punk

Taréjjal a rendszer ellen

3799

"Nekem te nem parancsolsz!"

Tömören ebben a mondatban lenne összefoglalható a punk filozófia - már ha lehet ilyesmiről beszélni -, bár bizonyára akadnának punkok, akik még ezen állítás ellen is bőszen tiltakoznának. Ahogy az összes zenei szubkultúrában (lásd akár a skinheadeket), úgy a tarajosok között is zajlik az "igazi punkok" és a "divatpunkok", "műpunkok" közötti ádáz szócsata a fölött, hogy ki képviseli a hiteles irányzatot. Pedig a punk szót eredetileg a legenda szerint Shakespeare használta először, mint rokonértelmű kifejezést a prostituáltra. A 20. században már lecsúszott, "lumpen" alakot jelentett, és a hatvanas években került sor az első zenével kapcsolatos megközelítésre: az egyszerűen hangszerelt amerikai és ausztrál garázsrock-együtteseket kezdték ezzel a névvel illetni a kritikusok. Idekattintva látható az egyik korabeli banda, no meg az is, hogy még például frizura dolgában is elég jelentős különbség állt fent a későbbi punk divattal szemben.

Ami már igazán hasonlít az általunk ismert zenei irányzathoz, az a hetvenes évek első felében bontakozott ki az Egyesült Államokban: őket hívják utólag pre- vagy protopunkoknak. Idetartozik például az Iggy Pop vezette Stooges, az MC5 és a New York Dolls (ez utóbbi együttes, habár muzikális tekintetben már a későbbi punk bandákra emlékeztet, megjelenésében inkább az akkori glam-divat bizarr jegyeit alkalmazta). A hippik ikonjaival ellentétben karcos hangzás, agresszív fellépés és egyszerű zenei alapok jellemezték ezeket a zenekarokat, amelyek nyomdokain haladva végül 1974 és 1975 környékén kialakult egy stabil szubkultúra a New Yorki CBGB klub vonzáskörzetében. Itt lépett fel rendszeresen a hipergyors tempóban játszó, a nagyvárosi életet megéneklő Ramones is (magyar származású dobosával, aki egyedüli hazánkfia a Rock'n'Roll Hall Of Fame-ben), amely hamar emblematikus együttessé vált. Az USA épp jólétben leledző és diszkólázban égő ifjúsága azonban nem volt vevő a dekadenciára: a punk rock időzített bombája végül a gazdasági visszaesést átélő Angliában robbant.olvass tovább

Tüll és bakancs

3807

A punk olyan zenei stílus, szubkultúra, stílusirányzat, és ki tudja még mi más, ami a hetvenes évek óta töretlenül jelen van. A kezdeti őspunkok jegyei finomodva ugyan, de a huszonegyedik század trendjeiben is rendre fel-felbukkannak. Ugyan ma már egyre kevesebb az anarchiát valló, a szó szoros értelmében vett punk, de a nagy márkáknak köszönhetően a stílus, a lázadás kifejezése a huszonegyedik században mindenkinek elérhető, megvásárolható. Ma a plázákban kapható punk ihlette daraboknak semmi köze sincs az egykori ideológiához, világnézetéhez, hiszen ez már másról szól, egy elképzelt és bármikor magunkra ölthető életérzésről. De hogyan is jutottunk eddig?

Vivienne Westwood a punkdivat megteremtője

Ha divat és punk, akkor persze egyből Vivienne Westwood ugrik be minden, a témában kicsit is jártas embernek. Vivienne körülbelül negyven évvel ezelőtt villámgyorsan elvált első férjétől és idősebbik fia apjától, Derek Westwoodtól, hiszen belehabarodott Malcolm McLarenbe. Abba a Malcolm McLarenbe, aki a legendás stílusteremtő, egészen minimalista muzsikát játszó Sex Pistols menedzsere volt. Vivienne 1971-ben nyitotta meg egészen 1982-ig működő, több névváltoztatás után végül SEX-re keresztelt butikját, amelyből a Sex Pistols tagjait is öltöztette ő és/vagy a menedzser (hogy ki is, arról viták folynak, és számos ellentétes vélemény látott már napvilágot). De ami tény, hogy a Let It Rock, vagy a Sex, a Seditionaries, a Pirates és a Buffalo Girls voltak Vivienne legjelentősebb kollekciói ez idő tájt, így szépen lassan Vivienne Westwood lett az összes punk "öltöztetőnője". Ő alkotta meg a zenei stílus öltözködésben megnyilvánuló jegyeit, szimbólumrendszerét, sőt vannak olyan források, amelyek még az anarchiát jelölő "A" betűt is a tervezőnőnek tulajdonítják.

A punk stílus elemei itt!olvass tovább

Nők a punkban

4000

...vagy punk a nőkben. Történeti áttekintés a műfaj kezdeteinek legendás hölgyképviselőiről.

Patti Smith

Bár nem tartozott semmilyen politikai feminista csoporthoz, „a punk keresztanyja”, a New York-i CBGB klub állandó fellépője a kezdetektől, 1975-től erősen társadalomkritikus dalokkal jelentkezett. Patti fizikai megjelenésére nézve abban jelentett különlegességet, hogy egyáltalán nem szépségével hódította meg rajongóit - többnyire a kelleténél három számmal nagyobb zakóban vagy mellényben lépett fel, beesett arccal -, hanem szuggesztív előadásmódjával, intelligens zenei- és szövegvilágával. (Máig aktív, a tavalyi Nirvana-feldolgozását bizonyára többen hallottátok már a rádióban.)olvass tovább

Porold le a Martenst!

4366

Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be szépen: mi is átestünk punk, vagy rocker korszakon. Nem szégyen ez, így évekkel később inkább szórakoztató, pláne ha kezünkbe akad néhány emblematikus ruhadarab a rockolós időkből. Biztosítótű, neccharisnya, sok-sok fekete és persze a legfontosabb: a bakancs. Tizenéves hülye gyerek énemen bármikor képes vagyok felháborodni, tekintve, hogy a legelső fizetésem majdnem egészét költöttem egy Shelly's Rangersre. Azóta már jó párszor vállon veregettem magam, sőt azt is eldöntöttem, hogy megőrzöm a becses lábbelit hátha a környezetemben meghülyül valaki, így könnyen hozzávághatom az amúgy több kilós acélbetétes vadállatot.

Már bevallottuk nektek, hogy elég sok divatblogot nézünk és mostanság egyre többször találkozunk bakancsos, miniruhás, farmeres, nőcis kiegészítős, egyszóval eklektikus szettekkel. Tök mindegy, hogy profi streetstyler fotósok oldalait nézzük, vagy önjelölt divatbuzik által beküldött fotókat, a konklúzió mindig ugyanaz: a bakancs reneszánszát éli. Ha már egy olyan nívós divatcég, mint a Lanvin, belecsempészi a kollekciójába a bakancsot, ott már divathullámról beszélhetünk. Az említett darab persze nem tizennégy soros és még csak nem is acélbetétes, de az alapmotívum ugyanaz. Személy szerint nem lepne meg ha azok, akik mély filozófiai megfontoltságból hordanak bakancsot, felháborodnának a divathullámon, bár sanszos, hogy ők nem bújnak divatblogokat napi öt órában. Elég hülyén hangzik feltenni a "hogyan hordjuk a bakancsot" kérdést, hiszen ez a típusú lábbeli alapvetően nem a trendiséget szimbolizálja, mi mégis megpróbáljuk körülírni a fura trendet.

Ők így hordják, nézd!

Van a punkosabb vonal, vagyis a cuppanós koptatott ceruzafarmer, mellény, kockás ing és bakancs kombó. Ez ugye elég kézenfekvő, ha mégsem, fel kell csúszni a Youtube-ra, megnézni néhány Clash-videót, és kinyílik a világ. A kombinációk érthetetlenebb fele a lányos puhaság és a rockos durvulás fúziója: eklektikus, bizarr, egyelőre nem tudjuk hová tenni.

Merj feltűnősködni!

5127

A divatrendekhez hasonlóan, a sminktrendek is szezonálisan változnak. Az őszi-téli időszak nagyon hálás hónapokat jelent, smink szempontjából mindenképpen, hiszen már nem kell attól tartanunk, hogy a nagy műgonddal elkészített make up a ruhánkra csorog a nagy kánikulában.

Több mint drámai

Sosem titkoltuk, hogy rajongunk a MAC termékekért, sőt még a MAC sminkeseiért is. Ők azok a szakemberek akik mindenütt ott vannak, legyen szó divatbemutatókról vagy editorial anyagok fotózásáról. Profi szakemberekről van szó, semmi kétség, de még önzetlenek is, hiszen most is mint máskor, megosztották velünk az idei őszi-téli szezon trendjeit. Akik nem szeretnek kitűnni a tömegből, azok inkább ne is olvassanak tovább, hiszen drámai sminkekről lesz szó.

Ha találkoztatok már vérbeli sminkessel, bizonyára veletek is megosztotta az aranyszabályt, miszerint döntenünk kell: van a szemünkre, vagy a szánkra kerüljön a hangsúly, hiszen a kettő együtt nem működik. Namármost a MAC csapata durván nekiment ennek a kikötésnek, hiszen rebellis, mindent hangsúlyozó sminkeket is készítettek. Az efféle make up-hoz jókora adag önbizalomra lesz szükségünk, hiszen a túlpingált száj- és szem kombinációra, biztosan mindenki felkapja a fejét. A körültekintő ajakfestés szofisztikáltsága az idei szezonban is tartja magát, sőt, vérvörösre festett ajkainkat bátran párosíthatjuk vadócosan fekete szemsminkkel. Színek tekintetében még mindig tarol a piros legtöbb árnyalata, így a mélybordótól a tűzpirosig bármit választhatunk. Ha nem vagyunk megrögzött vörös rúzs rajongók, akkor sem kell lemondanunk szánk hangsúlyozásáról, hiszen a 80-as évek neonszínei szintén hódítanak. Ha halványabb pinket választunk, egészen nyugodtan dobhatunk rá egy réteg szájfényt, viszont ha határozottabb, matt árnyalattal dolgozunk elég ha kontúrozunk, majd kitöltjük a határvonalakat. Ezáltal a 80-as évek hanyag diszkó sikkét, felváltja a kifinomult és perecíz összkép. Magassarkúval és koktélruhával párosítva igazi telitalálat.olvass tovább