemezni, minden kliensét ilyen szettekbe öltözteti. Nem nagyon tud túllépni a határain, viszont tény, hogy a maga stílusában tökéleteset alkot minden egyes alkalommal, de ezen kívül mást nem tud.

Emellett leginkább a kóros soványság favorizálása miatt támadja még a szakma, és nem is jogtalanul, elég csak ránézni Rachelre. Bár ő azt állítja, hogy sosem ösztönözte fogyókúrára sztárjait, ő csupán csak szép embereket akart öltöztetni... Talán az egyetlen és legfontosabb dolog, amit mindenkinek érdemes megjegyeznie tőle, hogy a kiegészítőknek nagyon fontos szerepük van egy-egy szettnél.

Rachel Zoe szerelései itt!olvass tovább

Lődd be magad Catherine Babával!

5596

Rita vadássza le nekünk a legjobb alanyokat a Lődd be magad! rovathoz. Ezúttal egy híres, neves, tehetséges, megbecsült stylist lesz rovatunk sztárja, de jöjjenek is az állítások. Vajon te őt követed?

1. Stílusod bohém és egyedi.

2. Szívesen pattansz kerékpárra, bármilyen nőcis szettben képes vagy tekerni.

3. Az erős smink a védjegyed.

4. Bunda, napszemcsi mindkettő szinte kötelező kellék, na és persze bizsuk minden mennyiségben.

5. Szívesen rétegezel egymás fölé számos színben, mintában, anyagban eltérő darabot.

Kép: Jak&Jil

Ki is mai stílusikonunk?

Mai stílusikonunk nem más, mint a francia stylist Catherine Baba, akit utánozhatatlan és jellegzetes stílusa miatt előszeretettel kap lencsevégre a Jak&Jil, de kedvenc bloggerünk Karla is stílusikonjának tekinti. Merészséget és bohémságot mindenképpen tanulhatunk Catherine-től, képet a munkáiról és még több fotót róla találhattok  a Myspace oldalán.

Sorozatunk előző részeit összegyűjtve itt találod!