posta

Tutira megyek

4315

Bevallom nektek én nem vagyok az a Hűbele Balázs módjára utazó figura. Mindent megtervezek, válogatok, megfontolok, biztosítok, nem szeretem a kellemetlen meglepetéseket. Ezért aztán, ha külföldre megyek, biztosan kötök utasbiztosítást, amiben van balesetbiztosítás, a poggyászomra pedig garancia, tehát nagy baj nem lehet. Minden telefonszámot - követség, félismerős - felírok, külön kis táskát viszek az irataimnak, itthon is hagyok pénzt valakinél, talán már kicsit túl is biztosítom magam, de nem jártam még pórul, az biztos.

Miért menjünk biztosra?

Zsófi mesélte, hogy amikor Barcelonában nyaraltak, valami tengeri herkentyűtől olyan mérgezést kapott, hogy orvost kellett hívni hozzá. Persze nem volt biztosítása, így több száz eurót volt kénytelen kifizetni "Doctor Mundet doctor"-nak. Pedig az utasbiztosítása fedezte volna a sürgősségi, orvosi, kórházi ellátás költségét, és egyáltalán nem lett volna nagy költség egy nyaralásnyi időtartamra megkötni. Én legjobban a Posta Biztosító utasbiztosítását kedvelem, mert teljes körű és az egyik legolcsóbb. És én nem csak a betegségekre, esetleges balesetekre szoktam felkészülni, hanem arra is, hogy mi van, ha elveszítem az irataimat, és pótolni kell, ami igen nagy költségekkel jár. Egy utasbiztosítás erre is gondol, na, meg a kedvenc tárgyaim elvesztésére is elég hátborzongató lenne. Van egy szerencse állatkám, amit mindig beteszek a poggyászomba, nagyon utálnám, ha azzal együtt elveszne. Szerintem mindenkinek van legalább egy ismerőse, akinek elhagyták már a bőröndjét a repülőtéren a bőröndöket pakoló munkások. Tudom, hogy kicsit bizarr, hogy az üvegállatkám számlája mindig oda van biggyesztve az utasbiztosításom mellé, de számlával kell igazolni az értékét.

Mennyibe kerül mindez?

Ha mondjuk tíz napra mész valahova Európába, és a legolcsóbb minimum csomagot választod, akkor az 3850 forintba kerül, és így a biztosításod téríti a költségeidet kettőmillió forintig baleset esetén, száz euró értékig fogászati ellátásért, ha haza kell szállítani, akkor pedig annak a költségét száz százalékban. Ha elhagyják a cekkeredet, akkor kilencvenezer forintig azt is fizeti a biztosító. Mondjuk én, ha néhány napnál több időre megyek külföldre, akkor a valamivel drágább prémium biztosítást szoktam választani, mert annál, ha kórházba kerülök, és valamelyik hozzátartozómnak ki kell jönnie hozzám például vért adni, vagy azért, hogy gondozzon, a biztosításom fedezi az ő útiköltségét és szállását. Sőt, pénzügyi segélyt is nyújtanak az olyan költségekért, amelyeket nem lehet egyik kategóriába sem besorolni.

Útravalóként ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy mielőtt külföldi utazáshoz biztosítást választ érdemes kalkulálni, és jobb félni, mint megijedni...

Melyiket nyalnád meg?

5481

A Royal Mail, azaz a Brit Királyi Postára igazán nem mondhatjuk, hogy konzervatívok lennének. A hagyományos híres ember, védett állatfajok, olimpikonok vonalon túllépve most például méltán híres zenekarok egykori lemezborítói kerültek a küldeményt ellentételező ragacsos papírfecnikre. Mostantól tehát nyalogathatjuk többek között David Bowie Ziggy Stardust borítóját, A Rolling Stones Let it Bleedjét, a New Ordertől a Corruption and Lies-t vagy éppen a Coldplaytől a Rush of Blood to the Head-et.

A britek postája egyébként tisztességes múltra tekint vissza, maga VIII. Henrik alapította 1516-ban, s azóta is ez a nemzet postája. A posta pedig komoly dolog, mint ahogy a bélyegek is azok, így nem is túl jellemző, hogy könnyednek műfajúnak tekinthető képek szerepeljenek rajtuk. Philip Parker, aki a szigetország postájának bélyegrészlegét igazgatja, most elmondta, a bélyegre hagyományosan úgy tekinthetünk, mint egy egészen apró, művészeti alkotásra, s most úgy gondolták, egyes lemezborítók szintén ebbe a kategóriába sorolhatók, így megkezdődhetett a kutatás. Elmondása szerint hosszú időn át tartott a válogatás, aminek során zenei újságírókkal beszélgettek, és létező népszerűségi listákat böngésztek. A kiadásra került tizenkét borító tervezői tehát méltán büszkék lehetnek magukra, bár tegyük hozzá, egyes darabok speciális szempontok szerint véreztek el. Hogy mik alapján?

Például a Rolling Stones Exile on Main Street albuma, ami bélyegnyire kicsinyítve kivehetetlenné vált volna:olvass tovább