sláger

Kik ezek a nők?

4257

Kedvenc szerelmes slágere mindenkinek van, legyen szó a rádiók agyonjátszott nyáladzásairól vagy rocktörténeti klasszikusokról. Ezzel én is így vagyok, viszont már jó ideje nem hagy nyugodni, hogy vajon ezek a felkorbácsolt érzelmekről szóló dalok milyen nőkhöz íródtak. Valóságos személyek ők? Nagy szerelmek, vagy csupán futó kalandok voltak a művészek életében? És vajon milyen érzés lehet, mikor egy stadionnyi ember üvölti azokat a sorokat amik hozzájuk íródtak? Próbáljuk megfejteni, hogy a zenetörténet leggyönyörűbb alkotásait milyen nők ihlették.

I love you i kill you!

Gondolkodtatok már azon, milyen lehet egy világhírű zenész szerelmének lenni? Igen, szerelmének, mert nem azokról a futó csajokról van szó, akik a rock'n'roll életstílus állandó kiegészítői. Aki látta a Majdnem híres című filmet, két órán át végigkísérhette a hatvanas-hetvenes évek rockikonjainak életvitelét: alkohol, drogok és nők dögivel. A filmben Penny Lanet alakító Kate Hudson a Stillwater nevű rockbanda egyik gitárosának barátnője. Nem árt különbséget tenni azonban a közönséges gruppiek és az igazi múzsák között, nem mintha az alkalmankénti románcok kevésbé inspirálóak lennének. Sőt.

Évekig tartottam magam, hogy egy művész pasi mellet lehet csak igazán izgalmas az élet. Tudjátok, mikor együtt vagytok, de mégsem. Faltam a híres sztárpárosok életrajzait, mindet tudni akartam ezekről a gyilkos kapcsolatokról. Gyorsan rá kellett jönnöm, hogy az, ami végül a zenében manifesztálódott, a hétköznapokban korántsem volt olyan idilli, mint ahogy azt a dalszövegekből gondolnánk. Mégis mi más táplálhatná a folyamatos hévet, mint az érzelmi hullámvölgyek: egyszer megszakad a szív, másszor pedig a mennybe repül. A hektikusság enyhe kifejezés ezekre a női sorsokra, hiszen gondoljatok bele: egyik nap több ezer ember előtt csak a szeretett nőnek szól a szívszaggató dal, másnap pedig elfelejt hazamenni a kicsapongó rocker. Mindemellett a nyilvánosság előtt szerepelni kell, pózolni kell, rosszfiúnak kell lenni, mert hát azt zabálják a csajok, miközben jó eséllyel ugyanúgy gyengülnek el a szerelemtől, mint bárki más. Hírnév ide vagy oda, a szerelmes férfinak elemi szükséglet a múzsa ölébe hajtott fejjel aludni. Vajon el lehet elviselni ezt a kettősséget? Bizonyára baromi nehéz, bár butaság lenne szemet hunyni afelett, hogy a duhaj rockerek csajai legtöbbször nem szentek. Kivételek persze mindig akadnak, de nézzük, hogy melyik kapcsolatok ihlették a zenetörténet legdurvább szerelmes számait.

1. John Lennon

Ki ne ismerné a híres, hírhedt beatle és a japán hippi történetét? Kettejük szenvedélyes viszonya közvetetten a Beatles mélyrepüléséhez vezetett, hiszen Lennon zenésztársai, de leginkább Paul McCartney igencsak nehezményezték, hogy a szerelmes Lennon egykönnyen lemondott a rock'n'roll életmódról, csak azért, hogy a kedvesével lehessen. Ekkor növesztett szakállt, innentől lett hosszú haja, ebből az időből származik az emblematikus háborúellenes ágyban készült fotó. Óriási szerelem volt az övék semmi kétség, sőt a rocklamúrok kettőssége sem övezte, csupán az az egyre növekvő ellenszenv, amit a gombafejűek tápláltak Yoko iránt. A zenésztársak nyomása sem szakíthatta szét a kapcsolatot, csak a sors keserű fintora: a különc házaspár nem élhette meg a közös öregkort, hiszen a negyvenéves Lennon gyilkosság áldozata lett. A pár utolsó közös képét a világhírű fotós, Annie Leibovitz készítette, a fotó Lennon halálától függetlenül a Rolling Stone magazin címlapjára került.

2. Mick Jagger

Nem tudom ti hogy gondoljátok, de én mindig egyenesen undorítónak tartottam az irreálisan nagyszájú Jaggert. A hatvanas években bizonyára nem úgy gondolkodtak a nők, mint én, hiszen a Rolling Stones izgága frontembere egyenesen falta a csajokat. A Stones Angie című dala robbantotta nálam a múzsa-bombát, hiszen mikor már ötödszörre hallgattam végig és olvastam el a dalszöveget, egyre inkább furdalt a kíváncsiság, hogy vajon ki lehetett Angie. A storyban óriási csavar van, hiszen Jagger és Keith Richards nem máshoz, mint David Bowie feleségéhez írták a dalt. Szuper kis rock kommuna működhetett a hatvanas, hetvenes években: az Angie című Rolling Stones sláger, Mary Angela Barnetthez, Dawid Bovie feleségéhez íródott, aki első amerikai kislemez sikerét, a Famet, John Lenonnal közösen írta. A hősszerelmes pasik érzelmeit mi sem bizonyítja jobban, hogy az ominózus dalt előszeretettel adták elő gitárba fűzött rózsaszállal. Milyen szép!

3. Kurt Cobain

A legtöbb rocksztárról köztudott, hogy küzd, vagy küzdött drogproblémával, viszont a lista harmadik tagja egyenes az öngyilkosságba menekült a heroin szorításából. Rebellis pasihoz rebellis csaj passzol, akit meg is talált Courtney Love személyében. Ha a mai viselkedéséről és kinézetéről akarjuk megítélni az említett nőt, nem csoda ha háborgunk egy sort, hiszen a kollagén szájjal büszkélkedő glam nőci enyhén szólva polgárpukkasztó egyéniség: bugyivillantás, agyonsminkelés, alkoholmámor, kábítószer birtoklás... ezek mind hozzá tartoznak Courtney-hez. Cobain 1994-ben bekövetkezett halála óta túl sok idő telt el ahhoz, hogy jogosan bocsátkozzunk okfejtegetésbe, de vajon Mrs Cobain akkor is kisiklott volna, ha a férje nem tolja be a pisztolycsövet a szájába? Kapcsolatuk körül rengeteg legenda kering: állítólag saját esküvőjükön is beheroinozva jelentek meg, plusz Kurt halála után a felesége "Te barom!" megszólítással búcsúzott a zenésztől. Hogy mi igaz a legendákból, bizonyára sosem tudjuk meg, de tény, hogy igazán heves és csapongó szerelem volt az övék.

4. Liam Gallagher

Az Oasis mocskos szájú focihuligán frontembere természetesen nem maradhat ki a listából. Ő tipikusan az a pasi, akiről megnézhetünk kismillió videót, akkor sem hisszük el róla, hogy érző emberi lény. Káromkodás alap, köpködés alap, állandó rivalizálás a zenésztárs bátyóval szintén alap. Még mielőtt végleg pálcát törnénk a brit fenegyerek feje fölött, muszáj megemlíteni, hogy a koncertek többségén egy dalt mindig a feleségének dedikál, "This one's for my Missy!" felkiáltással. A dal nem más, mint a Songbird, a nő pedig az All Saints egyik énekesnője, Nicole Appleton. Robbie Williams excsaja rendesen behálózta a fiatalabb Gallagher tesót, hiszen míg a színpadon folyton káromkodó és részegen ugrándozó bohócot játszik, addig a bulvárlapokban közölt lesifotókon békés és szerető apukának tűnik. Az ő példája bizonyítja, hogy még a legvadabb rocker is képes megszelídülni.

5. Chris Martin

A Coldplay rajongók biztosan semmi rosszat nem tudnak mondani a mimózalelkű sztárra, de szerintem még a szkeptikusoknak is nagyon mélyre kell ásniuk, hogy valahol fogást találjanak a brit zenészen. Kiemelkedő művész, rendezett magánélet, szupersztár feleség, két tündéri gyerek. Mi kell még? 2003-ban vette feleségül Gwyneth Paltrow amerikai színésznőt, aki azóta is állandó múzsája a kölyökképű pasinak. A Fix you című slágert biztosan mindenki ismeri, azt viszont kevesen tudják, hogy milyen körülmények között született meg a dal. Mikor Gwyneth édesapja elhunyt, a színésznő érthetően nagyon rossz állapotba került, saját elmondása szerint kibírhatatlan érzelmi hullámzásokon esett át, de a férje végig kitartott mellette, sőt megírta a Fix you-t, amit a történet fényében hallgatva rajtam végigfut a hideg: "And the tears come streaming down your face when you lose something you can't replace when you love someone but it goes to waste could it be worse?"

6. Matthew Bellamy

A lista utolsó tagjának neve talán kevésbé cseng ismerősen, de ha azt mondom, hogy Muse, remélem, hogy képben lesztek. Mit ad isten, szintén brit rockzenészről beszélünk az ő magánélete viszont a legkevésbé sem nyitott könyv. Míg a többi rockerre simán rákereshetünk névvel és egy mellé biggyesztett "girlfriend" címszóval, addig Mattnél bajban vagyunk, mert mondhatni hét lakat alatt őrzi a menyasszonyát, az olasz származású Gaia Pollinit. A pár 2001-ben találkozott egy milánói bárban, majd 2007-ben eljegyezték egymást. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a pár hol rak fészket, annyi biztos, hogy a legújabb Muse albumot Olaszországban rögzítette a csapat. Véletlen vagy szándékos döntés volt ki tudja, bár nem csodálkoznék, ha Matt ezzel is szimbolizálni szeretné a Muse dalok legfőbb múzsája iránti szeretetét.

Melyik Womanizert lájkolod?

4521

Valószínű, hogy már veletek is előfordult, hogy egy szeretett sláger kapcsán, valamelyik zenebuzi barátotoktól megkaptátok, hogy "De ez nem is az eredeti verzió!". Ilyenkor persze lehet torzsalkodni, ami legtöbbször kimerül, a "Nem. De. Nem. De. Nem. De" párharcában, viszont ha feldolgozásokról van szó, érdemes egy szösszenetnyi keresgélést végezni, hiszen csodálatos dolgokra bukkanhatunk. Egyáltalán nem evidens, hogy a remake mindig silányabbra sikerül, mint az eredeti verzió. Nézzük a híres, neves Britney slágert, a Womanizert. Jó, persze lehet puffogni, hogy "Fúj Brintney, mit keres még a popiparban", viszont most nem a tehetségét szeretnék megkérdőjelezni, csupán felvázoljuk, hogy az említett slágernek több verziója van, mint gondolnánk.

Britney Spears

Lily Allen

Franz Ferdinand

Ladyhawke

All-American Rejects