sajt

Juli kedveli a büdöset

5829

Életem első ismert sajtja a trappista. Azt hiszem sokáig fogalmam sem volt róla - ínséges nyolcvanas évek - , hogy másféle sajtok is léteznek. Persze lehet vele vicceskedni, hogy a név kötelez, sőt bevallom, ezt a humort talán én kedvelem a legjobban - ennyit a humorérzékemről -, mert amikor nem értik a nevemet, akkor mindig a trappista sajtra hivatkozom. Puccos vendégségben voltunk a szüleimmel, amikor először láttam sajttálat. Elbűvölt az sokféleség, némelyikről - fekete sajt - nem is hittem el, hogy ehető. Persze a gyermeki kíváncsiság hajtott, így mindet megkóstoltam, azt hiszem ekkor szerettem bele a sajtokban, olyannyira, hogy általános isiben nem volt érthetetlen, hogy Kvarg Lipinek csúfoltak. Épp a minap fogalmazta meg nagyon frappánsan valaki, hogy mit jelent számára a sajt: "Ami másnak a csoki, az nekem a sajt."

Mi ez? Sajt

Savanyított tehén, kecske, juh, esetleg bivalytejből készül, felfőzik, majd préselik, mikor már összeállt. Rövid ideig pasztőrözik a tejet, mielőtt sajttá lesz, mert - a nap kifejezésével élve -, a patogén mikroorganizmusok így elpusztulnak. Ez azt jelenti, hogy nem okoz semmi betegséget bennük, nem maradnak olyan káros mikroorganizmusok, amelyek ezt előidézhetnék. Egy olyan baktériumtenyészettel oltják a sajtnak előkészített tejet, amelynek segítségével érlelődik - természetesen fűszerezhetik is a sajtokat. Számtalan sajtféle jön így létre, a világon több száz, de talán több ezer féle sajtot is kedvelnek az emberek. Elkülöníthetőek keménységük szerint, a zsírtartalmuk által, a tej eredetét tekintve, és természetesen a feldolgozás, érlelés módja és hossza alapján. Ókorból eredő legenda, amely meghatározza a sajt születését, ez is mint olyan sok minden, egy véletlennek köszönhető gyönyör. Egy arab nomád tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, s így egy alvasztó enzimet tartalmazott. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a lovas mozgásának keveréke változtatta át ehető formájúvá. 

Így készül a sajt

Egyáltalán nem egyszerű az az eljárás, amellyel minőségi sajtokat lehet összehozni, Juli sem tanulja meg, kivéve azt az egyszerű, házi sajtot, amit még a nagyanyjától tanult, és nemsokára megoszt veletek. Nos, a sajtkészítéshez, mint említettem számtalan dolgot kell előteremteni, csak a tejjel rengeteget kell foglalkozni: zsírtartalom beállítása, alvadóképesség turbózása, savfok beállítása, érlelése, alvasztás, aztán, ha ez már alvadék lett, felvágni, melegíteni, kimérni, formázni, és amikor már majdnem sajtunk van, azt még forgatni, préselni, fűszerezni, szikkasztani, érlelni kell. És ezek csak az ujjgyakorlatok, még szó sem esett a minőségi követelményekről, amelyek még a levegő páratartalmát és a bacik fajtáit, mennyiségét is előírják. Ha mindent jól csináltunk, a sajt a következő összetevőket tartalmazza: zsír, víz, só, kazein, ásványi anyagok. olvass tovább

Az asztalok gyöngye

6492

A legenda szerint az első mozzarella úgy keletkezett, hogy egy Nápoly környéki sajtüzemben egy adag sajtalapanyagként felhasználandó aludttej véletlenül beleesett egy vödör forró vízbe. Az élelmes tulajdonosok pedig felismerték, hogy a balesetnek köszönhetően új sajtfajtát találtak fel.

olvass tovább

Rettegj a pandától!

6713

Na jó, rettegni azért nem kell, de soha ne mondj neki nemet. Ez a legújabb szlogenje a Panda tejtermékcsaládnak, amelyhez az Elephant Cairo ügynökség gyártott reklámsorozatot. Az Egyiptomban és az arab országokban népszerű sajtok ugyanis radikális imázsváltáson estek át, ennek jegyében pedig újraértelmezték a közkeletű pandaképet, amely szerint az ölelnivaló, szelíd macik a kajáláson és a szaporodáson kívül az égvilágon semmit sem csinálnak egész életükben. A Never say no to a Panda szpotjaiban  bemutatott példány például tör-zúz, miután üres tekintettel bámulta a szerencsétlen irodistát, beteget, szakácsot, apukát, aki visszautasította a sajtot,  mindezt Buddy Holly True Love Ways című dalára. Az összegyűjtött reklámokból az utóbbi idők legsúlyosabb internetes mémje lett: a videót egy bő hét alatt több mint kétmillióan látták a YouTube-on. Már csak az a kérdés, finomak-e a Panda sajtok; ha valaki kóstolta, ossza meg velünk.

Mesterségem címere

8935

Az utolsó, igazi nyári hétvége lesz a következő, de legalább hosszú. Jöhet végre egy kis ejtőzés, amibe nem furakodhat bele egyetlen olyan fotelhez láncoló program sem, mint amilyen az olimpia volt. Itt az ideje kimozdulni! Vagy sokkal inkább fel!

olvass tovább