program

Kell egy hét Amszterdam!

555

A My City az A38 által kezdeményezett fesztiválsorozat, melyben európai nagyvárosok kulturális életéből szemezgethetünk. Volt már Pesten  Prága, Varsó, Moszkva és Belgrád. Most elérkezett a nagy pillanat, amikor a mindenki által szeretve irigyelt liberális ország fővárosa, Amszterdam költözik hozzánk. Mivel a My City fesztiválsorozat voltaképpen csereprogram, az év során, 2008 májusában Budapest mutatkozik be az amszterdami Melkwegben, Európa egyik legpatinásabb klubjában, illetve a Sugar Factoryben. De maradjunk még itthon. Február 16-23 között számtalan program közül válogathatunk, amelyek mind-mind Amszterdamhoz fűződnek. A zene az jó, tehát lesz. Az Amsterdam Klezmer Band és New Coll Collective február 21-én lépnek fel a hajón. Az Alamo Race Track játszik ugyanitt,  szombaton pedig  Žagar, About, zZz, Eboman, Killbert adja a zenét, ahhoz, hogy jól kitáncoljuk magunkat. 

Néhány röpkoncert is lesz a városban szerte szét. 2008. február 19. és 23. között, a holland kortárs kultúra egyik legkiválóbb know-howja, a Natwerk. Frank De Ruwe és Coen van Rooij egy, a várost járó, kék szemétszállító teherautó platóján mutatják be az általuk alapított igazi, bár változó tagságú dzsessz-rock zenekart. A Natwerk eddig több európai város közterén, nagy bevásárló központok bejáratai előtt, valamint pályaudvarokon mutatta be rövid, zenés produkcióját. Idén, Budapesten tesz látogatást, hogy a My City Amsterdam fesztivál kísérőprogramjaként, öt napon át, napi nyolc röpke koncertet adjon felváltva, fővárosunk különböző közterein és utcáin. 

A zene nem minden. Több fotókiállítást is meg lehet figyelni a Millenáris és az A38 területén.  Amszterdam, ahogy én látom elnevezésű útifotó-kiállítás a Millenáris Parkban lesz. A My City fesztiválok immár hagyományossá vált eseményén nyílt pályázat keretében mutatunk be néhányat a legsikerültebb amszterdami úti-fotókból. Herb Van Drongelen fotókiállítása a Millenáris Piros-fekete Galériájában elnevezése: Kerékpárral a Föld körül. 1997-ben Herb van Drongelen merész kalandba vágott: Rosinantéról, Don Quijote lováról elnevezett kerékpárjára ülve száztízezer kilométeres világkörüli útra indult. A több mint hat évig tartó odüsszeia során, amely öt kontinens hatvankilenc országán (beleértve Magyarországot is) vezetett keresztül, tízezer fénykép készült. A kiállítás anyagát képező fotókat egy közel hatvan méteres vászonra nyomtatták egymás után, egy idő- és kilométerskála mentén – ezzel is nyomatékosítva a bolygónk kerületének közel háromszorosát kitevő út nagyságát.

Lesznek még beszélgetések is, olyan figurákkal, mint Luud Schimmelpennick, aki a nagyvárosi kerékpáros közlekedés elkötelezett szószólója.
Ez az ajánló közel sem részletes, de itt megnézheted a teljes kínálatot.

Fűre lépni szabad

1129

Szeretnék ajánlani egy programot a még remélhetőleg hátralevő 1-2 napsütéses napra. A Lágymányosi-híd budai hídfőjénél, a Kopaszi gáton van egy új park. Ha Pest felé nézünk, akkor balra az Info Park, ami szintén szép, jobbra az új Öböl Park található. Ahogy belépünk, szembetaláljuk magunkat egy "Fűre lépni szabad!" táblával, ilyet nem sok helyen látni Budapesten, ahol minden tilos, tilos és tilos. Rögtön a park bejáratánál található a Lágymányosi hajóállomás és vízirendőrség, amelyet már a csepeli HÉV-ről is sokszor nézegettem, vajon mi lehet az az érdekes formájú, csini kis épület. A park szép nagy, gondozott, és még szinte érintetlen. Magántőke bevonásával épült, s ez ad némi reményt arra, hogy lesz, aki odafigyel a folyamatos karbantartására. Bízom benne, hogy nem hagyják úgy lepukkanni, mint a Millenárist, vagy az Erzsébet téri parkot.

A nagy zöld területen sok-sok gyönyörű épület áll, amelyek egyelőre üresek, de luxuslakásoktól éttermekig bármit el tudok képzelni bennük. Úgy hallottam, kulturális rendezvények befogadására szánják őket, épp úgy, mint a Lágymányosi-öböl víztükrére helyezett színpadot. Érdemes akár nappal, akár este elsétálni oda. A parkban kivilágított fahidak is vannak, némelyik a víz felett halad el, romantikázásra kifogástalan. Fotósoknak is érdemes kilátogatni, dinamikus vonalvezetésű épületek, érdekesen elhelyezett növények, fények, és még sok apró részlet szolgáltat remek fotótémát. Hazafelé meg egy érintetlennek tűnő, lebetonozott területen jártunk, az egész járda tele volt állatokkal, sündisznóval, csigákkal, gyíkkal, mintha ember nem is járna arra sosem. Azt vártam, mikor jön szembe egy őz. Mindössze egy hátránya volt az egésznek. Akkora pókkal találkoztam, amekkorát még életemben nem láttam.olvass tovább

Horrorpunk a hajón

1145


A Misfits az amerikai zenei színtér egyik legősibb, legkultikusabb műfajteremtő horrorpunk együttese, amely népszerűségét bővérű metálbeütésű punk zenéje mellett annak is köszönheti, hogy rothadó hulláknak festve ki magukat lépnek fel, valamint egy igazi ördögi hajviseletet találtak fel, amely azóta Devilock frizuraként vonult be a rock történetébe.

Az együttest Glenn Danzig énekes, dalszerező és Jerry Only basszusgitáros alapította 1977-ben. A banda punk és heavy metál berkekben egyaránt nagy sikerre tett szert, s bár 1983-ban feloszlottak, 1995-ban újra összeálltak, ezúttal immár Danzig nélkül.

Rafinált hangzásuk a punk és a metál mellett más gyökerekből is táplálkozik, így az énekes Mario Lanza olasz tenorénekest tartja mesterének, a számokban pedig a rockabilly pörgős rock’n’rollja teszi dalaikat befogadhatóvá és lelkesen táncolhatóvá, miközben a torzított gitár és a fémes basszus, valamint a gyomronvágó dob kellő mértékben gondoskodnak arról, hogy dalaik mégse veszítsenek horrorisztikus hatásukból.olvass tovább

Hideg program

1569

Vasárnap délelőtt, amikor kidobott az ágy, pontosabban az ablakon beömlő hőség, annyit kértem csak, hogy ma valami nagyon hűvösprogramunk legyen, légyszi! Kreatív csávóm rögtön rávágta: „OK, menjünk barlangba!“ Ez mekkora ötlet! Persze, ezt csak olyan helyen lehet megtenni, ahol van barlang.

Nem kell, hogy rögtön egy olyan kép ugorjon be, hogy állsz bukósisakban, fejlámpával, overállban! Elég, ha van nálad egy kardigán, meg egy zárt cipő vagy zokni, legalább. Ugyanis sok látogatható barlang ki van építve egy laza, barlangi séta számára. 

Ilyen  a Szemlőhegyi barlang Budapesten. Felpattansz a 29-es buszra és ott tesz le. Minden egész órában indulnak túrák, ami olyan háromnegyedórán keresztül tartanak. Vezetéssel nagyon izgalmas és érdekes a barlangi képződmények megismerése. Azért is különössen szeretjük ezt a helyet, mert egy csaj fedezte fel még a harmincas években, és utána szerelembe esett abba, a fickóba, aki segített a feltárásban neki. Olyan romantikus.

A hévizek munkáját őrzik a barlang jellegzetes képződményei, a borsókövek, amelyek a mészkősziklák azon pontjain keletkeznek, ahol a falat a hőforrások vize éri. A borsókövek sárgásfehér gömböcskékből felépülő fürtöket alkotnak. Ezekhez gipszbevonatok illetve tűs aragonitcsoportok társulnak. Mivel védett, ezért nem szabad fogdosni őket, ugyanis a bőrünkön található zsír megállítja a borsókövek további fejlődését.

A barlang kiemelkedő tulajdonsága, hogy száz százalékos a páratartalma, a por viszont a nullához konvergál, így kitűnően alkalmas léguti megbetegedések terápiás kezelésére. És akkor térjünk vissza a hűvösségére, egész évben állandó tizenkét Celsius fok van, így télen lehet menni atavaszba és nyáron is. Igazán kellemes, de kardigán és zokni tényleg kell. 

Egy vasárnap egy barlang éppen elég, de a következő héten mondjuk elmehettek a Pálvölgyi-cseppkőbarlangba!

Ne használd!

2659

A címben szereplő mondat sokszor elhangzott november 21-én a Millenáris Teátrumban először megrendezett Fenntarthatósági nap nevű programon. A szervezők - a Magyar Telekom, a Merlin Energia és a Vegyél Vissza! Program - remélik, hogy hagyományteremtő volt az idei program, és évről-évre nagyobb tömegeket mozgat majd meg a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés jegyében!

A rendezvény közel kétszázötven látogatóját már a bejáratnál Ökokosztümbe - kupakokba és csomagoló anyagokba - öltözött hoszteszek fogadták. A belépőként szolgáló PET-palackokból a programok végére egy óriási rozmárt hozott létre Szőke Gábor szobrász.

A rendezvény az egyéni felelősségre szeretné felhívni a társadalom figyelmét, hogy igenis a szelektív hulladékgyűjtéssel, a standby üzemmódok kikapcsolásával, vagy éppen a komposztálással mennyit tehetünk bolygónkért. A vendégek a szakmai beszélgetések, viták mellett láthatták a Vegyél Vissza! klímaakciójának kreatív pályamunkái, de az MTVSZ hóemberét is - pontosabban azt, ami még maradt belőle, az orrát és a szemét. Az Obi standjánál virágot lehetett ültetni, a Greenpeace-nél pedig állást lehetett foglalni a környezetvédelem törvényi támogatása mellett.

A nap folyamán fellépett a Strokes nevű együttes is, akik a mai felállásban és névvel 2006 óta játszanak együtt, de a banda története egészen 1996-ig nyúlik vissza. A nagyon ritmusos és teátrális zenét kukák, hordók, vödrök, botok, csövek, seprűk összeütésével állítják elő, előadásmódjuk sokszor humoros, de tökéletesen passzolt a rendezvényhez.

Ha felkeltette ez a kezdeményezés az érdeklődéseteket, akkor látogassatok el honlapjukra és csatlakozz a kezdeményezéshez!