sminkmester

Neon rúzs. Ez komoly?

4764

Pörög a divathét, és ha már személyesen nem vehetünk részt a bemutatókon, lélekben - és persze az interneten -  városról városra követjük az eseményeket. Minden évben látunk valami igazán meghökkentőt, legyen szó kollekciókról vagy sminkekről. Idén a neon szín tarol, méghozzá a modellek arcán.

Yves Saint Laurent

Sokkolva néztük végig Yves Saint Laurent tavaly őszi, ready-to-wear kollekciójának sminkjeit: fekete rúzs, ébenfekete parókák, hulla fehér arc. A modelleket enyhén szólva halálmadaraknak maszkolták, jóllehet ennek csak Mortisha Adams tudott volna szívből örülni. Tekintve, hogy ő a mozivászon egy fiktív karaktere, így az utcán nem találkozhattunk az YSL lányokhoz sminkjére hajazó alkotásokkal. Az idei szezon is bőven ad okot a meglepettségre, hiszen a House Holland és a Paul Smith modellek is neonszínre rúzsozva billegtek végig a kifutón. Sőt mi több, a színskála nem mellőzte a kék és a zöld árnyalatokat sem. Újból beköszöntött a diszkó láz? Mindegy, hogy mit kenünk magunkra, a lényeg, hogy rikítson? Nem tudom ti hogy vagytok vele, én szívből remélem, hogy a kozmetikai cégek nem hódolnak be a neon vibrálásának, így az igazán rikító sminkcuccok megmaradnak a profi sminkesek varázsdobozában.

House of Holland

Paul Smith Woman

Aranykezű Bobbi

5641

A közelmúltban már beszélgettünk a Chanel sminkmesteréről, Peter Philipről, most pedig itt az idő, hogy tanulmányozzuk egy sokkal nagyobb név, egy egész kozmetikai birodalom tulajdonosának pályáját. Bobbi Brown neve bizonyára ismerősen cseng, hiszen nem kis sikertörténet az övé, a nevével fémjelzett kellékekre pedig világszerte sminkesek ezrei esküsznek.

Az egyéniség ünnepe

Ha létezne olyan kör, ami a bölcs és felettébb tehetséges sminkeseket tömöríti, akkor Bobbi Brown bizonyára a tagja lenne, ha nem az elnöki székben foglalna helyet. A divatanyagok smink-mesterműveit nézve legtöbbször gyönyörködünk, próbáljuk elképzelni, hogy mindaz, amit a modell az arcán visel, vajon hány óra megfeszített munkája - de a érthető módon a természetesség, vagyis annak hiánya is a fejünkbe ötlik, mert hát valljuk be, a magazinok hasábjain minden smink szembejön, de az igazán természetes csak nagyon ritkán. Hiába látunk természetes sminkeket az újságokban, tudjuk, hogy mindaz ami előttünk van természetes hatás csupán, hiszen a láthatatlan smink is smink. Mindezekkel ellentétben mikor azt kérdezték Bobbi Browntól, hogy mit talál gyönyörűnek, nem hozakodott elő barokkos körmondatokkal és még csak nem is beszélt arcfestésről: "Határozott szemöldök, álmos szempár és markáns orr, ezek inspirálnak. A szépség nem a tökéletességről szól, hanem egyéniséged kihangsúlyozásáról." Bobbi mondatai jóllehet nem tegnap hangzottak el először, mégis mindmáig nagyon modernek, hiszen tudjuk, hogy egy tökéletlen arc, egy kiugró arcvonás nagyon is vonzó tud lenni. Talán épp a tökéletlenség tisztelete az, ami világhírű és nem mellesleg, világsikerű sminkessé tette Bobbi Brownt.

Sminksuliban töltött délutánunk első pár mondata között elhangzott, hogy a minket okító sminkes, Árpa Karolina nem Bobbi Brown ügynök, egész egyszerűen azzal dolgozik és azt ajánlja, ami számára bevált. Bobbihoz fűződő szerelmem valahol itt kezdett kibontakozni, azóta több terméket is beújítottam tőle, hiszen már nálunk is kapható a márka, ettől függetlenül sokan még mindig kérdően néznek a neve hallatán. Ismerve vagy ismeretlenül, érdemes végigvenni pályafutása főbb állomásait, közben pedig ámulni azon a tiszteleten és szakmai alázaton, amit ez a mindig makulátlan külsejű nő tanúsít.olvass tovább

Egy sminkmester tanácsai

5800

Val Garland, az Yves Saint Laurent márka mestersminkese nemes egyszerűséggel az ecsetek királynőjének nevezi magát - minden technikához és textúrához más-más ecsetet használ. Persze munka közben nem ő matat a több száz pemzli között, hiszen ez az asszisztens dolga, kinek szavak nélkül is tudnia kell, hogy Val melyik színt és ecsetet kívánja használni a következő lépésben. Ez kemény meló lehet, mi pedig csak az álomszép végterméket látjuk, ami olyan vezető magazinokból kacsint vissza, mint a Vogue, a Numéro, az i-D vagy az Interview.

Első blikkre könnyen mondjuk azt, hogy a sminkes szakma nem túl megerőltető, hiszen kávét iszogatva, magazinokat lapozgatva inspirálódnak, majd az adott pillanatban elkészítik az álomsminket. Ez annyiban nem jár messze az igazságtól, hogy egy sminkes valóban magazinokból is követheti a trendet, maga a munkafolyamat viszont jóval bonyolultabb - Val elmondása szerint nem ritka, hogy napi tizennégy órát tölt talpon, és ezt értsétek úgy, hogy a két lábán állva, folyamatosan dolgozik. Mindehhez még vegyük hozzá, hogy a veteránnak számító szakember mániásan ellenőrizgeti elkészült munkáját, méghozzá egy hatalmas nagyító segítségével. Az YSL ház bizonyára minden kozmetikumából kellő mennyiséget biztosít Val számára, ő azonban szezonról szezonra keresi a tökéletes színt, ami többnyire nyolc-tíz árnyalat keveréke. Ami pedig a legmeghökkentőbb - Val a macséták tárolására használatos felgöngyölhető textil tartóban pihenteti több száz ecsetjét. Kinek mi a fegyvere, ugyebár. Nem kérdés, hogy a Valhoz hasonló szakember rengeteg olyan trükköt ismer, mellyel profibb, makulátlanabb sminket készíthetünk. Melyek ezek? Összegyűjtöttük nektek.

Mielőtt szemhéjpúdert használnál, egy nagy púderecsettel bőséggel oszlass el áttetsző púdert a szemeid alatt, ez majd felfogja a lepergő festéket. Ha végeztél a szemfestéssel egyszerűen söpörd le a felesleget.

Megesik, hogy még a legtáplálóbb alapozó sem mutat szépen és természetesen, hiszen bőrünk száraz és húzódik. Akkor sincs baj ha az alapozó felvitele után sem érjük el a kívánt eredményt, hiszen erre a rétegre bátran felvihetjük kedvenc arckrémünket. A két anyagot kellően egymásba dolgozva tökéletes eredményt kapunk.

Sűrű és határozott mozdulatokkal használd a szemceruzát a felső pillasoron, ezzel bejutsz a szálak közé, így végül biztosan határozott lesz a vonal.

Mesterművek itt!

Az igazi macskaszem-hatáshoz ne fesd ki az alsó pillasort, így a felső pillák tövében lévő tusvonal jobban érvényesül.olvass tovább