sör

Sörözzünk!

893

Ha legurítanál egy jó hideg sört, de épp olyan helyen vagy, ahol tilos alkoholt fogyasztani, vegyél dobozos sört, és egy-két elterelő matricát hozzá. A Beer Can Wraps nyolcszáz forintba kerül, és négy darab van benne.

Fürödj a folyékony kenyérben, ha a bőröd úgy kívánja! Tirolban ezt is megteheted, a Starkenberg kastély gyógyfürdő részlegén. Biermythos-nak keresztelt üdülőközpont vezetője szerint egy pár órás sörfürdőnél nincs jobb orvosság bizonyos bőrbetegségek kezelésére. 

Kend a hajadra a sört, ha nem elég fényes! Mit nekünk gyémánt ragyogás, meg hasonló maszlagok! Nem kell kemikáliát kenni a sérónkra, elég ha hajmosás után néhány deci sörrel leöblítjük. Nem lesz savanyú szaga, de csillogni fog. 

Belül is tud jótékony lenni a sör. A gyomorbántalmakkal küzdő embereknek nem szokták ajánlani az alkoholfogyasztást, de a sör hasznos lehet, ugyanis összetevői pozitív, nyugtató hatással vannak a nyálkahártyára. Ezen kívül segíti az emésztést, gyorsítja a gyomor kiürülését, a tápanyagok felszívódását, javítja a vizeletkiválasztást, így a káros anyagcsere-végtermékek hamarabb elhagyják a szervezetet. 

A sörnek nyilván vannak pszichológiai hatásai is, hiszen pasijaink imádnak sörözni járni - vagy ez csak valami álca? Nyilván imádják a habot a tetején, a gyöngyöző, hideg üveget, az éltető nedűt, hiszen sokszor hangoztatják, hogy  „a legszebb öröm a söröm”.

Ráadásul a legkevésbé káros.

Egy mentes sört legyen szíves!

1561

Vannak helyzetek, mikor az ember nem élvezheti felszabadultan a sör frissítő hatását - mondja az egyik alkoholmentes sör címkéje, ami hülyeség, mert a sör nem frissít, hanem altat, de azért piszkosul hiányzik. Úgy hozta az élet, hogy majd' egy hónapig minden káros szenvedélytől mentesen kell élnem, így nem csak a kávéról, cigiről, húsról, teáról, de a jó hideg sörről is le kell mondani, ami így az EB alatt felér egy kínzással. Nem, nem vagyok rabja az alkoholnak, de szódavízzel végigizgulni egy tizenegyes párbajt, az azért nem ugyanaz.

Lényeg ami a lényeg, hogy volt szerencsém végigpróbálni a fellelhető alkoholmentes söröket, s most sörszerető terhesekkel, méregtelenítőkkel, absztinensekkel megosztom a tapasztalatokat. De először is nézzük, hogyan is lesz egy alkoholos ital alkoholmentes. Leegyszerűsítve a dolgokat kétféle módszer létezik - vagy a sörkészítés folyamán gátolják meg a természetes erjedést, azaz forrás előtt visszahűtik a löttyöt, vagy utólag vonják ki az alkoholt a kész sörből.

Ez utóbbi történhet reverz ozmózissal, mikor egy alacsonyabb alkoholtartalmú folyadékba szivárogtatják át az alkoholt, de történhet hevítéssel is, mely arra alapoz, hogy az alkohol forráspontja alacsonyabb a vízénél, így gyakorlatilag kiforralható a sörből a szesz. Ezen kívül létezik még a centrifugás eljárás is, ami az eltérő sűrűséggel dolgozik. Mint tudjuk, az alkoholmentes sör sem teljesen alkoholmentes, a 0,5 százalék alatti alkoholtartalmú sörök sorolhatók ebbe a kategóriába.

Schlossgold

Ez a hülyére reklámozott sör az, ami egyenesen ihatatlan. Tényleg. Olyan átható vegyszeríze van, amitől bármilyen elszánt embernek azonnal összefacsarodik az arca, s hiába a vágy, hogy legalább csak az illúzió miatt legurítsd, egyszerűen nem megy. Egy szóval kifejezve: ihatatlan. Három kortyot bírtam belőle, soha többet nem próbálkoztam vele.

Soproni szűz

Ennek a neve idegesít a legjobban, de az tényleg (legalább annyira, mint a Borsodi bivaly - Valahogy nem szeretem ezeket a szellemeskedéseket.) Jó hidegen szintén fogyasztható, mellékíze (ez úgy látszik kiküszöbölhetetlen) vegyszeres. Mintha gyógyszert vennél be, és hagynád jól szétázni a szádban.

Stella Artois non alcoholic

Ezt ajánlásra próbáltam ki, de nagyjából a Soproni ízvilágát hozz, ugyanolyan gyógyszer-szerű utóíze van, kesernyés-édeskés-vegyszeres. Semmi értelme nem volt meginni, de azért legyűrhető volt.

Dreher alkoholmentes

Savanyú, de ehhez egészen hozzá lehet szokni. Pár alkalom elteltével már - feledve az egykori ízeket - egészen természetesnek hat, s kezdesz beletörődni, hogy a sörnek - vagy minek - alapvetően savanykás íze van. Ha jó hidegre van hűtve, teljesen fogyasztható, ez lett a kedvenc.

Diéta cigivel, sörrel

2518

Tudjuk, hogy az alkohol hizlal, ott van a sörhas ugye, és egyébként is, számtalan helyen olvastuk már, hogy kalóriabevitelben keményen odatesz egy estés italozás, folyékony kenyér, satöbbi. De mi a helyzet akkor, ha valaki szeretne inni, szórakozni, sörözni, borozni, felesezni, s mégsem óhajt zsírpárnákat ereszteni? Természetesen választania kell, és egy ifjú felnőttkorát élő lány jellemzően nem a visszavonulós, önmegtartóztatós életet választja. A húszéves egyetemista lányok igen nagy százalékban a kávét, a cigit és az alkoholt választják az egészséges étkezés és a sport helyett, így mára mer ennek a jelenségnek is neve van, ez nem más, mint a

Drunkorexia

Újfajta trendnek nevezik ezt, ami leginkább a fiatal nőket érinti, pedig már lassan tíz éve, hogy az egyetem padjait koptatni kezdtem, és az egész napos nemevés, kávécigizés és rendszeres esti italozás már bennünket is elkapott. No nem alakkarbantartási céllal alakult ez így, inkább pénznek voltunk híján, ezért kellett választanunk a szükséges vagy a kellemes között. Egyes felmérések szerint a 18 és 23 év közötti nők mintegy harminc százaléka rendszeresen fogyókúrázik, s ezt a különös, ám fiatal, felelőtlen diákfejjel érthető diétát választja magának.

Most, hogy végre terminus technicus-szal illették a jelenséget, természetesen el is magyarázzák, miért nem egészséges ez, miért árt a szervezetnek, ha az ember lánya étkezéseket hagy ki, majd az alkoholhoz nyúl. Vitaminhiány, nyomelemhiány, emésztési zavarok, koncentrációs zavarok, alultápláltság és a túlzott mértékű alkoholfogyasztásból fakadó problémák. No és persze hogy éhgyomorra inni elég merész dolog.

Ez persze mind igaz, de visszagondolva 18-20 éves önmagamra és akkori környezetmre, barátnőimre, egyértelműen kijelenthetem, hogy a legkevésbé sem érdekelt az esetleges nyomelemhiányom, az egyetemet elvégeztem, még dolgoztam is mellette, ettem amikor épp ettem, és buliztam, amikor csak tudtam. Ha éhes voltam, hát hamarabb berúgtam, annál olcsóbban megúsztam. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy ez jó és egészséges, de tény, hogy az együnk vagy igyunk dilemmát sok egyetemista igen jól ismeri, és elég vígan elvan ebben az állapotban. A felelősség önmagunk iránt jóval később érkezik.

Egy pikolót lesszíves

3702

A sör, eme közkedvelt ital egyesek szerint a bornál is régebben keletkezett, szinte egyidős az emberi civilizációval. A régészek a legrégebbi sörnyomra egy hétezer éves szudáni edény alján akadtak rá, az ókori egyiptomiak is főzték már az időszámításunk előtti ötödik évezredben, és a nagy babilóniai uralkodó, Hammurapi törvényoszlopán szintén megtalálhatjuk a sörkészítésre vonatkozó szabályokat. Az ókori gabona(árpa)levekből azonban még hiányzott a komló, ami a mai sörök színéért, ízéért és illatáért felelős - ezzel a növénnyel állítólag a középkori kolostorok szerzetesei egészítették ki az addigi recepteket.

Ők azért fogyasztották az erjesztett nedűt, mert a böjtök időszakai alatt nem volt tilos inniuk, és a sör tápanyagban gazdagnak bizonyult. Nem véletlen, hogy sok sörmárka viseli szerzetesrendek nevét, mint például a Paulaner, és valószínűleg az sem véletlen, hogy az első, 1152-es magyar írásos "söremlék" a Pannonhalmi Főapátság levéltárában található. A folyékony kenyér mai értelemben vett, klasszikus összetételét pediglen az 1516-os bajor tisztasági törvény határozta meg, amely kimondja, hogy az igazi ser az árpa vagy búza felhasználásával készített malátából, komlóból, élesztőből és nagy mennyiségű vízből áll. (Némileg ezért is szokás Németországot és az akkori Németalföldet a mai sör egyik őshazájának tekinteni, bár az a történelmi adat szintén beszédes, hogy az 1888-as év Münchenében zavargások törtek ki, amikor egy icipicit emelkedett a kesernyés ital ára.) A tisztasági törvényben felsorolt hozzávalók mostanság már természetesen kiegészíthetőek egyéb anyagokkal is.olvass tovább

Ne idd!

3713

A csehek adtak nekünk számtalan remek pilznert, az eredeti Budweiser-t, jelentős sőrfőző népség. Egy cseh vállalat megalkotta a sör felhasználásának egy olyan módját, amelyet mi csajok is imádni fogunk. tudom, tudom, ti szeretitek a sört inni is, demost már a magatokra is kenhetitek, a szépségetek megőrzésének céljából. A Pivni Beer Cosmetics megalkotta ugyanis a sampont, a tusfürdőt és egyéb szépészeti termékeket, kizárólag sörből. 

Mivel a sör nagyon jó hatással van a hajra, a bőrre, mivel rengeteg a B2vitamin tartalma. Ezt már a népi szépségápolásban is használták, sosem felejtem el, amikor a nagyanyám sörrel öblítette le a hajamat, hogy szép fényes, csillogó és erős legyen. Bár a sima sörrel történő hajöblítés után, mindig kicsit sörszagúnak éreztem magam, a Pivni Beer Cosmetics Manufaktura samponja inkább gyömbér, citrus és vanília illatkavalkádot ad. A tusfürdő borostyán színe, és vastag, krémes habja igazán kellemes fürdőzési élményt biztosít. Illata is rendkívül kellemes, bár közel sem olyan frissítő, mint a sampon illata, édeskés méz, és a bódító vadvirágok illata jellemzi leginkább.  Aszappan leginkább kéz és arcmosásra alkalmas, szemcsés állagú, a maláta és a friss kenyér illata keveredik benne, tehát élesztő és maláta van benne jellemzően, mely mindkettő nagyon jól nyugtatja az arcbőrt. 

Ha megakarod vásárolni akkor Prágában elég bemenni a Tescoban, és már meg is találod. Ok, nem járunk minden nap Prágában, de a neten is meg lehet rendelni!