rajongás

Rajongás a köbön

4235

Alig akad olyan ember, aki ne rajongott volna soha életében valamiért vagy valakiért. Van akinek ciki, van aki úton-útfélen isteníti kedvencét, mit sem törődve mások véleményével, van akit a rajongás szele éppen csak megcsapott, és akad, aki elfelejtené milyen hülyeségeket is csinált már valakiért. Anno kinek a falát nem borította el kedvence posztereinek tömkelege vagy legalább egy-két kép? Ki nem vágott még soha ki újságból kedvencéről cikkeket és tette el, ki nem kért még eleddig autogramot, vagy ki az, aki kedvenc filmjét a tizenkettedik megnézés után megunta, ki nem hallgatta még rongyosra azt a bizonyos lemezt vagy olvasta el többször azt a valóban letehetetlen könyvet? A szerencsésebbek a tinédzser korral együtt kinövik a rajongást, de az sem ritka, hogy nem. Pszichológusok szerint a rajongás normális dolog, -egy bizonyos fokig. Persze elég nehéz eldönteni, hogy mi az ami még belefér, és mi az ami már nem, főleg, ha nem rólunk van szó. Rajongani sok mindenért lehet. Vannak akik képesek egy nap alatt végignézni kedvenc sorozatuk éppen soron következő évadját vagy bármilyen programot képesek kihagyni, ha kedvenc focicsapatuk lép pályára. Nem egy könyvsiker története költözött a lapokról a filmvászonra, így szerezve óriási rajongótábort az ifjú színészeknek, filmnek és természetesen az adott könyvnek. Én most éppen az Alkonyatért vagyok oda, mind a három szempontból.

Típusok

Van, aki érzelmi szálakkal kötődik az adott előadó személyiségéhez, néha akár hisztérikus módon is. Élete szerves részének érzi minden szavát, és nem áll távol az extázishoz közeli állapotok látványos megnyilvánulásaitól sem, ha mondjuk kedvenc zenekarának koncertjére eljut. Számomra a legemlékezetesebb a Tokio Hotel itteni turnéállomása -az azért durva volt: sírás, sikítás, ájulás. (Persze a látványt jól ismerjük a Beatles vagy éppen Jacko óta...) A koncertet mintha a zenekar tagjainak klónjai tapsolták és üvöltötték volna végig. És pont ez a másik fontos típus: akik nagyon akarnak hasonlítani kedvencükre, hajukat úgy vágatják, úgy öltözködnek, mint az általuk imádott „sztár” és semmitől sem riadnak vissza a megformálásban. Ők a legvédelmezőbbek és egyben a legfanatikusabbak. Jaj annak, aki csak egy rossz szót is mer szólni imádottjai ellen. Ők a legdühösebbek, ha kedvenc bandájukra bármi negatív kritika elhangzik, bárhol, bármikor, bárkitől. A rajongás néhányuknál az ésszerű gondolkodás kereteit is túllépi, extrém esetekben telefonon, levélben vagy személyesen zaklatják a szerencsétlen hírességet. Létezik olyan is ebben a fanatikus típusban, aki nyílt támadásnak veszi, ha kedvence letér az általa helyesnek vélt zenei útról, így lehetséges, hogy a történelem nem egy fanatikus rajongó általi gyilkosságot jegyez.

A rajongás könnyen átcsaphat imádatba, illetve egyfajta vallásos áhítatba a fiatalok, vagy ma már nem ritkán a felnőttek körében is. Egyes sztárok olyan élő bálványokká nőnek rajongóik szemében, hogy még „házi oltárt” is állítanak nekik. Nem létező tulajdonságokkal ruházzák fel a bálványt, és a legtöbb esetben személyes ismeretség hiányában kedvencük épp olyan, amilyennek a rajongó szeretné - így persze nem nehéz szeretni valakit.olvass tovább

Patiszon, de ne edd meg!

4401

Most komolyan akad olyan magyar ember, aki Robert Pattinson nevéről nem a tökfélére asszociál? Szerintem nincs, már csak azért sem, mert a fiatalember a nevén túl az arcszerkezetében is enyhén a zöldségre emlékeztet. Ehhez képest a fél világ épp belé szerelmes. Akkor nézzük, milyen furcsa infókat találtunk a Twilight ifjú titánjáról!

Robert 1986. május 13-án született. Édesanyja egy modellügynökségnél dolgozott, apja pedig régi autókat importált Amerikából, mert hát nem amerikai, hanem brit családról beszélünk. A tizenkét éves kissrác, édesanyja kapcsolatainak hála, viszonylag korán debütált a modellszakmában, ahol osztatlan sikert aratott. Ez nem meglepő, hiszen a lányos arcú Robert volt az első gyerekmodell, aki nagy hírnévre tett szert, pont akkor, mikor az androgün külső egyre felkapottabb lett a divatszakmában.

Az Alkonyat Edward Cullenjének megformálása korántsem volt rizikómentes feladat, hiszen a könyv alapján a rajongók egy egészen más karaktert képzeltek el a főhős srác szerepére. Ahhoz képest, akkor most mire ez a nagy siker?

Két idősebb nővérével nőtt fel, Lizzyvel és Victoriával, akik saját állítása szerint terrorizálták. "A nővéreim egészen tizenkét éves koromig lányos ruhákba öltöztettek és Claudiaként mutattak be, akárhová mentünk." - nyilatkozta egy interjúban. A változást egy koedukált iskola hozta meg a fiatal srác életében, ahol bizonyára feltűnt neki, hogy a világon rendes lányok is vannak. A Pattinson család tagjaitól egyébként nem áll messze a siker, hiszen az egyik nővér, Lizzy már tizennyolc évesen felkapott énekesnő volt. Nyugi, még mi sem hallottunk róla.

Kijelenthetjük, hogy 2008-ban Robert bezsebelte a legnívósabb külsőségekre hajazó díjakat: a Yahoo által alapított az év szívtiprója díj; a Rolling Stone magazin, Legdögösebb férfi színész díja; az Entertainment Tonight által kibocsátott, Legklasszabb srácnak járó kitüntetés; és végül nem kisebb magazin, mint a Forbes illette a becses "Év felfedezettje" jelzővel.

Egy befutott színésztől rendszeresen megkérdezik, hogy melyik filmcsillag hatására választotta színészmesterséget. Persze Robertnek is feltették már az ominózus kérdést: a színészre Jack Nicholson hatott elsöprő erővel, méghozzá a Száll a kakukk fészkére című moziban. Saját elmondása szerint tizenhárom évesen látta először a kultfilmet, ami olyannyira magával ragadta, hogy betanulta a Nicholson-i akcentust, sőt öltözködésében is hasonlítani próbált a nagy öregre.

A sármőr vámpírfiú gyakorlott búvár. Ne gondoljátok, hogy hobby merülésről van szó, hiszen Robert a Harry Potterben megformált karaktere, Cedric Diggory miatt tanult meg merülni. Maradjunk a Harry Potter filmeknél: Robert a varázslós meghallgatáson úgy próbálta lehengerelni a producereket, hogy hatalmas foci, illetve snowboard rajongónak adta ki magát, pedig a valóságban inkább a dartsot és a biliárdot kedveli. Mennyivel izgalmasabb lett volna, ha ezeket említi, nemde?

Robert rajongók népes táborával büszkélkedhet, akik között nem ritka az igazi eszelős fajta. Bizonyára ők azok, akik napi szinten küldenek "Ha nem nézed meg velem a High School Musical második részét, megölöm magam!" szintű leveleket a mindig rezignáltnak tűnő srácnak. Ugye evidens, hogy ezek az irományok teljesen hidegen hagyják a békés vérszívót?

Egészséges rajongás

6381

Azzal, hogy a sport jót tesz testünknek és a lelkünknek, nem mondok semmi újat. Azzal viszont igen, hogy bármennyire is meglepő, a legújabb kutatások szerint a sport - pontosabban egy-egy válogatott vagy versenyző - iránti rajongás is valami hasonlót tud. Persze attól még, hogy egy vödör popcorn vagy egy korsó sör mellé leülünk szurkolni, nem lesz kidolgozott felsőtestünk és nem olvadnak le rólunk az úszógumik, viszont a mentális egészségünket némileg kordában tarthatjuk, sőt! Szociális kötődésből is kapunk leckét!

A kutatók azt állapították meg ugyanis, hogy azok az elvetemült szurkolók, akik élnek-halnak egy–egy csapatért, hovatovább a meccsekre is kimennek nem csak azért, hogy szotyolázzanak, hanem lelkesíteni a csapatot és fújolni a bírót, igenis sokat tesznek azért, hogy szellemi frissességük, mentális egészségük és szociális érzékenységük ép maradjon. Persze, arról nem szól a fáma, hogy az anyázás, a pattanásig feszült idegek, a görögtüzek füstje és a hangos kürt hogy befolyásolja az egészségünket, de higgyük el na: a szurkolás jót tesz!olvass tovább