spárga

Nemes eledel (X)

7754

Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, később pedig az európai uralkodók asztalán volt gyakori vendég, de egészen a 19. század elejéig csak a jómódúak kiváltsága volt a menüsorba való beillesztése. Mi ez?

Ember legyen a talpán, aki a fenti információk alapján kitalálta, hogy a spárgáról beszélünk (ám ha mégis, gratulálunk!). A Földközi-tenger medencéjéből származó növényt már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, de mivel a termesztése nehéz, sokáig csak a vagyonosak engedhették meg maguknak a fogyasztását. Szerencsére ma már bárki hozzájuthat és élvezheti az áldásait. A spárga ugyanis nem csak ízletes, de rendkívül egészséges eledel is. Jótékony hatásai közt szerepel vízhajtó és vesekő-eltávolító, illetve méregtelenítő tulajdonsága, és a belső elválasztású mirigyek működését is kiválóan szabályozza. Ráadásul mindemellett 100 grammja csupán 20-25 kalóriát tartalmaz és szénhidrátból is csak 4 gramm található a nevezett mennyiségben.



olvass tovább

Rágcsálj hajtást!

8729

A csúcsgasztronómusok már régóta kiaknázzák a spárgában rejlő lehetőségeket, és a hétköznapi háziasszonyok, hobbiszakácsok is kezdik felfedezni a zöld, fehér és lila gyökerekben rejlő gasztronómiai potenciált. Sokan azonban idegenkednek tőle, aminek jórészt az az oka, hogy nincsenek tisztában a beszerzés és a felhasználás szabályaival, a kellemetlen végeredmény pedig eltántorítja őket ennek a fenséges zöldségnek az élvezésétől.



olvass tovább