roham

Egy jó szex majd rendbe tesz?

4954

140 km/h-s sebességgel haladsz, gyönyörködsz a balatoni panorámában. Érzed ugyan, hogy iszonyatosan fáradt vagy, de legyőzi enerváltságod a céltudat: minél előbb hazai pályára érni.

A pillanat. A semmiből érkezik. Csak egy tizedmásodperc, és fogalmad sincs, mi történik veled, elveszted önkontrollod, érzed, hogy nincs levegőd, a halálos ijedtségtől légszomjad lesz, szívritmusod megzavarodik, remegsz, bőgni akarnál a félelemtől, ami hirtelen utat tör szervezetedben. Biztos vagy benne, hogy szívrohamod van vagy menten az lesz ,és a legborzasztóbb az, hogy egyedül vagy, senki nincs ott veled. Kihűl kezed-lábad, ezzel ellentétben izzadni kezd forró tested. Kiállni nem tudsz, kamionok zúgnak el melletted, az ájulás kerülget. Valahogy – túlélő formában- a következő kiállóig elkecmeregsz. Hívod a szüleidet, beszélni sem tudsz összefüggően, majd anya hangjának hallatán zokogni kezdesz. Autóba ülnek, jönnek érted, csak addig kell valahogy kitartani, lélegzetvételt újra megtanulni. Nem érted a tüneted, nem tudod, mi zajlódott le akkor és ott benned. Telnek órák-napok és észreveszed, állandó társaddá vált a félelem, mindig ott motoszkál benned: mi van, ha újra rádtör, váratlanul, álnokul és hívatlanul? Mi lesz akkor veled?

A pánik eredete

A pánik szó mitológiai eredetű: eltúlzott, oktalan rettegést jelent. Pán görög pásztoristenről kapta a nevét, akinek több rossz szokása is volt. Gyakorta „szexuálisan zaklatta” a környék lányait, aminek ők nem igazán örültek, mert Pán csúnya volt, félig kecsketestű és félelmetes hangokkal riogatta az embereket. Ám valódi veszélyt senkire nem jelentett: indokolatlan, 'páni' félelmet keltett. Maga a betegség nem új keletű, ám csupán néhány évtizede nevezik pánikbetegségnek. A pánik fogalma mára elveszteni látszik eredeti tartalmát, és lassan marketingeszközzé válik. A túlzott propaganda tette aránytalanul félelmetessé.

Mi történik ilyenkor szomatikusan?

Néhány perc alatt alakul ki az elemi erejű szorongásos roham, felgyorsul a légzés és szájszárazság, izzadás, hőhullámok, zsibbadás, szaporább szívverés valamint emelkedett vérnyomás jön létre. Izomfeszülések, izomgörcsök - melyek különösképp a bordaközi izmok fájdalmát ( kardiofóbia ) okozhatják – alakulhatnak ki. Pszichésen bizonytalanság, szorongás, halálfélelem, kontrollvesztés, a realitásérzék elvesztése és a megőrüléstől való félelem kerülhetnek felszínre főbb tünetekként.

A pánik háttere

A betegség típusosan a kora felnőttkorban, a 20-as évek elején, a szülőkről történő leváláskor jelentkezik. Úgy tűnik, saját problémám nem egyedi, sőt. A magyar pánikbetegek száma több százezerre becsülhető, de ettől nyilvánvalóan nem leszek nyugodtabb. A szindróma legalább kétszer olyan gyakori nőknél, mint férfiaknál. Ennek egyik oka talán az, hogy a meglehetősen maszkulin világban túl nagy nyomás nehezedik a nőkre. A rendszeres és nagymértékű stressz pedig kiválthat akár pánikbetegséget is, a lelki nyomást pedig gyakran csak tovább súlyosbítja, ha egy nő nem bírja a rá nehezedő terheket, és lelkileg kiborul. Kirohanásait a környezete tévesen hisztinek tekinti. A kálvária általában huszonévesen kezdődik, és körülbelül negyven éves korig érinti a lakosságot. Egyetlen pánikrohamot azonban nem szabad összetéveszteni a pánikbetegséggel. Ha viszont a rohamokból legalább négy jelentkezett egy hónapon belül, orvoshoz kell fordulni.olvass tovább