ránc

Mi ez? Hyaluronsav

923

Szkepticizmussal megáldott lényünk, bizony cseppet sem hisz el mindent, főleg azt, amiről még nem is hallott, s bizony elsőre ez az anyag is ilyen. A hyaluron sav létezik. Méghozzá természetes formában a testünkben, pontosabban a kötőszöveteinkben. Ez a kis savunk felelős bőrünk rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek - ráncok, pigmentzavarok, megereszkedés - kialakulásához. olvass tovább

Arcomba fektetek

4490

Néhány hónapja voltunk Árpa Karolinánál sminksuliban, szépen be is számoltunk róla, hogy mennyi mindent tanultunk, nagyon hasznos volt, azóta is minden reggel eszünkbe jut, hogy miként kell(ene) jól megcsinálni az arcunkat. Én két óriásproblémába ütköztem a sminkelés alatt, amik inkább kozmetika gebaszok voltak. Az első, hogy radírozni kellene rendszeresen az arcbőrömet, a másik pedig az, hogy nem használok arckrémet.

Legyalullak!

Először is egy jó kis arcradírt kellett beszereznem, mert apró kis hámlások tarkították a bőröm felszínét, amik csak akkor voltak jól láthatóak, amikor pont nem szerettem volna, hogy látszódjanak, tehát a tuti smink hatására. Pontosabban az alapozó és púder voltak azok, amik kiemelték a bőrhibáimat. Mivel nagyon érzékeny az arcom, nem eshettem neki bármivel. Egyik barátnőm rajong a Lush termékekért, ő az Ocean Salt arc- és testradírt használja, így hát kipróbálhattam az övét, hogy nekem az jó lesz-e. Nagyszerű érzés volt, amikor először leradíroztam az arcbőrömet vele. Friss volt mégis krémes érzetet adott. Lime- és grapefruitlevet tartalmaz, mindez pedig kókusz- és avokádóvajban úszik. Imádtam, és imádta a bőröm is, így az első adandó alkalommal be is szereztem egy tégellyel. A kettőszázötven grammos kiszerelés majdnem ötezer forintba kerül, de hihetetlenül kiadós, így jó pár hónapig elég lesz, ráadásul elég hetente egyszer használni. Mivel tengeri sót is tartalmaz, beteg bőrre - nekem psoriasisom van - is remek. olvass tovább

28 évvel később

5429

Megszületünk, öregszünk, meghalunk - sematikusan így néz ki az emberi lét, feltéve ha minden optimálisan alakul. Testünk folyamatos öregedése az élet része, ettől függetlenül persze próbáljuk halogatni, feltartóztatni, visszafordítani, de leginkább: megelőzni. A kortalan szépség mítosza minden generációra hat, de leginkább a fiatalokra, akik számára az öregedés már nem feltétlenül az évek velejárója, hiszen kozmetikumokkal, esetleg sebészeti beavatkozásokkal megelőzhető a "kellemetlen állapot". Miután szemeink körül megjelentek az első szarkalábak, tükörképünket nézve kicsit talán megszeppennünk, holott tökéletesen tisztában vagyunk a kiváltó tényezőkkel: folyton egy vibráló monitorra tapadunk, dohányzunk, nem fogyasztunk elég folyadékot... de mégis mi történik ilyenkor a bőrünkkel? Miért lesz rugalmatlanabb, és vajon minden ránc egyforma? Tekintve, hogy az öregedés alól senki nem bújhat ki, nézzük, hogy mit is rejt pontosan ez a folyamat, végül pedig alternatívákat is mutatunk a látható jelek eltüntetésére. Dr Balogh György, bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus és nem utolsó sorban a La Roche-Posay szakértőjének előadása alapján, nézzük hogy mi is az a bőröregedés!

Istenem, de miéééééééért?

A modern technikával nemcsak a telekommunikáció, az űrkutatás és a nukleáris energia előállítás fejlődik, hanem a kozmetikai ipar is. Ez számunkra azért jó hír, mert míg száz évvel ezelőtt pusztán tüneti megoldások léteztek, addig ma már tudjuk a bőröregedés pontos okait. Ahhoz, hogy maradéktalanul likvidáljuk utált ráncainkat, érdemes feltérképezni kialakulásuk okait. Felületesen persze képben vagyunk, hiszen semmitmondó szakszavakkal bombáznak minket nap mint nap, de lényegében annyi tiszta, hogy a bőr elveszíti nedvességtartalmát, ezáltal rugalmasságát. És hogy még egy filmes fordulattal éljünk: utazás következik a bőr középpontja felé.

Ha bőröregedésről beszélünk, két kategóriát kell szétválasztanunk: a belő- és a külső öregedést. A belső öregedés genetikailag programozott, vagyis a génjeinkben hordozzuk az öregedésre hajlamosító tényezőket. Érdemes megnéznünk édesanyánk, vagy nagymamánk idősödő arcát, mert évek múltán a mi arcunk is jó eséllyel a felmenőkéhez hasonló ráncokkal tarkított lesz. A test fiziológiás öregedése az anyagcsere fokozatos lassulásával, hosszú évek során alakul ki, de ezen folyamat ellen nincs mit tenni, hiszen mint már említettük, ez genetikailag kódolt. Úgy tűnhet, hogy az öregedés ellen folytatott harcban itt véreztünk el a csataréten, hiszen kiegyenlítetlenek az erőviszonyok. Vagyis csak kiegyenlítetlenek lennének, hiszen a a külső öregedés épp annyiban múlik rajtunk, mint a környezeti hatásokon. Nyár közeledtével minden csak az UVA és az UVB sugarakról, a melanomákról, a rosszindulatú bőrelváltozásokról és a csodaszernek titulált naptejekről szól. Fokozottan felfegyverkezve merészkedhetünk a napra, hiszen a sugarak évről évre károsabbak, nekünk pedig nem árt tudni, hogy a déli napfényben bár jóleső érzés sütkérezni, mégis szó szerint vásárra visszük a bőrünket. Bőröregedés első lecke: a káros napsugarak okozta öregedést photoagignek nevezzük.

Bizonyára veletek is megesett már, hogy egy alapos arctisztítás után makulátlanul tisztának láttátok a bőrötöket. Miért ne lenne tiszta, hiszen arclemosóztunk, szappanoztunk, és még a jó ég tudja, hogy mi mindennel próbáltuk eltávolítani a pofira ragadt koszt. Mindezek után átfutunk a fejünkön egy fehér vattapamaccsal, és hoppá... a fehér vatta még az előzetes arctisztítás ellenére is elszíneződik. Ennek az idegesítő tényezőnek több oka is lehet, de elsősorban a környezetszennyezést kell említeni a bűnbakok listáján, hiszen a szmogos levegő elég csúnya barmolást képes okozni az arcbőrünkön. Önmagában már ez is elég lenne, de nem maradhat ki a felsorolásból az egészségtelen életmód. Ez egy újabb olyan szóösszetétel, amit unásig ismételgetünk, jóllehet a folyamatos mantrázással nem csökken az elfüstölt cigaretták, legurított piák és az átalvatlan órák száma. Rendszeresen megesik, hogy a legsugárzóbb szépségű színésznők az alvást nevezik meg legkedveltebb kozmetikumként, és valóban érdemes nekünk is az összes kence fölé emelni a pihentető, nyolc órás alvást. Ez az időintervallum lehet, hogy többségünknél működik is, ettől függetlenül reggeli tükörképünkön mégsem leljük Scarlett Johansson ragyogását - mégis miért? Sajnos nem mindegy, hogy mikor alszunk, hiszen bőrünk éjfél és éjjel kettő között regenerálódik, a szövetek ekkor újulnak meg, így ha ebben az időben nem horpasztunk álomittasan, jó eséllyel ébredünk gyűrött arccal.

Véget nem érő ellenérveket tudnánk felsorakoztatni a munkamániásoknak, amik között a korai bőröregedés is méltó helyen szerepelne. Naphosszat egy monitor előtt görnyedni, és csupán néhány négyzetcentiméterre koncentrálni a szemmozgásunkat, ideg- és egészségőrlő. Látásunk folyamatosan romlik, és megmagyarázhatatlanul elburjánzanak a szarkalábaink... köszönjük neked elektroszmog! Épp a minap jutott eszembe, hogy mennyire fura már, hogy az angol szó szerint azt kérdezi, hogy What do you do for a living, vagyis mi a munkád, miből élsz, miből tartod fenn magad. Naná, hogy nem jódolgunkban csapkodjuk napi nyolc-kilenc órában a klaviatúrát, de legalább akkor ne üljünk a számítógép vonzáskörzetében amikor már nem muszáj. Most őszintén, van bármi értelme hazaérve bekapcsolni a gépet és tovább szörfölni? Nincs! Számítógép előtt ülve az evésre sem jut elég időnk, ami szintén az egyik legfontosabb bőrkárosító tényező. A monitorfényben elnyammogunk egy szendvicset, ráküldünk némi szénsavat és befejezettnek tekintjük az ebédet. Sajnos többségünknek nem olyan a munkája, hogy ebédszünetben megteheti, hogy sétáljon egyet a parkban, vagy némi zöldben fogyaszthassa el a kajáját, ettől függetlenül mindenkinek jár, hogy ne a munkaállomásán ebédeljen. Állj fel, menj a konyhába, ebéd közben cseveréssz, kapcsolj ki... lehet, hogy az irodai kantin nem ér fel a Central Park miliőjével, de még négy fehér fal között is megoldható, hogy csakis az evésre koncentrálj!

H2O

Télen, nyáron, fagyban, napsütésben, mindig: inni, inni, inni! Lehet jönni a kifogásokkal, hogy béka nő a hasunkban, meg a víz olyan uncsi, meg elfelejtjük, meg minek... értitek miről van szó. Aki képtelen megtenni magának azt a szívességet, hogy beszlopáljon napi két-három liter folyadékot, annak van egy rossz hírünk: a vízhiány mind kívülről, mind pedig belülről támadja a bőrt. A belső vízhiány teljesen érthető, ilyenkor jelez a testünk, hogy folyadékra van szüksége. Ne várjuk meg míg megszomjazunk, mert rég rossz ha szájpadlásra ragadt nyelvvel nyúlunk az ásványvízért. A megfelelő folyadékbevitel - mint oly sok más - megszokás és elhatározás kérdése. Egészen nyugodtan csapd be magad, méghozzá úgy, hogy nem bögrével szötymörögsz, hanem egy literes kancsót teszel magad mellé. Mi minden napunkat ezzel kezdjük a szerkesztőségben: télen tea, nyáron (citromos) víz. Ha melletted van a liternyi folyadék, hidd el megiszod, ezzel szemben, ha csak bögrébe porciózod a napi folyadékadagodat, félő, hogy nem kelsz fel kétóránként feltölteni a készletet. Ami még a belső vízhiánynál is lesújtóbb, az az a vízhiány, amit külsőleg okozunk magunknak. Hiába próbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb arctisztítókat és arcápolókat, hiszen kísérletezgetés közepette folyamatosan rontunk a helyzetünkön. Kombinált bőrű nőtársaink sziasztok! 

Ők a legveszélyeztetettebb csoport, hiszen hiába van egyetlen arcbőr, ha annak más-más igényei vannak. Higgyétek el, van az az állapot, amikor mi magunknak aszaljuk szét a pofinkat, aztán meg pislogunk: Jé, hát egyre több a ránc. Naná, hiszen a bőrből elvész a víz, közben a mimikai izmok dolgoznak, pedig a bőr nem tudja felvenni az iramot az állandó pofavágással, így megadja magát. Ezek az úgynevezett dehidratációs ráncok, amiket viszonylag könnyű kezelni, már ha belátjuk, hogy valamit nagyon elszúrtunk. Egy valami rendre visszatér az arctisztítók flakonján: "A szemkörnyék kihagyásával alkalmazza!" Ez annyit tesz, hogy a szemkörnyék kihagyásával alkalmazzuk. Igen, ezt agyon kell magyarázni, mert hát pacsmagolunk a habbal, mígnem a szemünkre téved a kezünk, és egy mozdulattal a sminket is lemossuk. Nem véletlen, hogy szemünk körül ráncosodunk először, hiszen itt nagyon vékony és érzékeny a bőr. Ezt magad is tapasztalhatod, elég ha végigtapogatod a szemüreged környékét: minél inkább távolodunk a pofitól, egyre vékonyodik a bőrréteg. A bőrgyilkolás netovábbja mi más lehetne, mint a bőrradír, méghozzá a szemkörnyéken. Ne, ne, ne és ne! Nincs az a hidratálókrém amivel életet lehelhetnénk a legyalult rétegbe. Felesleges sok ezeret kiadni mindenféle krémekért, csak azért, hogy szép rugalmas legyen a bőrünk, feltéve ha nincs más különösebb problémánk. Megoldóképlet: rengeteg -semmiképp sem cukros- folyadék és a szemkörnyék óvása a drasztikus arctisztítókról.

Ráncba szedlek, haver!

Itt az ideje, hogy megoldjuk a problémát, mert van megoldás, nyugi. Bár egyikünk sem biokémikus, most mégis muszáj bevezetnünk egy jótékony hatóanyagot rejtő fogalmat, ami nem más, mint a piknogenol. Antioxidánsokról bizonyára már mindenki hallott, a piknogenol is rendelkezik ezzel a kiváló tulajdonsággal, tehát késlelteti az oxidációt. Ez a tengerparti fenyőkéregből nyert hatóanyag hússzor erősebb a C-vitaminnál, és ötvenszer erősebb az E-vitamin hatásánál. Kiindulópontnak azért ez egész jó, hát még ha hozzávesszük, hogy együttesen semlegesíti az oxigéngyököket, illetve erősíti az antioxidáns enzimek működését. Természetesen nem olyan hatóanyagról beszélünk, amit csak úgy önmagában, bármelyik drogériában megkaphatunk. A La Roche-Posay új, Derm aox termékcsaládja a bőröregedés egyik megoldókulcsa, hiszen minden termék magában tartalmazza a piknogenolt. Aki ismeri ezt a márkát jó tudja, hogy csak patikában vásárolható meg, és nem afféle hobbikozmetikum. A termékeket fejlesztését klinikai kutatások előzik meg. Nem traktállak titeket laboratóriumi eredményekkel, inkább elmesélem a saját tapasztalataimat. Bár még nem vagyok benne a ráncosodó korcsoportban, első szarkalábakhoz és mimikai ráncokhoz már nekem is volt szerencsém. Mindenki maga dönti el, hogy megelőzi vagy inkább kezeli a már kialakult ráncokat, azonban tudnunk kell, hogy a megelőzés általában kifizetődőbb, hiszen ezzel elejét vesszük a várható negatívumoknak. A Derm aox intenzív ránctalanító szérumot érdemes célzottan a problémás területeken alkalmazni, így a szemkörnyéken, a szemöldökök között, illetve a homlokon. A szérumokról köztudott, hogy magas koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat, bár textúrájuk igen könnyű. A Derm aox szérummal hasonló a helyzet: könnyen kezelhető, sárgás színű, szinte már folyadék. Felesleges többször pumpálnunk a flakonból, hiszen egyetlen adag is bőségesen elég a ráncos területek kezelésére. Azonnal kisimuló ráncokról persze nem beszélhetünk, hiszen piknogenol ide vagy oda, ez sem egy azonnal ható csodaszer. Ettől függetlenül két hét után -nekem ennyi kellett hozzá- puhábbá és rugalmasabbá válik a szemkörnyék, sőt a kutatási eredmények fél évig tartó, napi kétszeres használat mellett 97%-os javulást mutattak. Hiszem ha látom, ugyebár!

Ha valóban látványos eredményre vágyunk, elengedhetetlen, hogy a már említett károsító tényezőket kiiktassuk az életünkből. Ha ez sikerül, utána nekiláthatunk becsülettel kenegetni magunkat mindenféle csodaszerrel, akár egy termékcsaládból, akár személyreszóló termékkombinációval. A La Roche-Posay-nál gondoltak azokra, akik a szérum mellett ránctalanító krémet is használnának, így a Derm aox termékcsaládban két bőrtípusnak -normál, kombinált és száraz- megfelelő ránctalanító krémet is találunk. Ezeket bátran használjuk nappalra, akár smink alá, és persze lefekvés előtt sem árt krémezni, pláne ha naponta használunk valamilyen arctisztító készítményt. A Derm aox termékek január 4-től kaphatóak a patikákban, a szérum ajánlott fogyasztói ára 7 999 forint, a ránctalanító krémeké pedig 6 499 forint. Zárszóként pedig vegyük át még egyszer: maradandó és látványos változást ne várjunk semmiféle készítménytől, ha a használat mellett ugyanolyan káros életvitelt folytatunk. Bár ma már könnyűszerrel vásárolhatunk apró tégelyekbe zárt csodaelixíreket, a legfontosabb változás sosem a bőrünk felszínén megy végbe, hanem bennünk, a testünkben.

Titeket zavarnak a ráncok, vagy nem harcoltok ellenük? Ha már a megelőzésről is beszéltünk - szerintetek mivel érdemes próbálkozni, hogy valóban maradandó és látható eredményt érjünk el?