rock

Bike and Roll!

4307

A Majdnemhíres popsuli és a Budapest Bike kerékpáros városnéző túrát hirdet Budapesten, hogy végiglátogassa a magyar poptörténet szempontjából fontos helyszíneket. A bő négyórás, túravezetéssel és vendégekkel egybekötött bringázás időutazás a Budai Ifiparktól a Tabánon át a Tilos az Á-ig, a Kultiplex hűlt helyétől az épülő Szigetig (ahova építés idején kizárólag velünk juthatsz be). 

Hozd magaddal külföldi barátod is! Tárlatvezetésünket szinkrontolmácsunk angolra fordítja. Tervezett vendégek: Bakács Tibor Settenkedő, Bárdos Deák Ágnes, Bóna Márk és Marinka Csaba, Bródy János és további meglepetésvendégek. Pihenő, frissítő italok a Szódában. Időpont: 2009. augusztus 8. (esőnap, augusztus 9.) 14:00-18:00. Indulás-érkezés: Szóda, 1075 Budapest, Wesselényi u. 18. Ilyen bringákat adunk a Budapest Bike jóvoltából: Gepida Alboins (női és férfi kivitelben). Rendszeres ellenőrzéssel biztosítjuk, hogy a bérelhető biciklik mindig kifogástalan állapotban legyenek. Még több info itt. Jelentkezés a Bike and Roll! túrára: majdnemhires2009@gmail.com + a Wesselényi utcai Budapest Bike boltban. Jelentkezési határidő: augusztus 5. 12:00 és a részvételi díj: 3500,- Ft/fő, diákoknak: 3000,- Ft/fő (tartalmazza a Budapest Bike-kerékpárbérlést is).

Porold le a Martenst!

4366

Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be szépen: mi is átestünk punk, vagy rocker korszakon. Nem szégyen ez, így évekkel később inkább szórakoztató, pláne ha kezünkbe akad néhány emblematikus ruhadarab a rockolós időkből. Biztosítótű, neccharisnya, sok-sok fekete és persze a legfontosabb: a bakancs. Tizenéves hülye gyerek énemen bármikor képes vagyok felháborodni, tekintve, hogy a legelső fizetésem majdnem egészét költöttem egy Shelly's Rangersre. Azóta már jó párszor vállon veregettem magam, sőt azt is eldöntöttem, hogy megőrzöm a becses lábbelit hátha a környezetemben meghülyül valaki, így könnyen hozzávághatom az amúgy több kilós acélbetétes vadállatot.

Már bevallottuk nektek, hogy elég sok divatblogot nézünk és mostanság egyre többször találkozunk bakancsos, miniruhás, farmeres, nőcis kiegészítős, egyszóval eklektikus szettekkel. Tök mindegy, hogy profi streetstyler fotósok oldalait nézzük, vagy önjelölt divatbuzik által beküldött fotókat, a konklúzió mindig ugyanaz: a bakancs reneszánszát éli. Ha már egy olyan nívós divatcég, mint a Lanvin, belecsempészi a kollekciójába a bakancsot, ott már divathullámról beszélhetünk. Az említett darab persze nem tizennégy soros és még csak nem is acélbetétes, de az alapmotívum ugyanaz. Személy szerint nem lepne meg ha azok, akik mély filozófiai megfontoltságból hordanak bakancsot, felháborodnának a divathullámon, bár sanszos, hogy ők nem bújnak divatblogokat napi öt órában. Elég hülyén hangzik feltenni a "hogyan hordjuk a bakancsot" kérdést, hiszen ez a típusú lábbeli alapvetően nem a trendiséget szimbolizálja, mi mégis megpróbáljuk körülírni a fura trendet.

Ők így hordják, nézd!

Van a punkosabb vonal, vagyis a cuppanós koptatott ceruzafarmer, mellény, kockás ing és bakancs kombó. Ez ugye elég kézenfekvő, ha mégsem, fel kell csúszni a Youtube-ra, megnézni néhány Clash-videót, és kinyílik a világ. A kombinációk érthetetlenebb fele a lányos puhaság és a rockos durvulás fúziója: eklektikus, bizarr, egyelőre nem tudjuk hová tenni.

Múzsa vagy céda?

5744

Könyvben, filmben, városi legendában már biztosan találkoztatok groupie-kkal, de az sem kizárt, hogy személyesen is volt szerencsétek ezekhez a nőkhöz. Vajon el tudjuk dönteni, hogy múzsák ők vagy egyszerű szeretők, akiket használat után eldobnak? Korántsem annyira egyszerű ez a kérdés, hogy csípőből rávághassuk, ezek a nők bizony egyszerű cédák, mivel jelenlétük és a zenére, illetve a zenészekre gyakorolt hatásuk nemcsak egyértelmű, hanem egyenesen megkérdőjelezhetetlen. Kérdés, hogy meddig tart a hírességek keltette illúzió?

Mindegy mibe kerül

Van úgy, hogy az ember híres akar lenni, méghozzá világhírű, kerüljön bármibe is, ha pedig nem jön össze, még mindig beéri a híres emberek társaságával - a groupie-ság valahol itt kezdődik, viszont a meló oroszlánrésze csak ezután jön, hiszen nem elég kiválasztani egy bandát, a közvetlen környezetükbe kell kerülni. Ehhez nem árt minden koncerten ott lenni, na meg persze fel kell göngyölíteni minden lehetséges, a bandatagokhoz vezető ismerős szálat. Ez az utolsó komolyabb akadály, hiszen ha már a backstage-ben ülsz, és az első időkben elkerekedett szemmel nézed, hogy mi zajlik a színfalak mögött, még mindig felállhatsz és elmehetsz. Ez persze nemcsak rontja a renomédat, de halálosan égő is, hiszen ha már bejutottál miért akarnál menekülni? A groupie nemcsak a zenekar rajongója, de a tagok elkötelezett híve, a hit pedig sokrétű fogalom, így lehet, hogy a csaj egyszerű cafka, de az is lehet, hogy inspiráló múzsaként hat a tagokra. Ez persze nem tart örökké, sőt a kapcsolat egészen odáig devalválódhat, hogy az egykori szeretett nő csak kolonc a banda nyakán. Az Almost famous, vagyis a Majdnem híres című film épp erről szól - hogyan lesz a múzsából fogadás tárgya?

Pamela Des Barres, a valaha élt leghíresebb groupie

Bár a film Penny Lane-je csupán fikció, a zenetörténetre és a képzeletünkre építve azért nem olyan nehéz elképzelni, hogy a hatvanas-hetvenes évek világklasszisai nagyon hasonlóan bántak a zenekari csajokkal. Emancipált lényünk kezdhet lázadozni és sikítozhatjuk a női egyenjogúságot, de két csatakiáltás között nem árt megbékélni a gondolattal, hogy a groupie bizonyos szempontból használati cikk, olyan, mint egy sörnyitó. Ezen nincs mit szépíteni, és még ha szépítenénk is, az illúziók gyorsan összerogynának saját súlyuk alatt, hiszen a leghíresseb groupie-k nemcsak világklasszis zenészekkel háltak, hanem papírra is vetették a memoárjaikat. Miss Pamela, vagyis Pamela Des Barres olyan zenekarok groupie-ja volt, mint a Rolling Stones, a Led Zeppelin, a The Who, a The Jimi Hendrix Experience, vagy a The Bryrds. Valóságos képet fest A banda cicája (I'm with the Band: Confessions of a Groupie) 1987-ben megjelent könyvében, kendőzetlenül vall Frank Zappához fűződő viszonyáról, az átduhajkodott éjszakáról és minden lehető perverzióról, aminek többsége ideig-óráig, de vendég volt a rocksztárok hotelszobáiban.olvass tovább

Beindul a Szabad Európa Rádió!

7961

Egy rendkívül szimpatikus, fiatal bandát szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, valahonnan az angolszász indie és a régi, jól bevált magyar altrock határmezsgyéjéről, szerencsére eredeti hangzással és szövegekkel.

Szabad Európa Rádió zenekar 2011. június 10-én adta ki Naplopó című kislemezét. A négy húzós indie dalt tartalmazó album kedveskedés a hazai indierock közönségének: az utóbbi hónapok sikeres hangkeresésének eredményét osztják meg a hallgatókkal. A Naplopó című kislemezt a most hétfőn, a budapesti Gödör Klubban ismerheti meg mindenki, este ugyanis itt koncerteznek. A buli természetesen ingyenes lesz, akárcsak maga a kislemez – de erről később.

A zenekar tagjai a kislemez vezető dalának címével ellentétben egyáltalán nem lopják a napot, hanem összeálltak az EZ. Basic-es Szarvas Árpáddal, aki nem csak billentyűsként működött közre az új számok rögzítésénél, de ötletekkel is szolgált a zenekar számára. A Szarvas keze alatt elkészült felvétel ízelítőt kínál abból a hangzásból, amely a zenekar következő nagylemezét jellemzi majd.

Mivel a Naplopó kislemez munkálatai kicsit elhúzódtak, a zenekarnak volt ideje elkészülni öt további új dallal, amelyek várhatóan ez év szeptemberében kerülnek korongra. A nagylemezen további történeteket is megtudhatunk majd Ancsáról, sőt mi több, egyéb szereplők is színre lépnek majd a Láncdohányzol című dal folytatásaként.

A kislemez dalai már a megjelenéstől ingyen letölthetők a zenekar honlapjáról, de a koncerteken a CD is beszerezhető lesz. A számokat itt hallgathatjátok meg.

Rock and Roll goes to the Girls

8167

Frances Bean Cobain
Kurt Cobain és Courtney Love közös gyermeke túlélte  a jogi sakálodással teli gyerekkort és a heroingőzzel ködös időszakot, mely állítólag édesanyja terhességét végigkísérte. A rocksztársarj Frances Bean Cobain csecsemő volt még, mikor apja öngyilkos lett, anyja beszámíthatatlansága miatt pedig apai nagyanyjához helyezték. 2009-ben távoltartási végzés született Courtney Love ellen, a felügyeletet hivatalosan is Cobain testvérére bízták. Frances éppen csak 18 éves, egy háttérvokalista közreműködést leszámítva nem nagyon hallhattunk eddig róla, most azonban megjelent egy fotósorozat, melyen egy sovány, fekete hajú, tetoválásokkal borított csaj képe tárul elénk, aki valahogy egyszerre tűnik arisztrokratikusan finomkodónak és vészesen romlottnak.olvass tovább