pláza

Bálna a Duna partján

7596

Kell nekünk még egy pláza? Tele van velül Budapest, mindegyik ugyanúgy néz ki, ugyanazokkal a kommersz üzletekkel, megfulladsz, agyontaposnak, vagy épp teljes nihil uralkodik lézengő, gyorskajafüggő tinikkel és idegesítően ciripelő popzenével. Plusz ugye agyonnyomják a magyar termelőket és így tovább. A tervek szerint azonban ehhez a világhoz semmi köze nem lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb fővárosi beruházásának, a CET nevű bevásárló- és kultúrközpontnak, annyira, hogy a működtető következetesen kerüli a pláza szót is, ha nyilatkoznia kell. Tulajdonképpen csak az utóbbi hónapokban kezdett el elterjedni a köztudatban, mi is készül pontosan, ehhez képest évek óta vitáznak rajta, a szakma elismeri, a lakosok zavartan pislognak, vagy lemondóan legyintenek: megint a beton és az üveg. Ráadásul hogy néz már ki. Mi is ez az egész, és miért lesz nekünk egy kicsivel jobb Budapestünk ősztől?

A Porto Investment nevű cég pár éve úgy döntött, pályázik a Fővárosnál az üresen, leromlott állapotban álló közraktárak felhasználására, ahol addig legfeljebb diszkók működtek, többé-kevésbé rendszeresen. A pályázatot megnyerték egy koncepcióval, a tervezésre a szokatlan megoldásairól híres holland Karl Oosterhuist kérték fel. Az ívelt, bálnára emlékeztető szerkezet – amelyet Geszti Péter ötlete nyomán CET-nek, azaz Central European Time-nak kereszteltek el – nagyot durrant a sajtóban és az építészek között, az utóbbiakat azért izgatta, mert ilyen megoldást Magyarországon még nem láttak, a közönség körében azonban többen nehezményezték, hogy "belerondít" a városképbe.

olvass tovább

Irány az Europeum!

7666

Már hónapok óta lázban tartja a budapestieket a Blaha Lujza téren épülő bevásárlóközpont, és már nem kell sokáig várnunk, hogy elsők között léphessük át az Europeum küszöbét. Hosszú várakozás után végre elkezdődött a visszaszámlálás az április 14-i ünnepélyes első kapunyitásig. És hogy még izgatottabb legyen a leendő vásárlóközönség, az Europeum nemcsak fantasztikus üzletekkel várja az érdeklődőket.

A boltkórosok számára az első nap nemcsak egy hatalmas shoppingolást tartogat,  de a magyar divatvilág legizgalmasabb dizájnerei is bemutatják majd legújabb kreációikat. Olyan izgalmas nevek szerepelnek a programban, mint Myrdin, Zoe Phobic, CSF, Imago Mundi, Bálint Sára és a MÁS/Sármán Nóri. Két blokkban tekinthetjük meg a feltörekvő tervezők show-ját, amely olyannyira sokszínűnek ígérkezik, hogy mindenki találhat köztük érdekeset. A CSF eleganciával, klasszikus szabásvonalakkal hozza a megszokott formáját a modern és klasszikus jegyeket ötvöző darabokat kedvelők örömére. Romantikusabb, de szintén nagyon nőies vonalat képvisel a nemrégiben saját üzletet is nyitó Zoe Phobic. Az Imago Mundi viszont egy teljesen új, eddig még be nem mutatott kollekciót vonultat fel a pláza megnyitóján. Az est zárásaként tekinthetjük majd meg a Myrdin kreációit és a Meruhsa estélyi ruháit. A különleges estélyiruhák igazán méltó módon zárják az izgalmas nevekkel fémjelezett divatshow-t.

A kínálat színes, legyen szó akár a programokról, akár a legkülönfélébb üzletekről. És ha valaki vásárolni most mégsem szeretne, az izgalmasnak ígérkező divatshow-t, semmiképp nem szabad kihagynia egyetlen divatrajongónak sem.

A bemutatók sorrendje:

17:10-től Zoe Phobic, Imago Mundi, Bálint Sára, MÁS/Sármán Nóri.

20:20-tól CSF, Meruhsa, Myrdin.

Képek: Facebook.com