randi

Megadod a számod?

5263

A címben szereplő kérdés számtalanszor elhangzik egy-egy buliban, hiszen sokan ismerkedés céljából is eljárnak szórakozni, nem pusztán a kikapcsolódás miatt. Az, hogy megadjuk-e a számunkat, a pasitól függ, legalábbis eddig ezt hihettük, de ezt megcáfolja a legújabb kutatás. Az evolúciós pszichológia mentén viszgálták, hogy van-e összefüggés a telefonszám megadása és a menstruációs ciklus között, szóval, hogy számít-e melyik fázisban vagyunk a három közül. Az eredmény természetesen az lett, hogy igen, számít.

Az evolúciós pszichológia az emberi viselkedés és pszichológia evolúciós gyökereivel foglalkozik. E szakterület azt kutatja, hogy az emberi viselkedés milyen előnyt jelenthet az evolúciós fejlődés során. Azt már régóta tudjuk, hogy a szexuális étvágy függ a ciklustól, persze ez csak azokra a nőkre igaz, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát. A kutatás kiderítette, hogy bizonyos menstruációs szakaszban a nők könnyebben adják meg a telefonszámukat. Ha a férfi határeset, akkor míg a ciklus egyik felében boldogan nyújtjuk át a számunkat, addig máskor durcásan elfordulunk.

A ciklusunk három szakaszból áll: az első szakaszban történik a peteérés, a második szakaszban történhet meg a beágyazódás, ami ha nem következik be, akkor menstruáció követ. A felmérés azt mutatta, hogy a nők a peteérés szakaszában - a follikuláris fázisban, ami a luteinizáló hormon szintjének emelkedéséig tart (ez a hormon okozza a tüszőrepedést) - szívesebben adták meg a számukat. A menstruációs szakaszban a vizsgált 51 főből csak 4 adta meg a számát, tehát 7,8%-os volt a siker, a beágyazódás szakaszában a 89 főből, 7 csaj adta meg, tehát 7,9% volt a számcserével végződő ismerkedés, míg a peteérés fázisában 60-ból 13-an adták meg a számukat, tehát 21,7% járt sikerrel. A nagy tanulság pedig, hogy az evolúció igenis hatással van az emberi viselkedésre!

Mit tudsz te a randizásról?!

5742

Egy kis időutazás következik, ugyanis nem mindennapi bejegyzésre bukkantunk - képekkel illusztrált randitippek 1938-ból. Nagyjából fél éve Zsófitól kaptunk egy továbbított levelet, ami az ötvenes években élő feleség helyes viselkedését mutatta be. Sokat kacagtunk olyanokon, hogy kössünk masnit a hajunkba, mielőtt hazaér a férjünk, s hogy legyünk érdekesek és szórakoztatóak. Mondanom sem kell, hogy azóta is rendszeresen felemlegetjük a jótanácsokat, ám az alábbi galéria is temérdek, ma már nevetségesnek tűnő utasítást tartalmaz. Örömünk persze nem lehet teljesen felszabadult, hiszen ha jobban belegondolunk, a hetven évvel ezelőtti randitippek kellő reformálás után ma is hasznosíthatóak. Nézzétek!

Itt találod a többi utasítást!

A gyomrán át

6996

Olcsó közhely, hogy a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. De mint minden olcsó közhely, ez is komoly igazságtartalmat hordoz. Egy jól megkomponált és kellő szakértelemmel elkészített menüsor a hódítási apparátus olyan kelléke, amiről kár lenne lemondani, de régi kapcsolatokat is felpezsdíthetünk egy rafinált közös vacsorával. Nem árt azonban néhány dolgot megfontolni, mielőtt nagy lelkesen főzőkanalat ragadnánk.olvass tovább

Keress a nőre!

7280

Másfél óra, ugyanennyi sör, eddig minden remekül megy, egyik téma követi a másikat, pedig már azt hittem, a klasszikus randi intézménye érdeklődés hiányában megszűnt. Ő is émelyeg a Jóbarátoktól és neki is az Ül a kedvence a Kispáltól, szóval így hirtelen azt mondanám, vegyünk lakást közösen és jöhetnek a gyerekek. „Ja, amúgy jó voltál abban az interjúban” – vetem közbe foghegyről. Egy kicsit elhallgatunk. Az ominózus tévéadás másfél éve volt. Amikor rákerestem a nevére, miután először találkoztunk, a harmadik oldalon találtam meg az erről szóló linket, majd negyed óráig túrtam a YouTube-ot, mire rábukkantam a felvételre is. Szinte látom mozogni a fogaskerekeket a fejében, miközben rájön minderre. „Rámgugliztál” – mondja inkább érdeklődve, mint vádlón. „Neem, én egyébként is néztem ezt az adást és izé, emlékeztem rád” – mondom, de én is érzem, mennyire abszurd az egész. Fél perc jóvátehetetlen kussolás következik. „Oké, rádgugliztam.” Nevet. Megúsztam.

Nem sokon múlt, hogy lekapartam magamról a „perverz” bélyeget, még mielőtt rám száradt. Vicces, hogy egy hajszál választotta el mindezt az őszinte érdeklődéstől. Úgy tűnik, hogy bár mióta az internet létezik, vannak keresőrendszerek is, hétéves a Facebook, a magyar közösségi oldalakról nem is beszélve, még mindig nem tudunk mit kezdeni a rendelkezésünkre álló sok-sok (túl sok) adattal. Azaz tudunk, elvégre információra éhes ribancok vagyunk mind, azaz képtelenek vagyunk visszafogni a kíváncsiságunkat, ha a világ legérdekesebb dolgáról, a másik emberről van szó. Ebből élnek a pletykalapok is, illetve most már inkább halnak, hála (szó szerint!) a közösségi oldalaknak és a blogoknak. Még a bulvármédiát maximálisan elítélő, felnőtt és öntudatos médiafogyasztó sem tudja megállni azonban, hogy rá ne keressen arra, aki tetszik neki, vagy éppen arra, aki nagyon ellenszenves – a lényeg, hogy legyen, ami fűti az érzelmeket, szinte mindegy is, hogy képet vagy állapotfrissítést talál.

olvass tovább

Ki fizet a végén?

7947

Az emancipáció az egyik legellentmondásosabb fogalom a világon. Magától értetődő, hogy van szavazójogunk, minden további nélkül vállalhatunk munkát, teremthetünk önálló egzisztenciát, és úgy általában véve kezünkben tarthatjuk a sorsunkat, mégis számos olyan szokáshoz ragaszkodunk, vagy legalábbis ellentmondásosan viszonyulunk, amik a patriachális társadalom maradványai. Tipikusan ilyen a ki fizet a randin kérdése.olvass tovább