sütés

Juli kényeztet

4156

Imádom az édességet, a többiek folyton piszkálnak is, hogy túl sok cukrot viszek be a szervezetembe... Mostanában kezdem felfedezni, hogy a kreativitásomat nemcsak kézműves dolgokban, hanem a sütésben is kiélhetem, gondolom ezzel sokan vagytok ti is így.

Az édességimádatnak hála sokat sütök hétvégente, hétköznap pedig a sütés nélküli finomságokat részesítem előnyben, hiszen munka után kinek van ideje és ereje több órán keresztül mesterkedni a konyhában. Néhány igazán könnyen elkészíthető és rettentően finom süti receptjét osztom meg most veletek.

Kókuszos kekszgolyó

Ezt a receptet biztosan sokan ismerik, de néhány praktikával igazán finommá és különlegessé lehet tenni az alapdarabokat.

Hozzávalók:
darált keksz, tej, cukor, kakaópor, vaníliás cukor, dió vagy mogyoró és kókusz

A darált kekszet egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a kakaóport. Használhatunk instantot vagy hagyományosat is, utóbbihoz több kristálycukorra lesz szükségünk. Annyi kakaót teszünk a keksz mellé, hogy barnás színe legyen, aztán hozzáöntjük a cukort, a vaníliás cukrot, és jól elkeverjük. A száraz alapanyagok mellé fokozatosan hozzáöntjük a tejet, éppen annyit, hogy formázható állagú masszát kapjunk. Ezután a masszából vizes kézzel - így nem fog hozzátapadni a kezünkhöz - gombócokat formálunk, a közepükbe tetszés szerint diót vagy mogyorót teszünk. Végül a kókuszban meghempergetjük, és már ehetjük is!


Almagombóc

Pár hete csináltam először almagombócot, mert rengeteg almát kaptam otthonról, és már rájuk se bírtam nézni. Az alma miatt ez egészséges édesség, ráadásul a hozzáadott cukor mennyiségével szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen diétás.

Hozzávalók:
2 közepes méretű alma, cukor, 3 dl búzadara, kevés liszt, 2 tojás és fahéj

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kivágjuk a magházukat. Közepes reszelőn lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét, ha ezt nem tesszük meg rengeteg lisztet és búzadarát kell hozzáadnunk, és még úgy is nehézkes lesz a gombócgyúrás. A képen látható almagombócaim pont ezért lettek inkább almaamorfok...

A kinyomkodott és lereszelt gyümölcshöz hozzáadjuk a tetszés szerinti cukrot, valamint a tojásokat, a búzadarát és egy kevés lisztet is. Ezután körülbelül egy órát állni hagyjuk, hogy a gríz megdagadjon az alma maradék levétől. Egy óra elteltével gombócokat formálunk belőle, és ezeket lobogó vízben kifőzzük. Vizes kézzel formáljuk ebben az esetben is a gombócokat, mert úgy nem tapad a kezünkhöz. Mikor az első feljött a víz felszínére, akkor elkezdhetjük kihalászni mindet. Az almagombócokat fahéjas cukorral tálaljuk.

"Sportszelet"

Az egyik kedvenc szintén darált kekszből készült sütés nélkül elkészíthető édességem a "Sportszelet", ami nevét, meglepő módon onnan kapta, hogy íze kísértetiesen hasonlít a boltban kaphatóéhoz.

Hozzávalók :
50 dkg darált keksz, 4 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 rumaroma, 15 dkg étcsokoládé vagy ét tortabevonó és 1 evőkanál étolaj

Akárcsak a kekszgolyónál, itt is először a kekszet és a kakaót keverjük össze, közben egy másik tálban a margarint, a tejet és a cukrot annyira összemelegítjük, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt követően a kakaóporos kekszet összekeverjük a cukros, margarinos tejjel, és hozzáöntjük a rumaromát is. A simára kevert masszát ezután egy sütőpapíros tepsibe öntjük, és egy sima henger alakú pohárra egyenesre simítjuk.

Amikor ez kész, nekifogunk a máz elkészítéséhez. Gőz felett az étcsokoládét, vagy tortabevonót megolvasztjuk, majd a tepsibe terített tészta tetejére öntjük. Ezután az egészet hűtőbe rakjuk, mikor a máz megdermedt, kivesszük és felszeletelve tálaljuk.

Gyümölcsös joghurttorta

Zsófi nagy kedvence a gyümölcsös joghurttorta, hiszen nem túl édes, ráadásul nagyon egészséges is. A receptben piskótával olvashatjátok az elkészítését, de piskóta nélkül is megcsinálható, akkor csak a joghurtos zselatinos masszát kell megcsinálni, formába önteni, és megvárni míg megdermed a hűtőben.

Hozzávalók:
Piskóta: 3 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg porcukor, margarin (a tepsi kikenéséhez)
Töltelék: 8 dl joghurt, 30 dkg darabolt gyümölcs, 10 dkg háztartási keksz, 4 csapott teáskanál zselatin, 10 dkg porcukor

A tojásból, a lisztből és a cukorból piskótát készítünk, majd egy magas, tojással kikent tortaformában kisütjük. Fontos, hogy a tésztát a formában hagyjuk kihűlni.

Egy dl vízzel elkeverjük a zselatint, és összemelegítjük. A gyümölcsöket és a kekszet felkockázzuk, majd összekeverjük a joghurttal és a porcukrot is hozzáadjuk, és a zselatinnal elkeverjük. Az így kapott masszát terítjük a piskóta tetejére, majd a hűtőbe tesszük és megvárjuk míg megdermed.

Mennyire cukik már?

4908

[funny_milk_toof_09.jpg]

Itt sütik a muffint. Klikkolj!

Legyen ön is pék!

5149

A házi kenyér illatának emléke legtöbbször már csak nagyanyáink meséiből kúszik elő, pedig otthon is egyszerűen összedobhatunk pár cipócskát. Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy nem ízlenek a bolti kenyerek, meg-megcsikordulnak fogaim alatt az lisztjavító-, tartósító- és térfogatnövelő szerek. Fülembe cseng Besenyő T. T. István, azaz Besenyő Tudatosan Táplálkozó István. „Lisztjavítószer?! Hát nóóóórmális, elromlott a liszt? Azt már nem lehet megjavítani! Téhér-fogat-növelő-szeher? Hádde eleve nem volt nagy, mekkora lehetet eredetileg? Romlott lisztből… Hát a térfogat nem finom, azt nem kell megenni, egye meg, aki beletette. Főzzön neki a felesége térfogatlevest. Nem finom, de legalább sok.”

A hozzávalókat kanálban mérem, mert nincs konyhamérlegem. Azért.
17 evőkanál liszt kell négy zsömléhez, 10 evőkanál fehérliszt és 7 evőkanál teljes kiőrlésű Graham liszt (vagy teljesen más arányban, ki hogy szereti)
2 evőkanál kovász vagy egy fél kocka élesztő langyos tejben, kis cukorral felfuttatva
1 teáskanál só
fűszerek ízlés szerint (még só, bors, bazsalikom, oregano)
langyos víz

A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a sót és a kovászt vagy élesztőt. Langyos, vagy inkább kézmeleg vizet adagolunk hozzá fokozatosan, olyan egy-másfél decit, amíg gyúrható, éppen hogy a kezünkhöz tapadó tésztát kapunk (azért kell, hogy kicsit ragacsos legyen, hogy később ne süljön kopogós szárazra). Jól átgyúrjuk, addig három szám lemegy a rádióban, majd visszarakjuk az edénybe, konyharuhával letakarjuk, és aludni küldjük valami meleg, száraz helyre.

Reggelre jó szivacsosra terebélyesedik, újra átgyúrjuk a reggeli hírek alatt, amíg homogén állagú bucit kapunk. Négy kis, másfél-két centi vastag pacát formázunk belőle kézzel, bekenjük mindkét oldalát olívaolajjal, vágunk rá egy keresztet késsel, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Közben lezuhanyozunk és munkaképes fejet formázunk magunknak. Akkor van kész, ha már szép színe van. Eleinte érdemes több fehérliszttel dolgozni, és csak később növelni a Graham vagy rozsliszt arányát, amikor már jobban belejöttünk a pékeskedésbe. Szalvétába csomagoljuk, és könnyed mosollyal biztatjuk munkatársainkat, vegyenek belőle, mi sütöttük, ó, igazán semmiség. Minél nagyobb arányban használunk teljes kiőrlésű lisztet, annál szíjasabb és laktatóbb lesz a végeredmény (egy szál zsemlével simán kihúzhatjuk ebédig). A kovász nem emeli meg annyira a tésztát, így kicsit nehezebben sül át az élesztőshöz képest, úgyhogy ha kicsit keményebb lesz a kelleténél, aszaljuk egy órát nájlonzacskóban.

Mindenki a maga szerencséjének a kovásza

Érdemes energiát fordítani a kovász elkészítéséhez, főleg mivel nem kell sokat. Sokan küzdenek candidával, náluk például tiltólistán van az élesztő, de mindenki jobban jár, ha ezzel a gyomorbarát „keltetővel” növeszti tésztáját. 3 evőkanál rozslisztből és 3 evőkanál langyos vízből csirizes mázgát kotyvasztunk, és egy bögrében vagy befőttes üvegben meleg, száraz helyen pihentetjük letakarva, egy vagy két napig. Mikor már habos és megemelkedett, és savanykás szaga van, jó úton járunk. Ha kiböffen a tartóalkalmatosságól, az se baj. Hozzáadunk még 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet, összekeverjük és újabb egy napig hizlaljuk. Ezután hűtőben tárolható a következő felhasználásig. Használat után mindig visszatápláljuk 3-3 evőkanál liszttel és vízzel. Sok sikért.

Angyalcsinálás

5252

Tavaly, december első hetében veselkedtem neki a mézeskalács-sütésnek. A receptem szerint három héttel karácsony előtt kell elkészíteni, így mire érkezik Jézuska, a tészta is kellően puha lesz…

Előkészületek

Igen, a mézeskalács az a kategória, amihez testedet és lelkedet is edzeni kell. Első lépésben a családtagokat célszerű szabadjára engedni, mert a konyhád annyira tele lesz egyéb holmikkal, hogy még egy ember oda már be nem fér. Maga a művelet két napot vesz igénybe, hiszen az első napon kell összegyúrni a hozzávalókat, a kész massza pedig 24 órát pihen szobahőmérsékleten, lefedve. Erre azért van szükség, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy megfelelő keménységű legyen, és dolgozni tudjunk vele.



olvass tovább

Bundázz másként!

7388

A legklasszikusabb és mégis a legunalmasabb vasárnapi ebéd a rántott hús krumplipürével vagy rizzsel. A hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa (bécsi) paníron kívül számos lehetőség van arra, hogy beújítsunk a konyhában. Ha már egyszer úgyis nagyok vagyunk a bundázásban, rántsunk legalább változatosan!

A rántott husi, sajt vagy zöldségek elkészítése nem nagy ördöngösség, inkább pepecs munka. A rántott kaják frissen a legfinomabbak, de ha nincs kedvünk egész délelőtt a konyhában ácsorogni, akkor előtte lévő este is bepanírozhatjuk az alapanyagot (sajnos,  ezt a részt nem lehet megúszni). Hallottam már olyat is, hogy valaki panírral együtt fagyaszt le több ebédre elegendő húst, így nem kell minden egyes alkalommal a panírral is bíbelődnie.  A legalapvetőbb tanács, hogy nem kell semmiből sem sok: liszt épp csak annyi, amennyit a szeletek felvesznek, a tojás legyen habos és könnyed, ahogy a zsemlemorzsában sem kell megfullasztani sem a húst, sem a zöldséget.

Fotó: Flickr, roboppy



olvass tovább