paprika

Csípjen is, ha már fáj!

3803

A fejfájás szörnyű, alattomos, fárasztó, idegtépő és sokaknál az élet komoly megkeserítője is. Tulajdonképpen mindegy, hogy másnaposság miatt fáj vagy a stressz az, amitől lüktet, esetleg a front miatt vagy képtelen megmozdulni, mindegyik az az eset, amikor szabadulni akarsz a szorító bilincsből, mégpedig azonnal. Alapvetően két típusú fejfájást különböztetünk meg: vannak a tüneti fejfájások és az önállóak, mi most ez utóbbiakról beszélünk, tehát nem azokról az esetekről, mikor valamilyen betegséget jelez a fájdalom.

Migrén, tenziós, cluster

Szomorú tény, hogy Magyarországon a lakosság közel fel érintett különböző fejfájásokban, migrénben pedig megközelítőleg a lakosság tizede, ami ugye körülbelül egy millió embert jelent. Ennél is többen, három-négy millióan úgynevezett tenziós fejfájással küszködnek, amit nagyon egyszerűen stresszes, azaz pszichés nyomás hatására kialakuló igen erős, lüktető fejfájásnak nevezünk. Aztán ott van még a cluster fejfájás is, ami fél oldali, szemgödör környéki elviselhetetlen erejű, rendszeresen visszatérő roham. Érdekes, hogy a felmérések szerint kultúrától és helytől függetlenül szinte ugyananyi embert érintenek a panaszok, a felnőtt lakosság körében ez úgy néz ki, hogy a nőknek átlagosan tizennyolc, a férfiaknak pedig hat százaléka szenved migréntől. Mindennek persze pénzben is kimutatható következményei vannak, hisz a rohamok ideje alatt csökken a munkaképesség, s ez becslések szerint évente mintegy huszonhét milliárd eurós kárt okoz csak az EU-ban. Elképesztő számok. Még elképesztőbb, ha tudjuk, milyen is megélni ezeket a fájdalmakat, s ha tudjuk, hogy sokak számára a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók mit sem érnek, a komolyabb gyógyszerek pedig receptkötelesek és sokszor neurológiai kivizsgálást igényelnek. Ez persze nem baj, hisz egyrészt azonosítani kell a fejfájás típusát, másrészt a készítményeknek esetlegesen olyan mellékhatásai lehetnek, amikre jobb felkészülni, és jobb kizárni a veszélyeztetetteket.

Ezt én is tapasztaltam, mikor egy vidéken töltött hétvégén tört rám a roham, s el kellett vitetnem magam a közeli város ügyeletes patikájába. (Most már valójában fogalmam sincs róla, hogy migrénem, tenziósom vagy clusterem van, mindegyikből produkálok tüneteket, de egyikből sem az összeset.) Itt valamilyen hiba folytán kiadtak nekem egy tablettát, ami elmulasztotta ugyan a fájdalmat, de két napig egy irányba mentem tőle, szédültem, az ájulás kerülgetett, émelyegtem, összezavarodott a látásom és ami a legjobb, heves fejfájástom lett - szerencsére az ibuprofennel könnyen kezelhető típus. Később kiderült, ez a bizonyos gyógyszer is a fent említettekhez hasonlóan csak szakorvosi receptre adható ki.olvass tovább

Mi ez? Paprika

4451

Minap sétálgattam a piac sorai között, és paprikát válogattam. Milyet vegyek? Hegyeset? Gömbölydedet? Pirosat, zöldet, sárgát? Tévét? (nem azért TV, mert - mint hittem sokáig - a csutkája régi tévéképernyőre emlékeztet hanem, mert tölteni való.) Mivel elég nehezen tudtam választani, ezért segítségül hívtam nagyanyámat, aki telefonon keresztül instruált, hogy melyik paprika melyik ételbe való.

Hétköznapra

Ha nyár, akkor lecsó vagy saláta. Máskor vajas kenyér paprikával. Chilis bab. Töltött paprika. Vagy csak úgy rágcsálni, mártogatni. Mindig attól függ, hogy milyen paprikát vásárolok, hogy mit szeretnék enni. Ha lecsót, akkor akár a kicsit fonnyadtabb, hibásabb is jöhet, ha saláta, akkor csakis édes és ropogós ugyanilyen, ha mártogatni szeretnék.

Paprikákat nézegess itt!

Pogány bors

A magyarok régóta használják a paprikát fűszerezésre, ez ugye a pirospaprika őrlemény. Persze a nyers paprikát másként is át lehet alakítani mint szárítás, darálás, annak érdekében, hogy fűszerként funkcionáljon. De erről már hírt adtunk! Ez ugye a híres paprikalekvár. A világ más részein inkább chiliznek, őrleményt nem használnak.olvass tovább