sütemény

Sütizz stílusosan!

3977

Már Chaneles fagyistölcsért és töklámpást láthattunk, de most cuki kis muffinok is készültek egy-egy divatházra jellemző stílusban, és természetesen a Lagerfeld által vezetett márka sem maradt ki.

Egy svéd fotós, Therese Aldgård és egy stylist, Lisa Edsälv készített egy különleges fotósorozatot designos édességekről. Nagyon jól átültették a sütikre a divatházak stílusjegyeit, a Chanel fekete-fehér klasszikus díszítést kapott, míg az Agent Provocateur pikánsat.

A téma kíváncsivá tett, és beírtam a Google képkeresőjébe a Chanel Cake kifejezést, és rengeteg találatot kaptam, a cukrászok kreatívak, és sokféle táskás és Chanel logós tortát készítettek már. Szeretnétek ilyen szülinapi tortát?

Sütik itt!

Csupa Csoki Csuda

4871

Volt szerencsénk megkóstolni NoraG isteni csokitortáját, ígéretéhez híven most a receptet is elküldte. A Juli suli vendégelőadója ezúttal tehát NoraG!

Hozzávalók:
Tortához:
400 g (2 cups) cukor
220 g (1 és ¾ cups) liszt
60 g (3/4 cups) kakaópor
5 g (1 és ½ teaspoon) sütőpor
7 g (1 és ½ teaspoon) szódabikarbóna
2 tojás
235 ml (1 cup) tej
120 ml (1/2 cup) étolaj
10 ml (2 teaspoons) vanília eszencia
235 ml (1 cup) forró víz
Csoki krémhez:
115 g (1/2 cup) margarin
55 g (2/3 cup) kakaópor
360 g (3 cups) porcukor
80 ml (1/3 cup) tej
5 ml (1 teaspoon) vanília eszencia

A torához szükséges összes hozzávalót egy tálba tesszük, majd csomómentesre keverjük. A tortaformát előre kivajazzuk, majd 180 C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Körülbelül 30-40 percig sütjük. 



olvass tovább

Angyalcsinálás

5252

Tavaly, december első hetében veselkedtem neki a mézeskalács-sütésnek. A receptem szerint három héttel karácsony előtt kell elkészíteni, így mire érkezik Jézuska, a tészta is kellően puha lesz…

Előkészületek

Igen, a mézeskalács az a kategória, amihez testedet és lelkedet is edzeni kell. Első lépésben a családtagokat célszerű szabadjára engedni, mert a konyhád annyira tele lesz egyéb holmikkal, hogy még egy ember oda már be nem fér. Maga a művelet két napot vesz igénybe, hiszen az első napon kell összegyúrni a hozzávalókat, a kész massza pedig 24 órát pihen szobahőmérsékleten, lefedve. Erre azért van szükség, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy megfelelő keménységű legyen, és dolgozni tudjunk vele.



olvass tovább

Ütős kis süti

5280

Konyakos praliné, rumos tiramisu, likőrös csokoládé... sokan elmondhatjuk magunkról, hogy imádjuk az alkohollal felturbózott nyalánkságokat. Ezek többségét készen, becsomagolva, mutatós dobozba zárva vásároljuk meg, holott otthon is könnyen és egyszerűen bűvészkedhetünk az alkohol és az édesség elegyével. Mégis hogyan? Először is szükségünk van egy remek alapanyagra, hozzá pedig jó sok fantáziadús receptre, no meg persze az sem árt, ha előtte átfutjuk, hogy mit is tanácsol egy profi szakács.

Divéki Balázs tizennégy éve dolgozik cukrászként. Külföldön szerzett tapasztalatainak és elhivatottságának köszönhetően nagy sikerrel kamatoztatja tudását a hazai édességkészítésben. Balázs öt éve dolgozik bemutató cukrászként, a holland UNIFINE Food & Bake cukrász alapanyagokat gyártó cégnél, így érthető, hogy megannyi recept és süteménykészítési fortély lapul a tarsolyában, amiket cukrász bemutatókon is próbára tesz. Előttünk most itt a lehetőség, hogy saját konyhánkban tegyük próbára cukrászképességünket és kreativitásunkat. Még a kezdőknek sincs miért aggódniuk, hiszen nem pusztán saját kvalitásunkra hagyatkozva kell kisütnünk valami jót, mert segítségünkre van a Cointreau likőr.

Ez az ital Adolphe és Eduard Cointreau-nek köszönhetően született meg Franciaországban, méghozzá 1849-ben. Különleges összetételének hála már a múlt században is kivívta magának a kellő figyelmet, így az igazán gourmet vacsorák elfogyasztása után szolgálták fel. Ezzel a történelmi hagyatékával a Cointreau a mi életünkbe is némi luxust csempészhet, ha pedig nekiveselkedünk a likőrös receptek elkészítésének, a siker szinte garantált lesz. A likőrt nem pusztán sütemények készítésénél hívhatjuk segítségül, hiszen karakteres narancs ízének és 40 %-os alkoholtartalmának hála nyugodtan használhatjuk koktélokhoz, esetleg kakaó, kávé, fagylalt ízesítéséhez, de még öntetként is. Most, hogy megismerkedtünk a következő sütemények és koktélok főszereplőivel, vegyük sorra a recepteket, amikkel bárki, könnyedén valami különlegességgel szolgálhat, mondjuk a karácsonyi asztalra.



olvass tovább

Kisült-e már a kalácsom?

5379

A karácsony elképzelhetetlen sütemények, desszertek nélkül. A leghíresebb minden bizonnyal a bejgli. Mákos, diós, csokis. A bejglinél fontos tényező, hogy ne legyen fűrészpor szárazságú, az oldala ne repedjen ki, és tükörcsillogású legyen a teteje. A nagyanyám soha nem az ízén aggódott, hanem, hogy jól néz-e ki. Ezt persze nem annyira értettem, hiszen nekem az íz a lényeg, tudjátok a belső értékek.

Bejgli

Eleve nem tudom, hogy beigli vagy bejgli, de inkább a magyaros forma tetszik. Kell egy kiló liszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg libazsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, két tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa. 

A bejgli. bár valami nagy csodának tűnik, egyáltalán nem nagy dolog elkészíteni, csak az arányokra, a hőfokokra kell odafigyelni. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához öntjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az élesztő úgy fut, ha meleg helyre tesszük, és letakarjuk, ha nem fut valamiért, akkor próbáljuk másik élesztővel, de semmiképpen ne öntsük bele a nem felfutott élesztős tejet a tésztába. Én már csináltam, semmi jó nem sült ki belőle. Na, ha ezt sikeresen teljesítettük, akkor az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon egy centimétert visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben - 180 °C-on - negyven percig, sütjük. Így szép márványos lesz. Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg tehetünk bele hámozott, reszelt almát, vagy egész meggyet ettől lazább lesz a töltelék). Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

Pepperkakor

Mi? Pep-per-ka-kor! Ez egy svéd süti, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 10 dkg barnacukor, 10 dkg méz, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, 1 kávés kanál sütőpor, 4 dkg kaka. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük legalább három órát, de legfeljebb egy napot. Kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180 °C 10-12 perc alatt süsd meg.



olvass tovább