plasztikai sebészet

Lábak kés alatt

6245

A rinocéroszbőrre emlékeztető sarokbőr puhává reszelgetése, a pedikűrös által elkövetett sarokfaragás, tyúkszem eltávolítás, vagy a körmök műtéti helyretétele az Egyesült Államokban már nem téma. Ott a lábak szépségkorrekciója a nyári sláger és a lábszépítőműtétek a plasztikai sebészek rutinfeladatai közé tartoznak.

A szabadon csak esztétikus-plasztikus lábsebészetnek fordítható beavatkozás egy újabb amerikai dili. Az orvosok ott olyan elvetemült műtéteket is vidáman elvégeznek, mint bizonyos lábujjak eltávolítása. Hogy miért? A válasz egyszerű: a lábfejek így sokkal könnyebben beleférnek a dizájnerek tervezte, méregdrága topánokba anélkül, hogy ormótlanul eldeformálnák azokat. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki inkább ragaszkodik az amúgy nem igazán szeretett lábujjaihoz és a kitaposott balerinájához, semmint emiatt megszabaduljon a testrészeitől. Nem hiszem, hogy egy Vágó Réka vagy egy Benes Dani, de akár egy Lanvin topán is rávenne egy ilyen műtétre. Míg Amerikában hatalmas népszerűségre tettek szert a lábplasztikai műtétek, addig Európában ezeknek a beavatkozásoknak egyelőre nincs keletje. olvass tovább

Mi ez? Bőrterapeuta

6561

Amikor jó tizenöt éve elkezdtem kozmetikushoz járni ragyátlanításra, a legtöbben gyantázásra és arctisztításra jelentkeztek be. Később egy-egy új, a szépségünkért felelős csodaketyerének a csodájára jártak a lányok és az asszonyok. Mára a fent említett két szolgáltatás mellett újabb és újabb technikák és eszközök segítenek abban, hogy bőrünk feszesebb, testünk formásabb, szépségünk ragyogóbb legyen. Az elmúlt évek változása a szépségiparban a kozmetikusokat is specializálódásra kényszerítette, és megjelent több alfajuk is. Akiről most szó lesz, az a bőrterapeuta.

olvass tovább

Kés/Alatt

6809

„Őrültek mindig vannak” – fogalmazta meg dr. Sándor Imre plasztikai sebész azt a rövid és velős mondatot, amely a sajtóban rendszeresen megjelenő, ijesztgetésnek szánt, félresikerült plasztikai eljárások konklúziója is lehetne. A fenti mondat azon a kerekasztal-beszélgetésen hangzott el, amelyiken a plasztikai sebészet esztétikai részének legújabb trendjeiről volt szó. Megtudtuk például, hogy egyre népszerűbb a saját zsírok átcsoportosítása, hogy az aranyszállal történő arcfeszesítésnél van már sokkal jobb, és azt is, hogy ma már nem lehet gond, ha ebédidőben szottyan kedvünk ráncfeltölteni.

A plasztikai sebészetet – főleg annak az esztétikai ágát – lehet szeretni és nem szeretni, elítélni és rajongani érte, rá sem gondolni és élni vele. Mielőtt elhamarkodottan példálóznánk Pamela Anderson sajnálatos módon egy időben közízlést formáló mellméretével, Donatella Versace és Meg Ryan borzalmasra pumpált szájával vagy Faye Dunaway simára vasalt arcával és örökké csodálkozó tekintetével, azért álljunk meg egy szóra! Valamikor a plasztikai sebészek kezdeményezték a szövettranszplantációt, amelyre ma már szinte az összes szervtranszplantációs vagy arcátültetés-műtét alapul. Ma a szakma ugyanilyen jelentőségteljes pillanat előtt áll: felfedezte, hogy az emberi zsírban több őssejt van, mint a csontvelőben vagy a levett köldökzsinórvérben. „Nagyon komoly meggyőződésem, hogy a jövő ebben van. A zsírból levehető saját őssejteket saját magunknak adjuk vissza gyógyítási célra, és nem a számos etikai vitát kiváltó embrionális őssejteket használjuk. Ez a jövőkép nemcsak a plasztikai sebészetet, hanem az egész orvostudományt is érinti” – állítja dr. Bajusz Huba, a szegedi Szent Gellért Magánklinika vezetője.

Kés/Alattolvass tovább

Operációval a jobb állásért?

7129

Akkor most állj le és gondold át: te mit teszel meg egy jónak tűnő állásért?  Megvan? Nos, ha azt hitted, hogy az önéletrajz feltuningolása, az egyszer volt kollegiális kapcsolatok felmelengetése vagy a szokásosnál véletlenül mélyebb dekoltázs az állásinterjún valami, akkor tévedsz! Vannak, akik még ennél is tovább mennek, és meg sem állnak a plasztikai sebésznél. De mint majdnem minden elvetemült dolog esetében, most is a megborult Távol-Kelet az, ahol a tanulmányok befejezése után a leendő munkavállalók első útja nem egy-egy céghez, hanem a plasztikai sebészetre vezet.

Oké, senkinek nem mondunk azzal újat, hogy a mellnagyobbítást, az ajakfeltöltést vagy a zsírleszívást az emberek egy része ingatag önbizalma megerősítése vagy a meglévő testi adottságok konzerválása, illetve a szépülni vágyás miatt vállalja be. Legalábbis a nyugati-európai országokban, ahol például Németországban évente több mint 250 000 ember fordul emiatt a sebészekhez. A szép emberek előnyeiről már volt szó nálunk. Sajnos vagy sem, úgy a szépség és a kellemes külső az, amire kódoltak bennünket. Szeretjük nézni és szeretünk szépek lenni, még akkor is, ha azt is szeretjük hangoztatni, hogy a szépség relatív és nehezen megfogható. Egy Ferrarinak vagy Mercedesnek álcázott autóról akkor is elhisszük, hogy százzal veszi be a kanyart, ha valójában már ötvennél szét akar esni alattunk az egész gép.olvass tovább