segal viktor

Tobzódjatok!

7070

A sztárséfek idén sem tétlenkedtek. Nemcsak nagyszerű fogásokat gyártottak éttermeikben, hanem papírra is vetették legújabb receptjeiket, sőt legtöbbjük a sztorikkal és bölcs gondolatokkal sem fukarkodott. Lássuk, mi lett a végeredmény!



olvass tovább

Sztárszakács a konyhában

7107

Alig két héttel ezelőtt bemutattuk a szakácskönyvek idei termését. Márti már akkor sem értette, hogy Segal Viktor miért várt 2010 novemberéig saját könyvével. A séf ötleteit Mautner Zsófia, a Chili & Vanilia blog szerzője tette a nagyközönség számára fogyaszthatóvá. Hogy ne csak csorgassuk a nyálunkat a könyvről álmodozva, hanem bele is kóstoljunk, kaptunk két könnyű receptet kipróbálásra, amelyet akár karácsonyi meglepetésként vagy a két ünnep között is elkészíthetünk.

Sült édeskömény sárga, kurkumás pirított morzsával

Az édesköményt sütve azok is kedvelni szokták, akik nyersen nem szeretik. A színes morzsával mutatós köret vagy vegetáriánus étel. A különböző színű és ízesítésű fűszerolajak sokoldalúan bevethetők, étteremben mindig többfélét készítünk. Az alább bemutatott eljárással készíthetünk például piros színű olajat fűszerpaprikával, zöldet zöldfűszerekkel. A sárga, kurkumás olaj rendkívül dekoratív, azonban vigyázat, a fűszer olyan erősen fog, hogy nehezen távolítható el, ha kiborul – szóval a gyerekeket inkább tartsuk tőle távol!

Hozzávalók (4 adag):

A kurkumás olajhoz: 2 dl semleges olaj (pl. szőlőmag-), őrölt kurkuma

Az édesköményhez: 2 közepes méretű édeskömény (egyenként kb. 25 dkg), olívaolaj, só, bors

A sárga pirított morzsához: 3-4 evőkanál kurkumaolaj, 5 dkg pirított, friss kenyérmorzsa vagy panko, fél gerezd fokhagyma finomra aprítva, az édeskömény finomra aprított levele

 

 

 

Elkészítés

1. Elkészítjük a kurkumás olajat: a hideg olajhoz egy púpos evőkanál őrölt kurkumát adunk, alaposan elkeverjük. Az olajat nagyon alacsony lángon, néhány perc alatt egy kis lábasban langyosra (kb. 60-70 °C-ra) melegítjük, ez az a hőmérséklet, amikor az ujjunkat még benne tudjuk tartani. Az olajat takaréklángon tartjuk kb. 1 órán át, semmiképpen ne forrósodjon, mert akkor a fűszer megsül. Időnként megkeverjük. Egy óra után levesszük a tűzről, és fél órát állni hagyjuk, hogy leülepedjen. Átszűrjük és edénybe töltjük. Felhasználásig hűtőben tároljuk, sokáig eláll. Vigyázat, a kurkuma nagyon fog, a műanyag edényt örök életre beszínezi, lehetőség szerint inkább üvegedényben tároljuk a kész olajat!

2. Elkészítjük a sült édesköményt: a sütőt előmelegítjük  180 °C fokra. A zöldségek szárán található zöld kaprot eltávolítjuk, a morzsához használjuk. A zöldséget hosszában negyedekbe vágjuk, úgy, hogy a szára is megmaradjon. Sütőlapra helyezzük, meglocsoljuk néhány evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig sütjük, amíg a külseje kissé megpirult és megpuhult.

3. Elkészítjük a sárga morzsát: a pirított kenyérmorzsát serpenyőben meglocsoljuk kb. 4 evőkanál kurkumás olajjal, hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, csipet sót, és aranyszínűre, ropogósra pirítjuk. Végül hozzákeverjük az édeskömény finomra aprított zöld levelét is.

4. Összeállítjuk az ételt: a tányért megszórjuk egy-egy púpos evőkanál színes morzsával, majd keresztbe állítunk rajta két-két negyed sült édesköményt. Kiváló köret például párolt tengeri halhoz, de akár báránysülthöz is.

olvass tovább