steve jobs

Meghalt Steve Jobs

8314

Szerdán, 56 évesen meghalt Steve Jobs, az Apple vezetője, a számítás- és mobiltechnolőgia géniusza. Ha csak a zsebiroda-forradalmat elindító iPhone fűződne a nevéhez, akkor is meg kellene emlékezni róla, de erről sokkal többről van szó. Steve Jobs az "american way"-t követve (és ezt a lehető legjobb értelemben írjuk) mutatta meg mindenkinek, hogy fel lehet építeni egy birodalmat a semmiből, drága és furcsának tűnő termékekkel. A titok egyszerű: sosem szabad szem elől téveszteni, hogy mi kell a felhasználónak és kész.

Jobs egy kaliforniai garázsban kezdte cégét, az Apple-t. (A hely köré azóta kiépült a Szilícium-völgy.) Ma már abszurnak tűnő körülmények között építette meg első személyi számítógépét, az Apple-1 nevű monstrumot. A saját kezével fűrészelte a fát a házhoz, forrasztgatta a tranzisztorokat, pakolgatta a nyomtatott áramköröket. Egy pár darab kelt el belőle, de a folytatáshoz ez is elég volt - ma már felbecsülhetetlen értéket képviselnek az épen maradt példányok.

olvass tovább

Gyászolj velünk!

8338

iRip. Talán ez volt a legviccesebb gyászüzenet – hiszen, mint az utóbbi években kiderült, egy gyászüzenet igenis lehet vicces -, amit a Facebookon olvashattunk Steve Jobs halálával kapcsolatban. A viccfaktoron túl van egy komolyabb tanulsága a szónak, érdemes tehát ízlelgetni egy kicsit: az mégpedig, hogy mennyire átalakult a gyász szertartása, fogalma a közösségi médiának hála, ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne a fogalom körül sűrű homály.

A közösség gyász tehát új értelmet nyert a Facebook-érában. Persze stílszerű és érthető, hogy a digitális médiát forradalmasító cégvezetőt az interneten gyászolják, de emlékezzünk: ugyanez történt Michael Jackson halála után is. A szakértőket is meglepte ráadásul, hogy a pár nappal ezelőtti bejelentés után mekkora roham indult: a Twitter felhasználói 12 óra alatt két és fél millió bejegyzést produkáltak, azaz nagyjából megtelt a hálózat Jobsszal. A Facebookon dettó.

olvass tovább