recept

Kekszeljetek

165

Fémdoboz, tele keksszel. Tea mellé, de ajándéknak is nagyon kedves eledel. A karácsonyi szabadidődben még a csajokkal is összeállhatsz megsütni. Egyszerű, hát persze.

Vaníliás sablé diamant
Ezek kelleni fognak: 30 darabhoz, 32 dkg finomliszt, 22,5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 ek vanília kivonat vagy bármi, amit használsz duplán mérve, késhegynyi só. Vajat habosra keverem, majd hozzáadom a porcukrot, vaníliát és a sót. Alaposan kidolgozom az egészet, hogy habos és könnyű legyen. A lisztet rászitálom és egy lapáttal összeforgatom. Nem szabad túl dolgozni, csak anyira kell macerálni, hogy egyenletes tészta legyen. Lehet azonnal tovább dolgozni vele, de én lefedve hűtőbe teszem egy fél órára. Sütőpapíron, vagy lisztes deszkán hengert formázok belőle, amit folpackba csomagolva visszateszek a hűtőbe vagy mélyhűtőbe. Előbbiben 3 napot lehet tartani, utóbbiban 2 hónapot. A hengert hűtőből kivéve (vagy felolvasztás után) 2 cm vastag szeletekre vágom és 180C°-on 20 perc alatt készre sütöm.

Köszi Ana

Hirdetés

Csokicsalás

618

Ez egy teljes mértékig csalós és "gagyi" módszer. Az eredeti recept milka csokoládé néven futott, de én kiegészítettem itt-ott, mert az erdeti nem sikerült. Nagyon lágy volt. Nagymamáimnak szoktam ezt készíteni, mert ők csak a nagyon olcsó ételeket szeretik, ezért komolyan rajonganak. 40 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 25 dkg étkezési tejpor, 4 púpozott evőkanál holland kakaó /vagy más, jó minőségű, akár szerencsi is lehet/.

A cukrot öt percig főzzük a tejszínnel, vaníliás cukorral, vajjal. Amikor kihűlt, belekeverjük a tejport és a kakaót. Kis formákat kibélelünk alufóliával, megtöltjük a csokoládéval és hűtőben tároljuk. Tehetünk bele mazsolát, diót, mandulát, mogyorót. Fűszerezhetjük csili porral, fahéjjal, kardamommal, szegfűborssal, rózsavízzel, narancsolajjal. A lehetőségek végtelenek.

Köszönjük Ana!

Gyors reggeli

1088

Négy személyre, maximum tíz perc alatt elkészítheted ezt a fenséges reggelit! Mert reggelizni jó! 

Kell hozzá

Egy evőkanál vaj, 1/4 csésze picire aprított hagyma, új hagymával még jobb, ha enyhébbet akarsz legyen póréhagyma inkább. Egy nagyobb paradicsom, kockára vágva, feta sajt, szintén kockára vágva, só, bors, na és legalább négy tojás. 

És a mutatvány

Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, a hagymát süsd üvegesre, majd verd bele a négy tojást, fűszerezd, kevergesd, amikor már majdnem kész – akkor amikor még a tojás fehérje kicsit nyúlós, áttetsző – keverd hozzá a fetát és a paradicsomot. Addig süsd, kevergesd, amíg nem kezd el olvadni a sajt, de ne olvaszd szét teljesen! Hamm! Energiával teli napkezdet! 

Hirdetés

Medvehagyma leves

1143

Ami kell hozzá:

1 csomag újhagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1-2-3 szem krumpli

tejszín

alaplé

medvehagyma, ebből igazából bármennyi mehet bele

Ahogy elkészíted:

Összevágod az újhagymát, megpirítod bármilyen zsiradékon. Belenyomod/vágod a fokhagymát. Nagyobb darabokra vágod a medvehagymát, és ráteszed a hagymákra. Összedinszteled, felöntöd vízzel és 2-3 szem krumplit vágsz rá. Alaplével felöntöd. Addig főzöd ameddig megpuhul a krumpli. Tejszínt raksz bele és összerottyantod. Tálalod, megeszed. Örülsz.

Spórolj az időddel!

1380

Biztosan ismeritek a túrógombóc klasszikus receptjét. A túrót áttörjük, a négy tojást keverjük bele, majd a búzadarát és pici sót is adjuk hozzá. Kis ideig állni hagyjuk, majd vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és gyengén sós, bő, forró vízben főzzük. Mérsékelt tűzön addig, amíg a gombócok fel nem jönnek. Ez macerás, csinálj inkább úgy, mintha tejbegrízt akarnál főzni. Lábost kiöblíted hideg vízzel, beleöntöd a tejet, amennyit szeretnél és amikor felforr, elkezded adagolni, lassan, evőkanalanként a grízt a forró tejbe. Közben megállíthatatlanul kevered a főzetet, amikor már olyan sűrű, hogy úgy gondolod, ebben már megáll a kanál, ha kihűl, akkor stop. Megvárod míg annyira kihűl, hogy kézzel beletudj nyúlni, belekeversz egy csomó túrót, morzsolgatod, elegyíted, majd gombócozol. Végül pirítasz zsemlemorzsát egy kis vajon – sokkal fincsibb, mint az olaj -, megcukrozod, beleforgatod, és megeszed, tejföllel! Cukrozva! Lekvárral! Mézzel, amivel akarod. Fahéjat tegyél rá.

Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés