pszicológia

Szőke nemzeti front

5583

Elbűvölő szőke tincsek, nagy kék szemek, kislányos mosoly, szelíd természet... igen, elvileg ilyen a tipikus, szerény szőke szépség. Hát nem, ugyanis a Kalifornia Egyetem által nemrégiben publikát kutatási eredmények szerint a szőke nők sokkal harciasabbak, és nagyobb arányban érvényesítik akaratukat mint barna, fekete vagy épp vörös nőtársaik.

Hercegnő-effektus

Így nevezték a szőkék azon habitusát, amellyel érvényesítik akaratukat. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szőke nő feltűnő jelenség, vagyis amíg az emberek többségénél a külső jegyek nyernek prioritást, addig a szőke hajjal megáldott csaj máris saját kénye-kedve szerint keveri a kártyákat, hiszen adott esetben vitapartnere pusztán a külsejére koncentrál. A tanulmány a festett szőkék viselkedésére is kitért, miszerint ők is nagyon könnyen azonosulnak a szőkék nem ritkán igen offenzív habitusával. A kutatást 156 fiatal nő bevonásával végezték, akiket különböző szituációs gyakorlatokban teszteltek. Ezen felül szintén hasonló korú férfiakat kértek arra, hogy osztályozzák a kutatásban csakugyan résztvevő, más hajszínnel bíró nőket és persze a szőke hajúakat is, akik végül a legjobb helyen végeztek a rangsorolásban.

Aaron Sell, a kutatás vezetője és az eredmények publikálója azt is elmondta, hogy a szőke nőket afféle buborék veszi körül, bár többségük nincs tudatában annak, hogy a buborék faláról jóval gyakrabban pattannak vissza a negatív megnyilvánulások, mint mondjuk a barna nők esetében. Tekintve, hogy a Föld lakosságának 85 %-a sötét hajú és barna szemű, nem meglepő, hogy a szőkéket különleges bánásmód illeti, jóllehet hajszínük tizenegyezer évvel ezelőtt, egy génmutáció során alakult ki. A kutatók egy szőke-vonal névre keresztelt képzeletbeli vonalat is kreáltak Suffolktól Liverpoolig, ezáltal könnyebben azonosítható a szőke-penetráció: aki a vonaltól délre él 20-49 %-ban szőke hajú, aki azonban a vonaltól északra született már 50-70 %-ban tejfelszőke. Igen, azok a bizonyos skandináv gének megtették jótékony hatásukat, bár némi hajfestékkel bárkiből lehet harcias szőke hercegnő. Catherine Salmon evolúciós pszichológus szerint a szőke nők sokkal magabiztosabban szerepelnek minden területen, épp ezért a barna nők több munkával, több energia ráfordítással végzik ugyanazt, mert ha csak tudat alatt is, de tudják, hogy a különleges bánásmód csak a szőkéket illeti. A tanulmánnyal persze lehet vitatkozni, de ha jobban belegondolok, az általam ismert szőke csajok tényleg harciasabbak és akaratosabbak, mint a többiek. Nektek mik a tapasztalataitok?