plasztika

Elégedettek vagyunk?

342

A GFK Roper felmérést készített világszerte, 30 országban, 30 ezer embert kérdezett meg, hogy min változtatnának magukon az emberek, ha az ingyen lenne? Globálisan tízből négyen köszönik, de jól érzik magukat a bőrükben. Magyarország sem tér el nagyban az átlagtól, pedig az általános vélekedés szerint mi rosszabbul érezzük magunkat, mint kellene, szóval nálunk ez az arány 41%. Ami nem feltétlenül pozitív, hiszen a spanyolok közel 60% jól elvan magával és a tükörképével. A svédek és a lengyelek a legelégedetlenebbek, háromnegyedük szabatná át magát vagy változtatna a külsején. Vannak tipikus, különböző nációkra jellemző vonások, mint a nagy mediterrán popsi, a hórihorgas olasz orr vagy a ráncos cseh pofi, ezek a nemzetek ezeken a területeken korrigálnának, a lengyelek a fogaikon, pedig náluk lehet, hogy elég lenne egy preventív fogápolási kampány is.

Plasztikázott kislányok

977

Tényleg kislányokról lesz szó, hat évesektől tizenhat évesekig, akiket meghódított egy internetes játék, amivel karakterüket dögössé (!), csábítóvá tehetik. A cybertérben diétáznak, plasztikai műtétek sorát hajtják végre magukon. És, hogy legyen valami valóságos is, találtunk egy üzletláncot, akik nyolc éveseket várnak fazongyantára és bőrregenerálásra. 

Tehát a játék Nagy-Britanniában hódít – szerencsére itthon még nem kapható, de nem maradunk ki, tuti -, a neve Miss Bimbo. BIMBÓ! A játékban kilenc és tizenhat év közötti kislányok vehetnek részt, akik kapnak egy saját imidzsükhöz passzoló idősebb karaktert és ezt kell a lehető legdögösebbé varázsolniuk. Sok-sok szintje van a játéknak, az egyszerű éheztetéstől a legdurvább plasztikai beavatkozásig, minden megtalálható. A játék különböző szintjein olyan instrukciók találhatóak, amiktől konkrétan kinyílna a bicska a zsebemben, ha lányom lenne: „Néhány kiló felesleggel rendelkezel, miután egyfolytában zabáltál, miután szakítottál a szerelmeddel. Cél, hogy ötvenkilenc kilogramm alatt legyél!” vagy ilyen: „Egy milliárdossal futsz össze nyaralás alatt, szerezd meg magadnak!” Mi van?! És persze ezeket a szolgáltatásokat, mint a virtuális plasztikai műtét, nem ingyenesen elérhető, holmi ingyenes játék, hanem SMS-eket kell küldeni – emelt díjast, persze – és úgy lehet összegyűjteni a virtuális dollárokat, amiből kifizethetik a kozmetikust, a plasztikát... olvass tovább

Mi ez? Köldök

4016

Mindnyájunknak van, s legtöbben szeretjük is, ám szinte alig tudunk róla valamit, úgyhogy most beleássuk magunkat, és eldöntjük, milyen is a szép köldök.

Azzal tisztába vagyunk, hogy a köldök, anyakönyvi nevén umbilicus azt a helyet jelzi, ahol a köldökzsinórra csatlakoztunk, min keresztül pedig a méhlepényhez ugye. Hosszú és bonyolult, hogy a magzati fejlődés során a különböző üregek és lebenyek hogyan alakulnak a hasüregben, legyen most elég annyi, hogy születésünk pillanatában a zsinór funkciója megszűnik, így elvágják, elrágják vagy egyes esetekben megvárják, míg megáll benne a keringés, s akkor metszik el.

Lényeg, hogy kis csonkunk marad, mi normál esetben 7-10 nap után magától leszárad, leesik, s a helyén maradó heg is hamar begyógyul. Érdekes, hogy kezdetben minden csecsemő köldöke kifele domborodik, de az esetek többségében aztán szépen visszahúzódik, s üreges köldökké válik. Az emberek kilencven százaléka befele forduló köldökkel büszkélkedhet, mindössze tíz százalék az, akinek felnőtt korában is kifele türemkedik a hegecske. A besüllyedés oka egyébként az, hogy ez a gombszerű heg nem követi a környező szövetek növekedését, így behúzódik. Valójában senki nem tudja, hogy miért marad egyeseknek kint, hisz a vágás nem lehet ok, mert azt jó pár centire a hastól intézik, így a csonk leesése határozza meg a későbbi formát. Még genetikai okai sincsenek, az egész véletlenszerű.

Köldök nélkül és köldökkel

Muszáj elmondanunk, hogy a kifele türemkedésnek lehet egy olyan bizarrul hangzó oka is egy éves kor alatt, hogy a köldökcsonk dugó nem megfelelő zárása miatt bélrészletek boltosulnak ki, ez főleg síráskor figyelhető meg. Ha magától nem heged be, kis beavatkozással ez megoldható. Ám ennek semmi köze a begyógyult, ám kifele forduló köldökhöz. Ja, és még egy esetben figyelhetünk meg addig nem tapasztalható köldöki kitüremkedést - a terhesség alatt, mikor a belső nyomás kitolja, de ez is természetes. Léteznek aztán olyan esetek is, mikor valakinek egyáltalán nincsen köldöke. Ez a felettébb furcsa látvány akkor fordul elő, ha valakinek rögtön születés után hasi műtéten kell átesnie. Szép példa erre Karolina Kurkova modell is (képünkön). Érdekes, hogy a kifutón köldöktelenül jelenik meg, ám a nyomtatott kampányokban köldökös - ezt természetesen a grafikusok illesztik oda, úgy tűnik nem nagyon bírjuk a lyuk nélküli pocikat.

Ha csúnya...

Nem is lennénk nőből, ha nem találtuk volna ki már azt is, hogy a köldökünk kapcsán is lehet elégedetlenkedni. Tiszta szerencse, hogy már ezt is plasztikáztathatjuk, a hagyományos szépészeti beavatkozások töredékéért, hisz alig fél óra az egész, és még altatás sem kell hozzá. Már csak az a kérdés, mi számít csúnya köldöknek, mi az, ami miatt kés alá feküdnénk.

Megbántam!

4087

Ha már belekezdtünk a tetoválás témakörébe, nem árt a gyakorlati kérdéseket is kielemezni, főleg, ha most készülünk belevágni egy életre szóló döntésbe. Igen, életre szóló, mert ha a döntésünk jó, akkor még negyven év múlva is örömmel tekintünk majd a testünket ékesítő rajzra, ha pedig rossz, akkor szintén egy életen keresztül viselhetjük annak nyomait.

Nagyon sok olyan ember van, aki hirtelen felindulásból, meggondolatlanul besétál egy tetoválószalonba, ott kiválaszt egy nonfit, a szakik kicsit módosítanak rajta, és már kész is az életre szóló nyomat, aminek később nevet is ad: "fiatalkori botlás". A Lelke rajta könyvben, Dr. Csernus Imre már az első gondolatai között kitér a megfontoltság, átgondoltság fontosságára. Egy adott jelet magunkra varratni, nos, annak a fele sem tréfa. A választott motívum a személyiség szüleménye, de a minta maga is hat személyiségünkre. Fiatalon a tetkót sokszor a dac szüli, nem más ez, mint szembeszegülés az ortodox kultúrából származó szülői normával. Az ilyen "csakazértis" tetkók néhány éven belül a plasztikai orvos lézerkardja alatt kötnek ki. A tetováltatást Csernus komolyabb elhatározásnak tartja, mint magát a párválasztást, mert hiába választunk valakit, hiába gondozzuk, ápoljuk a vele való kapcsolatot, bizony előfordulhat, hogy meghal, szakít, eltűnik az életünkből. Ám egy tetoválás, ami a bőrünk alatt lakozik, még öreg korunkban is folyamatosan emlékeztetni fog valamire, amire nem is biztos, hogy szeretnénk emlékezni.olvass tovább