spiritualizmus

Életfilozófia

1869

Furcsán élni a hétköznapokat izgalmas dolog. Érdekes azt gondolnia egy zenész-képzőművésznek, hogy izgalmas betű a ‘g’, mégpedig a kis gé. És izgalmas ezzel a fél mondatával megismermi belső énje kimondatlan szegletét is. Igen, a minap volt vele egy interjú a tévében. Nagyon tetszett. A hangulata. Elgondolkodtató, nyugodt, fantázia-világban zajló, misztikus és kedvesen valós. Mindig is szerettem az ilyen műsorokat. Eleve furcsa volt, hogy miért ragasztott a képernyő elé. Miért éreztem úgy, hogy tudnom kell, kiről van szó… Igen, kell a személyisége is hozzá, de ne feledkezzünk meg a stílusról, amivel körítve volt. Passzolt a kettő. És egy-két ilyen mondata - nem tudom, akarva vagy akaratlanul - magába engedte azokat, akikről valószínűleg azt sem tudja, hogy vannak. Mint én is. És ez izgalmas. Vajon ő miből táplálkozik? Mi az életfilozófiája?

Érdekes dolog hinni az ezotériában. Én mint a mindenre választ kereső és választ tudni akaró, a logikus magyarázat nélkül élni nem tudó elhiszem és hiszem. Hiszek benne, mert logikus, hiszem, mert erős és hiszem, mert bizonyít. Mindig, mindennel. Csak nem szabad leragadni egy-egy pontján. Léteznek fanatikusok. A szónak a nem radikális értelmében. Akik leragadnak egy ponton. Számmisztika. Mécses. Hathorok. És ennyi. Grafológia. És ennyi. Kártya. Horoszkóp. Homeopátia. Feng shui. Aura. Buddhizmus. Kereszténység. Szellem.

Én nem ragadok le egyiknél sem, sőt, elismerem, nem is ismerem őket. Ahhoz tanulmányozni kellene. De hiszem őket. És érzem őket. Miért ne lehetne összeilleszteni mindezeket? Nem lehet, hogy minden egyből táplálkozik. Netalán Egyből? Érdekes megtapasztalni azt, hogy nem csak anyagi világ van. Mert meg lehet tapasztalni. Ahogy egy híres, külföldi biológus-kutató mondta, hibás úgy gondolkodnia egy kutatónak, hogy ha megértette a fehérjék működésének elvét, és ebből le tudja vezetni a élet folyamatát, akkor már azt is elhiszi, hogy tudja, hogyan működik az élet.

Nekem ez a mondat mondja azt, hogy igen, hiányzik még valami. Kinek a vallás, kinek a tudomány, kinek az önmagába vetett bizonyossága adja ezt meg. De valahol minden egyből táplálkozik. Talán az ezotériával kapcsolatban annyi a különbség, hogy a hozzáértőbbek előtt nyitott könyv lehet egy másik ember. És talán sokaknak ez a rémisztő, és elidegenítő tőle. Talán csak várni kell egy kicsit. Hogy merjük felvállalni azt, amit gondolunk. Hogy merjünk saját magunk lenni. Hogy merjünk változtatni álláspontunkon és ezt kimondani is.

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Túl a realitáson

4769

Néhány hete a szerkesztőségben felmerül egy kérdés: Miért kapnak frászt a férfiak a spiritualizmustól, a horoszkópoktól és minden mástól, ami nem a materialista szemléletből ered? Legyen szó homeopátiáról, természetgyógyászatról, energiákról, csakrákról, jóslásról, babonákról, asztrológiáról... bármilyen olyan dologról, amely egy másik dimenzióból hoz magyarázatot bárminemű kérdésünkre, ők azt elutasítják. Elhatároztuk, hogy megfejtjük ennek az okát, kiderítjük, hogy ennek a vélekedésnek van-e valóságalapja. Meglepődtünk.

Az oknyomozás kiindulási pontja mi is lehetne más, mint az, hogy kikérdezzük a körülöttünk lévő pasikat? Megtettük. Sarkos válaszok érkeztek, néhányan sértve érezték magukat, hogy egyáltalán hogy merészeljük azt feltételezni, hogy ők nem spirituális lények. Nem hisszük, hogy nem azok, de valamiért mégis elutasítják ezeket a témafelvetéseket. A kérdésünk a következő volt: "Miért nem hisznek a férfiak a spiritualizmusban? Miért nem mennek soha jósnőhöz? Miért nem hallják a belső hangokat? Miért nem tulajdonítanak jelentőséget a hatodik érzéküknek? Egyáltalán, miért nem hiszik el, hogy az élet sorsszerű? Vagy... csak mi nők gondoljuk így?" Az adott válaszok szerint igen, csak mi gondoljuk ezt így. Nyilván azért, mert úgy kommunikálnak, viselkednek, hogy kénytelenek voltunk ezt feltételezni.

Egy zenész ismerősünk, aki ugye a zene által nagyon mélyre le tud szállni, állítása szerint már elmerült az asztrológiában, és tai chi-zik is, amiben azért jó nagy adag spiritualizmus van. Amitől viszont kikészül, ha a nők agyára lila ködként ereszkedik a ezotéria, amikor a való életet szem elől tévesztik, és Coelho-t, Eric Berne-t úgy olvassák, mint a szentírást. "Háziasszonyoknak, kondér mellé valóak az olyan közhelycsászárok, mint ők. Coelho a filozófusok Edvin Martonja." Sokszor célozgattunk már korábban erre az általunk is vallott véleményre, de örülünk, hogy egy hím ezt ki is mondta helyettünk!

A legtöbben azért nem érzik át a spiritualizmust, mert az olyan megfoghatatlan. Nem reális. Erre a reflektál az a vélemény is, amely az értelmet kereste a spiritualizmusban, bár tisztában van vele, hogy pont azt nem kell benne keresni, csak hagyni kell, hogy áthasson. Egy eszméletlen jó hasonlattal élve azt mondta, hogy a spiritualizmus olyan, mint az óceán. Amikor állsz a parton, térdig gázolsz a vízében, azt érzed, hogy be kéne úszni, de nem teszed meg, mert felfoghatatlan az egész, pedig csak annyit kéne tenni, hogy áthasson a megléte. Szeretne hinni benne, de ehhez nem megértenie kellene, hanem éreznie, és talán itt jön képbe a sokat emlegetett női és férfi agy közötti különbözőség. A madridi Consejo Superiorr de Investigaciones Cientificas kutatásai alapján derült ki, hogy a férfiak agyának halántéklebenye több sejtek közötti kapcsolatot tartalmaz. Ez azért különösen fontos, mert az érzelmi folyamatok, gyorsabban, hatékonyabban kevesebb lelki teherrel feldolgozódnak. Most már nem csak az biztos, hogy a pasik reálisabban, kevésbé intuíciók alapján közelítenek a világ dolgaihoz, de az is tuti, hogy ennek anatómiai okai vannak. Tehát nem valami megfejthetetlen ok miatt szoktunk általánosítani, hogy a pasik érzéketlenek... ezt most már nem csak empirikusan, de anatómiailag is bebizonyították.olvass tovább