paróka

Parókák régen és ma

2476

Halloween és főleg szilveszter, farsang idején sokan húznak parókát, sajnos csak ekkor vagyunk elég merészek hozzá (bár mit várhatnánk, ha kalapot sem merünk viselni). A parókák viselése nem elfogadott manapság a mindennapokban, pedig nem volt ez mindig így.

Paróka történelem

Gondoljunk csak vissza a barokk és rokokó túlcicomázott stílusára, amely a hatalmasra tornyozott rizsparókák nélkül elképzelhetetlen lett volna, de a paróka története egészen az ókorig nyúlik vissza, hiszen a kopaszságot már akkor is el akarták titkolni. Az ókori Egyiptomban mind a nők, mind a férfiak öltözékének kiegészítője volt a paróka, ami többnyire emberi hajból és gyapjúból készült. A rómaiak és a görögök már többféle színű parókát hordtak, amelyekből különböző frizurákat formáltak. De a paróka viselésével kapcsolatban nem kell több száz évet visszamenni, elég ha a hatvanas-hetvenes éveket idézzük fel, amikor is minden nő vendéghajakat viselt. 

Kifaggattam kedves nagymamámat a póthajjal kapcsolatban, és nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. Elmondta, hogy a hetvenes években viszonylag sok nő vágatta rövidre a haját, és a hosszú levágott hajukból készítették el a lófarok-szerű póthajat, amelynek nagy előnye volt moshatósága, de voltak, akik nem saját hajukat viselték, hanem vásárolták a vendéghajat. Ezeket a vendéghajakat aztán néha rövid frizurájukhoz rögzítették, ami úgy hatott, mintha hosszú hajuk lenne csak összefogva. Praktikus volt - ma ezt hallva kicsit vicces is -, hiszen ha akarták rövid frizurájuk volt, ha akarták hosszú.Ma már számtalan drága, eredeti hajból készült parókát kaphatunk, de válogathatunk a más anyagokból készült színes és meghökkentő, egyáltalán nem természetes darabokból is.olvass tovább

Más hajával ékeskedni

3970

Előfordult már, hogy valami furcsát érzékeltél valakinek a fejszerkezetére nézvést, majd ráébredtél, hogy parókában van az illető - például nem a homlokának felső részéből, hanem szinte közvetlenül a szemöldökéből nő ki a haja? Fedezted már föl valaha, hogy egy közszereplőnek váratlanul megint dús frizurája lett, mint a régi szép időkben, tehát nyilvánvalóan hajbeültető műtéten esett át?

Habár a statisztikák szerint a kopaszodásban érintett emberek negyven százaléka hölgy, a női hajhullás legtöbbször azért nyilván mérsékeltebb valamivel, mint a férfi. A kopaszodás alapvető hiúsági kérdés a hímnemű egyedeknél, és több megoldás is kínálkozik rá: oldalt megnövesztett, majd a fejtetőn átfésült frizura (ez igazán klasszikus); egyenletes hajhosszúság gyakori kialakítása nullásgéppel; egy megtévesztésig természetesnek ható paróka beszerzése; végül a nagyobb anyagi befektetést kívánó hajbeültetés. Az utóbbi két módszer véleményem szerint meglehetősen kínos pillanatokat is eredményezhet.olvass tovább

Halott lelkek fodrászai

5527

Régóta tudjuk, hogy a bizarr és különc arcok legalább akkora létjogosultsággal bírnak a divat világában, mint a legkifinomultabb tervezők. Következésképpen szó sem lesz konvencionális szabásvonalakról, jól bejáratott frizurákról, hiszen mostani főszereplőink munkásságát még maga Sweeney Todd is megirigyelné, hiszen van itt minden: álmosvölgyi miliő, szétcincált hajak, csattogó ollók, morbid szalonok és mesés karrierek.

Charlie és a hajgyár

Bár még csak huszonhárom éves, Charlie Le Mindu már most álomkarriert tudhat magáénak, amit pusztán önmagának és végtelen fantáziavilágának köszönhet. Nem kis elrugaszkodottság szükséges ahhoz, hogy valaki a levágott emberi hajban lássa meg a potenciális alapanyagot egy nadrághoz vagy táskához. Nos, Charlie ezt teszi, jóllehet karrierjét "csak" fodrászként kezdte - bár nem a hagyományos felállásban. Charlie tizenhárom évesen szeretett bele a hajvágásba, amikor nagyanyja Bordeaux-i szalonjában először fogott hajvágó ollót a kezébe. A családi háttér nemcsak a nagyi oldaláról adott kellő löketet a srác karrierjéhez, hiszen szülei autószerelőként dolgoztak -igen, anyja is- de emellett a festészet és a régi használati tárgyak megbütykölése is a hétköznapok részét képezte. A parókakészítő mester a lehető legjobb helyen kezdett karrierje alapozásába, amikor beállt a Le Petit Salon fodrászai közé. Az ominózus szalon profiljához az ivászat és a dohányzás éppúgy hozzátartozik mint a hajfestés, szóval valahol a kocsma és fodrászat metszéspontján áll. A közös berúgás és a folyton dübörgő punk zene nem szegte Charlie kedvét, sőt mi több, saját elmondása szerint rengeteget tanult abban az időben. Bár már a sörözéssel egybekötött hajvágás is rendhagyónak tűnik a mi jól megszokott mosás-vágás-szárítás-perkálás rendszerünkben, de ez még csak a jéghegy csúcsa. A kétezres évek elején Charlie berlini klubokban dolgozott, de nem a sörcsap mögött állt, még csak nem is ruhatáros volt, hanem fodrász. Igen, a német fővárosban szeretik összekötni a kellemest a hasznossal, így akad olyan szórakozóhely, ami saját fodrászattal is rendelkezik. Mi más passzolhatott volna jobban a rebellis hajszobrászhoz, mint az este tizenegykor kezdődő, és hajnali hatkor végződő munkaidő? Ja, és ne feledjük, főhősünk ekkor még csak tizenöt éves volt.

Charlie munkáit itt csekkold!olvass tovább

Punkok és gótok a kifutón

7406

Betsey Johnson mindig is őrült kreációiról és még őrültebb bemutatóiról volt híres. Legutóbbi show-ja is azt az élményt nyújtotta, amit a közönség elvárt. Habár, mint az New Yorkban ilyenkor szokásos, már a 2011/12-es őszi-téli kollekciót mutatták be, a modellek sminkje mégsem a hideg évszakokat tükrözte.

Betsey vad és extrém kreációi hasonlóan nem mindennapi make-upot és frizurát kívántak meg – így inkább ez befolyásolta az elkészült „műremekeket”. A divatbemutató maga két részből állt: Black Tag és Pink Patch. A nevek némiképp azt sugallják, hogy az első részben a sötét színek és ezáltal a visszafogottság dominált, de ez közel sem volt így. A Black Tag valóban egy kicsit darkosabbra sikeredett, mint a második felvonás a gótokat idéző sötét szettekkel.

A sminkben is ez a vonal köszön vissza, így természetesen az ajkakat vörös rúzzsal festették ki, a szemeket pedig fekete ceruzával és szürkéskék szemhéjporral erőteljesen kihangsúlyozták. Igazi különlegességnek mégis leginkább a modellek frizurája számított. A Black Tag darabokhoz minden lány Uma Thurman Ponyvaregény-beli hajviselete ihlette, fekete parókát viselt, amelyre különleges, a kreációkon is megjelenő csipkemintázatot festettek a fodrászok.

Az egyenparóka a második, Pink Patch részből sem hiányozhatott. A show felszabadultabb és olcsó Betsey Johnson darabokat felvonultató része sokkal inkább valami bohémat kívánt a fekete és határozott hajviselet helyett. Így kapott minden modell éppen ugyanolyan zilált, szőke tincseket a fejére, mint amilyeneket mag a tervező is visel.  Az egész stílusa a ruháktól kezdve a sminken át a kiegészítőkig nagyon punkos, bohém és őrült – sőt a színes kreációk kifejezetten vidámak –, a Black Tag smink pedig egy örök klasszikus, így inspirálódni akár a tavaszi hónapokban is szabad.

Forrás és képek: Thefashionspot.com