sopron

Sopron Street Fashion

1664

Készítettünk a Volt-on néhány képet! Láttad már őket? Ha még nem, kattints és írd a véleményed azonnal!

Kattints a képekért!

Erre bulizz a VOLT-on!

6368

Könnyű is ajánlani az idei VOLT Fesztivált meg nem is: a kötelezőket magabiztosan elhozták nekünk a szervezők a ma kezdődő soproni bulira, de viszonylag kevés név van, akire felkapjuk a fejünket. Fellép azonban pár gyöngyszem, akikre eddig főleg a szakavatott zenebuzik hivatkoztak – lássuk, kik ők, és melyik szokásos fesztiválegyüttesek közé zsúfolták be őket!

A szerdai nap az I. Magyar Rocklegendák Napja, amely pontosan úgy néz ki, ahogy hangzik. A legendastátusz a nagyszínpad közelében vitathatatlan, kivéve a Magna Cum Laudét, nyilván ezért kezdenek négykor. Utána Deák Bill, majd Edda; valószínű, hogy a harminc éves jubileumra való tekintettel Pataky Attila ezúttal eltekint az antikapitalista-hazafias nagymonológtól, amelyek a magyar popélet legszórakoztatóbb pillanatait jelentették az elmúlt években. Lesz még Omega és ’Csapda: mindenki tudja, mire számíthat, pontosan azt is kapja majd, és ez így van jól. 

Ugyanott, tavaly (fotó: Neményi Márton)

A kisebb színpadok programjai közül a bólogatni vágyóknak ajánljuk a Fine Cut Bodiest (kétszer is), szomorú bölcsészeknek pedig a kaukázusos Kardos Horváth János és Jamie Winchester műsorát, reméljük, hogy a zöld lendület és a lírai én találkozása izgalmasabb lesz, mintha külön-külön zenélnének. Kötelező viszont a norvég Datarock, nem csak (ön)ironikus világszemléletű kockáknak, hanem mindenkinek: gyanús, hogy a nyolcbites diszkóban utazó banda csinálja majd a Volt egyik legjobb buliját. Csőnadrágos hipstereknek tíztől Tesco Disco: megbízható minőség, széles választék. Melegen ajánlott az Intim Torna Illegál, akik máris egyfajta magyar Manu Chaóként tevékenykednek.

Csütörtökön Billy Idol, akinek minden félelmünk ellenére sikerült elegánsan megöregednie: csípje el mindenki a nyolcvanas évek bőrkabátos, rommá hidrogénezett hajú ikonját, amíg nem késő. Két számot biztosan ismertek tőle, az nagyjából elég is lesz, Idol mestert sem a változatos zenei világáért szeretjük, hanem minden másért, de azért nagyon. Előtte vicces-offenzív hiphopsorozat (Copy Con, Bëlga), utána Quimby; a hét órás Irie Maffiát talán ki lehet hagyni a Soeri és Poolek elmebeteg műsoráért, nyilván hozzák a szokásos sztriptíztáncos nénit, go-go lányokat és az artista törpét, na meg az egydimenziós elektropopot, ami pofonegyszerűnek tűnik, mégis olyan kevesen képesek tisztességgel művelni. Ejtsük útba a Magashegyi Undergroundot is, az ország legbájosabb Megasztár-vesztesével és tökéletes popdalokkal, főleg, hogy közben még talán a Beatrice is áthallatszik. A bátrabbak megpróbálkozhatnak az Ef Zámbó Happy Dead Band őrületével, de a kortárs betegrock okozta esetleges lelki traumákért nem vállalom a felelősséget.

Fotó: Neményi Márton

Pénteken Prodigy, akikről kiderül, tudnak-e újat mutatni; van egy határozott tippem, de nem akarok rosszmájú lenni. Inkább úgy fogalmazok, hogy ez a nap a kisszínpadoké lesz: fellép a magyar Joy Division (Hangmás Endre epileptikus mozgását mindenkinek látni kell legalább egyszer, és még a dalok között is akadnak telitalálatok), Takáts Eszter biztos bájos lesz, mint mindig, barátja, Frenk pedig bizarr-sármos, szintén mint mindig. Akik nem csak mosolyogni, hanem táncolni is szeretnének Harcsa Verára, azt várja új együttese, a Bin Jip élén – akarjatok, büszkék lesztek a Japánban már rég sikeres dzsesszénekesnőre. Ne feküdjetek le korán: éjfélkor New York-i érdekeltségű punk (Agnostic Front), kettőkor ambiciózus című buli a Kruder & Dorfmeisterrel.

Szombaton Massive Attack, akikért a szívem megszakad: az első három lemezük a poptörténelem elévülhetetlen remekműveként került rá a mindenkori bestoflistára, azóta azonban egy épkézláb albumot nem tudnak letenni az asztalra, hiába mélyítik tovább a basszusokat és mormog egyre baljósabban az egyedül maradt alapító tag, 3D. Azért érdemes megnézni őket – hátha. A Pannonia Allstars viszont olyan lesz, mint mindig (nagyon jó), és egyébként érdemes lesz korán kezdeni a napot: hiteles hiphop (Hősök), szenvedélyes zúzás (Isten háta mögött), újabb hiteles hiphop, az elsőnél egy fokkal még jobb friss második lemezzel (Akkezdet Phiai), ezek után pedig megengedhetjük magunknak a jól megérdemelt tét nélküli lődörgést.

A többit pedig címszavakban, nehogy valaki elfelejtse: folyamatos Dumaszínház, dj-tanfolyamok, vicces című és tematikájú rádióadás, mini borfesztivál, színház és fair trade – ja, és tökéletes időjárás. Ne fogjátok vissza magatokat!

Sopron Calling

7992

Különösebb meglepetések nélkül, extrém időjárási viszonyok közepette (klímaváltozás?) zajlott le Sopron legnagyobb bulija, a VOLT Fesztivál. Hagyjuk is a körmondatos beszámolót és a zenekritikai metaforákat, nézzük inkább, mi is történt valójában. Készült jónéhány, a fesztivál mikrokozmoszán túlmutató, szociológiailag is tanulságos fotó a négynapos buli jellegzetes és kevésbé jellegzetes szereplőiről, ezeket mutatjuk most meg nektek, rövid megjegyzésekkel. Fogyasszátok egészséggel!

olvass tovább

Szexista parkolók Sopronban!

9425

Néhány napja sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Komornoki László, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója, hogy 2013. augusztus 1-től hat új hölgyparkolót vehetnek birtokba a Petőfi téri mélygarázsban parkoló nők. Ezek a speciális parkolóhelyek a színes, mintás logókon túl abban különböznek a mélygarázs többi parkolóhelyétől, hogy a megszokott 230 cm szélesség helyett 380 cm szélesek, illetve további 40-40 cm széles felfestés könnyíti a parkolást. A segítő szándékot senki sem vitatja, az innováció mögött rejlő szexizmus azonban nyilvánvaló.
olvass tovább