rablás

Áldozat vagy te is

4758

Néhány éve volt egy szeretett NEO muzsika, a Budapest Underground, ebben egy rádióhangú nő mondta a "híreket" : "Tömegméretűvé vált gépkocsilopás. Erőszak, védelmi zsarolás. Bérgyilkosság. A bűnözés központja továbbra is: Budapest" Soha nem gondoltam arra, tehát nem féltem attól, hogy kirabolnak, megtámadnak. Pedig ez már sokkal korábban is bekövetkezhetett volna. Hosszú évek óta élek a VIII. kerületben, és nem a palotanegyedben... Sok-sok olyan esetről hallottam, amikor megtámadtak, kiraboltak, megerőszakoltak a környéken bárkit. Áldozattá válni könnyű. Sokszor mondom a pasimnak, aki gyűlöl a környéken élni, hogy ne féljen, mert a félelem bevonzza a támadást.

A viktimológia azt mondja, hogy az áldozat és a bűncselekmény elkövetője között kapcsolat van, mert akit kirabolnak, fizikailag bántalmaznak, megölnek az kauzálisan viselkedik, tehát befolyásolja a bűncselekmény potenciális létrejöttét. A szokásaink, a tetteink mind-mind befolyásoló tényezők abban, hogy áldozattá váljunk. Bár az áldozatok hibássá tétele sok kivetni valót hagy maga után, a viktimológusokat is rengeteg támadás érte az áldozati kategóriáik miatt, amelyekben provokáló áldozatokról beszélnek, sőt még egy olyan kategóriát is létrehoztak, amelyben jelzik, hogy sok esetben az áldozat ugyanolyan bűnös, mint a elkövető. Az elmélet felállítója, Mendelsohn szándéka természetesen nem az volt, hogy esetleg felmentse a bűnösöket vagy az áldozatokra tegyen még egy terhet, hanem sokkal inkább az volt a célja, hogy az elméletén alapuló megelőzéssel csökkentsék a viktimizáció mértékét. 

De mi ez a teher? Amennyiben nem halunk bele abba, hogy áldozatok vagyunk, akkor a testi- és anyagi teher mellett súlyos lelki teherrel is meg kell küzdeni. Amikor bűntényről hallunk főleg a közvetlen környezetünkben, nagyon együtt érzünk, sajnálkozunk. Tényleg szomorúvá tesz minket az eset, egy pillanatra még aggódunk is, hogy mi van, ha holnap velünk történik meg? Persze hamar lecseng a borzalom, és megyünk tovább egészen addig a pillanatig, amíg tényleg nem történik valami. Néhány napja egy pajtim megosztott velem egy-két fotót, amin épp a lakásában helyszínelnek a nyomozók... Betörtek hozzá. Fényes nappal, minden különösebb nehézség nélkül bementek a lakásába, és már kezdték volna kirámolni, amikor a rendőrség megérkezett, a szomszédok bejelentésére. Szerencsés végkifejlet. Igen, tény nem vittek el semmit. Egy-két fiókot kihúztak, kidobálták a benne lévő dolgokat, felforgatták a lakást, majd tetten érték őket. Biztos vagyok benne, hogy a barátomban mégis mély nyomokat hagy az eset. Borzalmas érzés, amikor idegenek betörnek a legintimebb szférádba, az otthonodba, hozzáértnek a kis holmijaidhoz. Erőszakot tesznek a te tárgyaidon. Tényleg borzasztó volt még belegondolni is az esetben. olvass tovább

Kiposztoltad, így jártál!

5130

Tudjuk, hogy a web 2.0-nek rengeteg előnye van: mi magunk lehetünk tartalomszolgáltatók, véleményvezérek, percenként tudathatjuk barátainkkal, hogy épp merre járunk, lefotózhatjuk a hírességeket és megoszthatjuk a felvételeket a blogunkon... Az innovációnak azonban vannak kevésbé kellemes következményei is, mondjuk az, hogy percre pontosan tudhatjuk, hogy kedvenc hírességünk merre jár, ami természetesen csak a sztárok számára negatív csengésű. Egészséges lelkületű ember örül, hogy már-már baráti viszonyt ápolhat kedvelt hírességével a neten, de akadnak olyanok akiket bűncselekmény elkövetésére késztetnek a begyűjtött infók.

Mindent tudunk rólad!

Aki olvas pletykablogot, vagy előszeretettel követ világhírességeket a Twitteren, az tudja, hogy ma már nem akkora kunszt összefutni egy sztárral. Paris Hilton rendre megosztja a Twitteren, hogy hol vacsorázik, sőt Britney Spears, vagy Demi Moore hétköznapjaiba is bepillanthatunk rövidke üzeneteiken keresztül. Egy Los Angeles-i bűnbanda épp ezt a korlátlan információcserét használta ki, így betört azon hírességek otthonába, akikről biztosan tudták, hogy házon kívül töltik az éjszakát. A hattagú bandát az amerikai sajtó Bling Ring-ként emlegeti, hiszen mindig a legmárkásabb holmikat lopták el a hírességek otthonaiból. A fiatalok nem mellékesen mind Hoolywood Hills-től harminc percnyi autóútra laknak, így csak a szomszédba kellett átugorniuk, ha rabolni akartak.

Paris Twitter oldala - nincsenek titkok...olvass tovább