saláta

Saláták télre

7183

Télvíz idején szinte törvényszerűen a disznótoros, a testesebb pörköltek és a gazdag tésztafélék kerülnek az élelmezés fókuszába, esetleg egy kis savanyúsággal szétcsapatva. Nem véletlen a hard menü, hiszen a természet alaposan belénk programozta a túléléshez szükséges menetrendet: tavasszal és nyáron feltöltjük a vitaminraktárakat mindenféle könnyű zöldséggel és gyümölccsel, télen pedig mindent megteszünk a megfelelő zsírréteg létrehozása és fenntartása érdekében. Testesebb, rusztikusabb ételekre és teltebb ízvilágra vágyunk ilyenkor, ami rendjén is lenne, ha ez az időszak még mindig a lelassulásról és a pihenésről szólna. A civilizáció azonban ide is begyűrűzött, és immáron a téli vitaminpótlás szolgálja a túlélést.

Nem kell azonban rögtön szaladni a drogériába és felvásárolni a vitaminkészleteket vagy erőszakot tenni természetes gasztronómiai hajlamainkon, ugyanis a piacon bóklászva sokkal értékesebb vitaminforrásokra lelhetünk, amikből elsőrangú saláta-alapanyag válhat. Ez a műfaj ugyanis remekül adaptálható a téli igényekre. Igaz, a végtermék nem mindig fér bele a saláta fogalomkörébe, vagy legalábbis határesetet jelent, de ilyen rendszertani kérdéseken ne akadjon fenn senki, a lényeg ugyanis az, hogy szerencsésen összekapcsolódik benne az intenzív vitaminpótlás és a még intenzívebb kulináris örömök kategóriája. De lássunk néhány konkrét példát!

olvass tovább

Mint a nyulak!

9259

Ahogy az első tavaszi napsugarak elűzik a téli zimankót és sarjadni kezdenek a rügyek, a föld mélyén pedig csírázni kezdenek a magok, a testünkben is megindul valami: követelni kezdi az új energiákat, hogy a téli hónapokban megfáradt sejtjeink új erőre kaphassanak. Mindez rendszerint úgy csapódik le, hogy megőrülünk a friss, szezonális zöldségekért és gyümölcsökért, és legszívesebben felfalnánk a piaci standokon zöldellő halmokat. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha salátákkal csillapítjuk frissen támadt éhségünket, hiszen változatosak, egyszerűen és gyorsan elkészíthetők és viszonylag olcsón előállíthatók. Összedobhatjuk este és egy kellemes vitaminbombával zárhatjuk a napot, de egy tartalmasabb változat akár ebédként is megállhatja a helyét. Inspirációként bemutatjuk a kedvenceinket.olvass tovább