pedofília

Annyi a Facebooknak?

8213

Tulajdonképpen csoda, hogy a mai napig működik a Facebook. Mit működik! 730 millió felhasználóval a "működni" szó kifejezetten eufemisztikusnak hat. Azt eddig is tudtuk, hogy jó ügyvédeik vannak, átvészeltek számtalan szabadalmi pert, állítólagos ötletlopásból adódó eljárást, vádaskodást a média előtt, bojkottot, hekkelési kísérleteket és így tovább. Az emberi hülyeség és az igazságszolgáltatás tehetetlenségi nyomatéka azonban gyilkos elegy, így sokan számítanak arra, hogy hamarosan történni fog valami. Az is valószínű, hogy annak a valaminek inkább a szexhez lesz köze, mint a fenti esetekhez.

Most történt valami. Ha a Facebooknak nincs is vége, egy baljós jelnek biztosan beillik. Történt ugyanis, hogy egy feldühödött írországi apa beperelte az óriáscéget - amelynek piaci értéke most húszmilliárd euró körül van -, tizenkét éves lányáról ugyanis túlságosan szexi képek "kerültek ki" a profiljára. Az apa állítása szerint halálra aggódta magát, amikor belenézett lánya gépébe. Egy kis utánajárás után kiderült, hogy bizonyos férfiak szexuális tartalmú sms-eket is írtak neki, többen azt kérték, tegyen ki magáról még több képet. A pedofiloktól való félelmében inkább nem a telefonszámok tulajdonosait jelentette fel, hanem magát a Facebookot, amely hagyta mindezt. Tudvalevő, hogy a közösségi oldal alsó korhatára 13 év - a felperes szerint a szolgáltatás hibája, hogy képtelenek ellenőrizni ezt.

A lánynak egyébként majdnem 500 barátja volt, többségében külföldi, még Nigériából is akadt egy-két "ismerőse", természetesen férfiak. Ez azt jelenti, hogy nagyjából mindenkit visszajelölt, továbbá azt, hogy egyéb adatai mellett még telefonszámát is feltűntette az adatlapján. A keresetből - amely hivatalosan kiskorú gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésével vádolja a Facebookot - nem derül ki, hogy a képeket más tette-e fel, vagy maga a lány, ebből pedig egyértelmű, hogy az utóbbiról van szó. Az eset után a helyi szülők közössége megvizsgálta, mi a helyzet a gyerekeik háza táján és ijesztő eredményre jutott: a legtöbbek profilja így vagy úgy, de veszélyt is jelenthet rájuk nézve.

És a Facebookra is. Ha ugyanis egy a fentiekkel egyetértő bíró az apa javára dönt jogerősen, az hatalmas kártérítést akaszthat Mark Zuckerbergék nyakába. Tökre persze nem mennek, de ha precendensértékűvé válik mindez, perek sora kezdődhet, ami tényleg veszélybe sodorhatja az utóbbi évek legsikeresebb netes vállalkozását.

A kép illusztráció.