politika

Most Björk emelt szót Tibetért

787

Főhet Kína feje, ahogy közeledik az Olimpia, úgy tűnik, mind több híresség veszi a bátorságot, hogy rosszallását fejezze ki Kína Tibettel kapcsolatos elnyomó politikája miatt, miközben a sportolóknak illik csöndben maradni a kényes kérdéseket illetően, s miközben hivatalosan egy ország sem bojkottálta a 2008-as játékokat. A zenészek, rendezők, színészek azonban másképp vélekednek, s nem győzik felhívni a világ figyelmét Tibet vagy Dárfúr helyzetére, s Kína ezekben játszott szerepére. (Tibet évtizedek óta Kína elnyomásától szenved, ez az ismertebb történet, Dárfúr ügyében pedig, mely ugyan egy szudáni régió, szintén érintett Kína, hisz hivatalos politkájával azon kormányerőket támogatja, mely több százezer ember életéért felelős.)

Legutóbb Steven Spielberg volt az, aki nemet mondott, s nem kíván szerepet vállalni a pekingi gálák megrendezésében, s indokként Peking dárfúri politikáját jelölte meg, a napokban pedig Björk sanghaji koncertjén Tibet! Tibet! kántálásba kezdett.

Az énekesnő ezen akcióját a hivatalos média nem firtatta, nem is tettek róla említést, de az internet azonnal világgá vitte a hírt, s persze érkeznek is a kritikák, van, aki úgy véli, illetlen és tiszteletlen viselkedés a vendéglátó országot így megbántani, s nem illendő a vizitálás alatt felhozni a témát. Természetesen a Free Tibet mozgalmak és az ügyekkel szimpatizálók minden ilyen akciónak örülnek, még ha értelme úgy tűnik, nem is nagyon van.

Szavazz!

1858

Talán még végig sem gondoltad, hogy milyen nagy hatása van az amerikai elnökválasztásnak a Te életedre is! A globalizáló elérte a célját, mindenki mindenkivel összefüggésbe kerül, leginkább a politikánk, külpolitikánk van érintve USA elnökének a mivoltától. John McCain republikánus vagy Barack Obama a demokrata párt jelöltje fut be? Egy magyar férfiú nyitott egy honlapot, amelynek a célja, hogy te is szavazhass Amerika leendő elnökére. 2008. november 4-én (06.00 UCT; 07.00 CET) az IWantToVoteToo.com honlapon és elindul a globális szavazás. 2008. november 5-én (06.00 UCT; 07.00 CET) befejeződik a szavazás az Egyesült Államokban és az IWantToVoteToo.com honlapon is. Természetesen a szavazás nem befolyásol semmit és nem is közvélemény-kutatás, csak globális szintre emeli a demokratikus véleménynyilvánítást. 

Oldalbordák harca

2500

Az amerikai elnökjelöltek feleségei legalább akkora vehemenciával készülnek saját betöltendő szerepükre, mint férjeik, hisz a first lady-k szereplését és személyiségét ugyanúgy tíz vagy akár százmilliók kísérik majdan figyelemmel, mint az Egyesült Államok elnökének lépéseit. A first lady szerepkörét hivatalosan sosem határozták meg, de az idők során kialakul egy tipikus kép és szerepegyüttes, aminek illik megfelelni.

Az aktuális elnök felesége természetesen mindenek előtt reprezentál, férjének kísérője minden nagyobb társasági és társadalmi eseményen, magától értetődik, hogy mindenben osztja ura nézeteit, maximálisan támogatja őt, miközben szerető és biztos családi hátteret nyújt, neveli a gyermekeket, boldog és büszke amerikai nő. Sokan a first ladyk megnyilvánulásait ugyanolyan alapossággal elemzik, mint az elnök közleményeit, s ezekből próbálnak következtetéseket levonni a politikai közeljövőre vonatkozóan.olvass tovább