próbafülke

Kabátpróba

177

A télikabát-vásárlással annyi a gond, hogy hiába próbálod fel az üzletben, ősszel, nem tudhatod, elég meleg lesz-e majd a mínusz fokokban kint az utcán. Dris erre találta ki a hűtött próbafülkét. Aki már dolgozott pl. gyorsétteremben, és járt a lakás méretű hűtőben, az tudja, akár meg is lehetne valósítani.

(A Váci utcai Zarát össze is lehetne tolni a szemközti Burger King-gel. (: ) Vagy a kirakat egy kis részébe beengednék az utca hidegét, s ott lehetne hőpróbának alávetni a kiszemelt darabot. Ha lenne ilyen, akkor tudtam volna előre, hogy idén télen csini lehetek, de izzadni nem fogok.

Köszönjük Antibaby!

J-Press próbafülke

597

Soha nem gondoltam volna, hogy egy próbafülke lehet szexi. De mégis. A WestEnd-ben lévő J Press üzletben találtam rá a legjobb próbafülkére, amit valaha is láttam, próbáltam. Az ajtaja rendes ajtó, ergo zárható. Kívülről egy furcsa fekete dobozt látsz az ajtón, amit nem is érthetsz, csak majd ha bent vagy. Aztán belépsz, és egy pillanatra alább is hagy a fekete doboz iránti kíváncsiságod, ugyanis egy budoárba érkezel. A falakon fülledt fekete mintás tapéta, az egyik sarokban bőr sofa, amin arany színű selyem párnák figyelnek. A másik oldalon hatalmas tükör, ami jelentem, egyáltalán nem torzít. A plafonról egy ízléses üveg csillár lóg, ami inkább hangulatvilágítást biztosít, mint éles látást, de engem egyáltalán nem zavart. 

És most figyelj: az ajtó mellett egy csengőt találsz, mikrofonnal. Ugyanis ők gondoltak arra, hogy amikor tokától bokáig levetkőztél és rájössz, hogy nem jó méretet, színt vagy esetleg fazont próbáltál, nem lesz kedved felöltözni, kimenni, majd újra levetkőzni. Általában ilyenkor történik az, hogy felöltözöl és lelépsz. Itt e helyett telefonon kérhetsz segítséget. Csöngetsz, mire az eladó az üzletben veszi a hívásod. Elmondod neki, hogy mit szeretnél, ő pedig az ajtón lévő fekete dobozba kívülről behelyezi az új modellt, becsukja a dobozkát. Te pedig belülről kiveszed. Hát ennyi. Végtelenül egyszerű, de zseniális ötlet. Megkíméli az embert a félmeztelen toporgástól, a próbafülke függönyébe takarózva. A pasidnak amúgy van kint is kényelmes helye, ahol várhat. Hogy őszinte legyek, én inkább bevittem az enyémet...

A Zara próbafülkéi

697

A Váci utcai Zara üzlet többszintes, és ugyan minden emeleten van próbafülke, de a sok vásárló miatt a víz lever, ha véletlenül valamit fel szeretnék próbálni. Az egyik dolog az, hogy nincs arányban az üzlet nagyságával a fülkék száma, mert ha az első szinten megtetszett valami, és még felmennél a harmadikra, akkor cipelheted magaddal a zsákmányt. Kiállod a sort, odalépsz, megkapod a számot, attól függően, mennyi ruhadarab van nálad, és bemész. (Ezt a számos dolgot mellesleg nem igazán értjük, azt hiszem még soha nem fordult elő, hogy ellenőrizték volna, mennyit viszek be és mennyit hozok ki.) Minden emeleten picit más a fülke, az első szinten világos és fehér, a  másodikon és a harmadikon sötét, a kosz mindenhol egyformán megtalálható. Térjünk ki arra, amit érdemesebb kihagyni és másik szintre menni, de ez sokszor elkerülhetetlen a tömeg miatt. A másodikon az egész fülke fekete, a fal, az ajtók és ha ez nem lenne elég, a padlón hömpölyögnek a por és haj találkozásából fakadó golyócskák. Ha a méret nem jó, szinte kizárt, hogy az eladó, aki elvileg a segítségünkre van, hozzon egy másikat, az ő munkája a számosztás és hajtogatás, a lenéző stílusukról ne is beszéljünk. 

Tehát, ha a Zarába megyek viszek magammal valakit, mert rutinos vagyok. Egy barátnő jól jöhet, de még inkább a kedves, elvégre is neki kell, hogy tetszen a cucc. Ezzel nemcsak én vagyok így, a fülkék ajtajai befelé nyílnak és bénázni kell, ha ki akarsz menni vagy csak meg akarod mutatni magadni félig felöltözve valakinek- ergo belátnak - és mások kedvesei ott sorakoznak a tükör előtt állva, merthogy nincs hol várakozniuk. Mellesleg ahogy kilépek a fülkéből, akár én is belátok másokhoz. A fülkében szintén sötét minden, van benne tükör és egy pad, ahová le lehet pakolni, ez jó, csak a padlóra ne nézzünk. És akkor térjünk ki a tükörre. Említettem, hogy sötét minden, tehát a tükörben szinte csak a magunk árnyékát látjuk, és ha rosszindulatú vagyok akár marketing fogásnak is gondolhatom, hogy mindez azért van, karcsúbbnak tűnjek. És jöjjön a mosdó. A Zara elég nagy ahhoz, hogy akár két-három órát is simán elszórakozz benne, öt alkalomból egyszer biztos, hogy kell pisilni. És akkor kínban vagy, mert persze sehol nincs mosdó, de itt többször éreztük úgy, mégiscsak kéne. Az Árkádban lévő üzletük kellemesebb, kevesebben is vannak és itt még nem láttunk olyan jelenetet, hogy két nő halálosan összevesszen egy blúzon. A kínálat azonban más, mint a Váci utcában, lazábbak, fiatalosabbak, kevesebb az asszonycucc és a fülke sem sötét.