plasztikai sebészet

Mellben jó vagy?

5819

Pubertáskorban hirtelen gyorsasággal megnő, menstruáció előtt fáj és húzódik, a férfiak egyik legkedveltebb úticélja a női testen, ezer és egyszáz formájú és nagyságú lehet, na mi az? Naná, hogy a női mell, amit vagy szeretünk vagy folyton kritizálunk saját testünkön, de megesik, hogy másokén is. Azon túl, hogy nőiességünk egyik fő szimbólumáról beszélünk, biztosan vannak olyan dolgok, amiket még nem tudunk a cicikről. Nosza, nézzük, melyek ezek!

Tudjuk, hogy mellünk nagyon sok zsírt tartalmaz, nagyjából testünk zsírtartalékának 4-5%-át tároljuk mellkas tájékon. A zsírállománnyal teli mell átlagosan darabonként fél kilót nyom, érthető módon ezt olykor jóval többnek érezzük. Csak úgy mint a hímvessző, szexuális izgalom hatására melleink is megmerevednek, így jóval feszesebbnek tűnnek. Ehhez az izgalmi állapothoz nagyban hozzátartoznak a mellbimbók is, pontosabban a szintén erektált mellbimbók, melyek vérbő állapotban átlagosan egy centiméteresek. Úgy tűnik az evolúció igen kegyes hozzánk nőkhöz, ugyanis míg ma az átlag amerikai nő 36C méretű melltartót hord, addig tizenöt évvel ezelőtt az átlag méret csupán 34B volt. A reneszánsz idején az ilyen apró mellű nőket bizonyára sosem kérték volna fel aktmodellnek, ugyanis a középkorban a dús keblek, és hasonlóan méretes fenék számított szépségideálnak, a mai cérnalány-trenddel ellentétben.

2008-ban 307.230 mellnagyobbító műtétet végeztek, csak az Egyesült Államokban, ezzel a mellimplantátumok behelyezése lett a legnépszerűbb sebészi beavatkozás, amit az orrkorrekciós műtét és az ajakfeltöltés követ. A nagyobb cickókért azonban bőséggel perkálnunk kell, sebésztől és klinikától függően a beavatkozás átlagára 3.700 dollár. Tény, hogy a mellnagyobbító műtétek több testhosszal verik a sebészeti beavatkozások többi válfaját, de tudnunk kell, hogy szintén 2008-ban 20.967 nő döntött az implantátumok eltávolítása mellett. Úgy tűnik Pamela Andersonnak is befellegzett...olvass tovább

Lábak kés alatt

6245

A rinocéroszbőrre emlékeztető sarokbőr puhává reszelgetése, a pedikűrös által elkövetett sarokfaragás, tyúkszem eltávolítás, vagy a körmök műtéti helyretétele az Egyesült Államokban már nem téma. Ott a lábak szépségkorrekciója a nyári sláger és a lábszépítőműtétek a plasztikai sebészek rutinfeladatai közé tartoznak.

A szabadon csak esztétikus-plasztikus lábsebészetnek fordítható beavatkozás egy újabb amerikai dili. Az orvosok ott olyan elvetemült műtéteket is vidáman elvégeznek, mint bizonyos lábujjak eltávolítása. Hogy miért? A válasz egyszerű: a lábfejek így sokkal könnyebben beleférnek a dizájnerek tervezte, méregdrága topánokba anélkül, hogy ormótlanul eldeformálnák azokat. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki inkább ragaszkodik az amúgy nem igazán szeretett lábujjaihoz és a kitaposott balerinájához, semmint emiatt megszabaduljon a testrészeitől. Nem hiszem, hogy egy Vágó Réka vagy egy Benes Dani, de akár egy Lanvin topán is rávenne egy ilyen műtétre. Míg Amerikában hatalmas népszerűségre tettek szert a lábplasztikai műtétek, addig Európában ezeknek a beavatkozásoknak egyelőre nincs keletje. olvass tovább

Mi ez? Bőrterapeuta

6561

Amikor jó tizenöt éve elkezdtem kozmetikushoz járni ragyátlanításra, a legtöbben gyantázásra és arctisztításra jelentkeztek be. Később egy-egy új, a szépségünkért felelős csodaketyerének a csodájára jártak a lányok és az asszonyok. Mára a fent említett két szolgáltatás mellett újabb és újabb technikák és eszközök segítenek abban, hogy bőrünk feszesebb, testünk formásabb, szépségünk ragyogóbb legyen. Az elmúlt évek változása a szépségiparban a kozmetikusokat is specializálódásra kényszerítette, és megjelent több alfajuk is. Akiről most szó lesz, az a bőrterapeuta.

olvass tovább

Kés/Alatt

6809

„Őrültek mindig vannak” – fogalmazta meg dr. Sándor Imre plasztikai sebész azt a rövid és velős mondatot, amely a sajtóban rendszeresen megjelenő, ijesztgetésnek szánt, félresikerült plasztikai eljárások konklúziója is lehetne. A fenti mondat azon a kerekasztal-beszélgetésen hangzott el, amelyiken a plasztikai sebészet esztétikai részének legújabb trendjeiről volt szó. Megtudtuk például, hogy egyre népszerűbb a saját zsírok átcsoportosítása, hogy az aranyszállal történő arcfeszesítésnél van már sokkal jobb, és azt is, hogy ma már nem lehet gond, ha ebédidőben szottyan kedvünk ráncfeltölteni.

A plasztikai sebészetet – főleg annak az esztétikai ágát – lehet szeretni és nem szeretni, elítélni és rajongani érte, rá sem gondolni és élni vele. Mielőtt elhamarkodottan példálóznánk Pamela Anderson sajnálatos módon egy időben közízlést formáló mellméretével, Donatella Versace és Meg Ryan borzalmasra pumpált szájával vagy Faye Dunaway simára vasalt arcával és örökké csodálkozó tekintetével, azért álljunk meg egy szóra! Valamikor a plasztikai sebészek kezdeményezték a szövettranszplantációt, amelyre ma már szinte az összes szervtranszplantációs vagy arcátültetés-műtét alapul. Ma a szakma ugyanilyen jelentőségteljes pillanat előtt áll: felfedezte, hogy az emberi zsírban több őssejt van, mint a csontvelőben vagy a levett köldökzsinórvérben. „Nagyon komoly meggyőződésem, hogy a jövő ebben van. A zsírból levehető saját őssejteket saját magunknak adjuk vissza gyógyítási célra, és nem a számos etikai vitát kiváltó embrionális őssejteket használjuk. Ez a jövőkép nemcsak a plasztikai sebészetet, hanem az egész orvostudományt is érinti” – állítja dr. Bajusz Huba, a szegedi Szent Gellért Magánklinika vezetője.

Kés/Alattolvass tovább

Operációval a jobb állásért?

7129

Akkor most állj le és gondold át: te mit teszel meg egy jónak tűnő állásért?  Megvan? Nos, ha azt hitted, hogy az önéletrajz feltuningolása, az egyszer volt kollegiális kapcsolatok felmelengetése vagy a szokásosnál véletlenül mélyebb dekoltázs az állásinterjún valami, akkor tévedsz! Vannak, akik még ennél is tovább mennek, és meg sem állnak a plasztikai sebésznél. De mint majdnem minden elvetemült dolog esetében, most is a megborult Távol-Kelet az, ahol a tanulmányok befejezése után a leendő munkavállalók első útja nem egy-egy céghez, hanem a plasztikai sebészetre vezet.

Oké, senkinek nem mondunk azzal újat, hogy a mellnagyobbítást, az ajakfeltöltést vagy a zsírleszívást az emberek egy része ingatag önbizalma megerősítése vagy a meglévő testi adottságok konzerválása, illetve a szépülni vágyás miatt vállalja be. Legalábbis a nyugati-európai országokban, ahol például Németországban évente több mint 250 000 ember fordul emiatt a sebészekhez. A szép emberek előnyeiről már volt szó nálunk. Sajnos vagy sem, úgy a szépség és a kellemes külső az, amire kódoltak bennünket. Szeretjük nézni és szeretünk szépek lenni, még akkor is, ha azt is szeretjük hangoztatni, hogy a szépség relatív és nehezen megfogható. Egy Ferrarinak vagy Mercedesnek álcázott autóról akkor is elhisszük, hogy százzal veszi be a kanyart, ha valójában már ötvennél szét akar esni alattunk az egész gép.olvass tovább