pattanás

Távozz furunkulus!

4029

A kamasz két dologtól retteg: kövér lesz vagy pattanásos. Rémálmok gyötrik, randikat veszít el, önértékelési zavarai támadnak, mentális betegségeket kaphat. Szerencsére azért nem olyan veszélyes a dolog, mint amilyennek látszik. Egy kínai felfogás szerint jó minőségű táplálok bevitele és a méreganyagok rendszeres eltávolítása hatására az emberi szervezet regenerálódik, megújul, csodákra képes.

A pattanás kialakulását befolyásolhatja több tényező is, ilyenek a hormonális változások, a genetikai hajlam, a környezeti hatások (káros nagyvárosi levegő), lelki tényezők (például a stressz), a cigaretta sem tesz jót az arcbőrnek. Helyes táplálkozással, zsíros, cukros, nehéz ételek kiiktatásával, zöldség és gyümölcs fogyasztásával sokat tehetsz azért, hogy arcodat ne lepje el a ronda ragya.

Nem csupán a pubertás kor velejárói ezek a fájó, gyulladt, olykor gennyes pöttyök. A pattanásos bőr a 25-45 év közötti nők 40%-ának is problémát okoz. Négyféle bőrtípus közül leginkább a zsíros bőrrel megáldottak szenvednek tőle, főleg, ha ez még allergiás reakciókkal is párosul. Akne vagy mitesszer egyébként azért alakulhat ki, mert a bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, és sokszor begyullad. Az aknék a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelennek meg, előszeretettel homlokon, orrcimpákon, mellen, háton. Mivel minden ember bőre más típusba sorolható, nincs általános érvényű gyógymód a kezelésre, a tünetek megszüntetésére.olvass tovább

Likvidáld a gennyet!

5138

Megszokhattuk már, hogy hormonális-, vagy évszakváltozásnak, csípős ételeknek, olajos magvaknak, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumoknak hála kipattanásosodunk. Ha ez nem lenne elég, a bőrgyógyászati fiaskó általában akkor jelentkezik, mikor legjobb formánkban kellene tündökölnünk. Mit tehetünk ilyenkor? Essünk neki az arcunknak, és kezdjük el nyomkodni? Ne, hiszen vannak olyan bőrbarát megoldások, amikkel könnyen, gyorsan és hatékonyan megszabadulhatunk a nemkívánatos ragyáktól.

Fogkrém

A fogkrém komplex összetevői nemcsak a szánkban fejthetik ki áldásos hatásukat, hanem az arcbőrünkön is. Lefekvés előtt egy fél körömnyi pasztát pattints fel a gócra, majd várd meg amíg megszárad. Ez azért fontos, mert máskülönben a párnádon landolna a krém, te pedig olyan fejjel ébrednél, ahogy lefeküdtél. Tehát, felken, megszárad, majd irány az ágy! Ha nem is szívódik fel teljesen reggelre, a mérete és a gyulladás kisebb lesz. Bár ma már megannyi herpesz elleni krém kapható, de herpeszre hajlamos ismerőseim máig a fogkrémre esküsznek.

Méz

Tudjuk, hogy az aranyszínű édes massza már évezredek óta közkedvelt kozmetikum alapanyag. Ha érzed, hogy az arcod valamely részén krízis várható, minél előbb kend be mézzel. Szintén lefekvés előtt ajánlott elvégezni a mechanizmust: egy kevés méz a problémás területre, majd tegyél rá egy darabka papírzsebkendőt, vagy ragtapaszt, mivel a méz nem szárad maradéktalanul az arcodra. A méhecskék nyálának hála reggelre szebb lesz a bőröd.

Szemcsepp

Ez legalább olyan bizarr, mint hajbalzsammal bekent lábat borotválni, de működik. A frissítő műkönnyet -mondjuk Visinet- a már igazán gyulladt területre applikáld fel. A feladatot nagyban könnyíti, ha először fültisztító pálcikára viszed fel a folyadékot, majd jó alaposan beledörzsölöd a bőrödbe. Ha van rá alkalmad, óránként ismételed a folyamatot, a gyorsabb eredmény érdekében.olvass tovább

Lőttek a bőrbajoknak

8248

Naivan hisszük, hogy az egyébként is érzelmi hidegháborúkkal tarkított, elégedetlenkedő pubertáskor után nemcsak a kedélyünket nyerjük vissza az ezer százalékos felfokozottságból, hanem az utált pattanások is nyomtalanul felszívódnak, tökéletes felnőttkori bababőrt hagyva maguk után, melyet csak megfelelően ápolni kell mindezek után. Ehhez képest a 18 éven felüli nők több mint felét érintik a felnőttkori aknék tünetei.

Alapvetően az androgének, azaz a férfi nemi hormonok a felelősek ezekért a kellemetlen arccsúfítókért. Ezek a hormonok a női szervezetben is megtalálhatóak, mert nélkülözhetetlenek a megfelelő izomműködéshez és a libidó fenntartásához, a kellemetlenség abból adódik, ha a női testben a hormonháztartás valamilyen zavara miatt túltermelődik ez a hormon (megjegyzendő, hogy napjainkban egyre több nő küzd hormonzavarral). Az androgének extra munkára ösztönzik a faggyúmirigyeket is, így nem nehéz kitalálni, hogy az eltömődött pórusok nagyban köszönhetőek mirigyeink túlbuzgóságának. Innentől egyenes út vezet a bőr szennyeződéséig, az arcon lévő olajréteg a port  is magához vonzza, megjelennek a mitesszerek, a bőrön lévő baktériumok pedig melegágyaivá válnak a gyulladt, vörös pattanásoknak.olvass tovább