pénz

Spórolj bármire

1200

Nem vagyunk tele pénzzel. Épp, hogy kifizetjük a rezsit, fenntartjuk magunkat, a lakásunkat, ruházkodunk, eszünk, picit szórakozunk. Egy nyaralásra már a havi fixből nem futja, így előre gondolkodunk és spórolunk. De hogyan is csinálhatjuk ezt?

Ami a leginkább bevált, az a malacpersely. Ez nem vicc. Még kislány voltam, amikor a keresztapám úgy gyűjtött össze egy külföldi nyaralásra pénzt, hogy minden nagyobb aprópénzt, amit visszakapott - tehát tíz és húszforintosokat - betett egy nagy és kinyithatatlan perselybe. Fontos, hogy a malac alján ne legyen kipattintható nyílás, ahol kirázhatod a pénzt, mert akkor ki is fogod rázni, összetörni, meg úgysincs szíved, főleg, ha szép darabról van szó. Ezt módszert néhány éve én is kipróbáltam. Csak ötveneseket, százasokat dobtam a perselybe és nyolc hónap alatt bizony összejött a nyaralásra a pénz. A Krk szigeteken voltam és még búvárkodásra is jutott. Hatékony módszer még az is, ha kijelölsz egy bizonyos típusú bankjegyet - kettőszázas, ötszázas és megfogadod, hogy ha ilyen bankót kapsz vissza a boltban, azt félreteszed. Én most az ötszázasokat gyűjtöm, természetesen felnyithatatlan perselyben. Az egyik kollégánk ezt a módszer azzal spékeli meg, hogy fizetéskor bedob még egy tízezrest a pénzgyűjtőbe, mert azt úgyis elköltené, észrevétlenül, tehát nem érzi meg, ha eleve félreteszi. Ezek a módszerek már csak azért is nagyon vonzóak, mert kézzel fogható, szemmel látható eredményük van, ha hosszabb távon gondolkodsz. Mi már nyaraltunk malacos pénzből.

Láthatatlan pénzek

Egyik héten egy áramszolgáltatónál kialakult adminisztrációs hiba miatt - hogy szépen fejezzem ki a félreszámlázás tényét, az ELMŰ-nél - 2006. novemberéig visszamenőleg minden hónapra lekértem a banki számlavezetőmtől a kivonatokat. Ez jó sok pénzbe került, közel tízezer forintba, szóval már itt megspórolhattam volna ezt az összeget, ha minden hónapban szépen lefűzöm a számlakivonatokat, de nem tettem így fizetnem kellett. Végigbogarásztam az összes számlát, és megdöbbenve tapasztaltam a pénzforgalmam járulékos költségeit. Mert hogy is néz ki egy lakossági folyószámla összes költsége? Havi pár száz forintot levonnak alapdíj címszó alatt, párszor párszáz forintot pénzfelvétel miatt, néhány ezrest a bankszámla éves díjáért, aztán, ha még a csekkbefizetéseidet is innen intézed, akkor darabonként szintén néhány százas. Bagatellnek tűnik, amikor egy-egy tranzakció során felhívják erre a figyelmünket, de a bankoknak ezekből az apró-cseprő összegekből évente közel százmilliárd forint bevételük van. Persze célunk elsősorban nem az, hogy a bankárok bevételeit kurtítsuk, hanem az, hogy a saját kiadásainkat csökkentsük. Ezt mégis hogyan? Ha nem számlára kapod a fizetésedet, akkor miért van folyószámlád? Két oka lehet: a rezsi kifizetések és a pénzügyi háttér miatt, amit a számla nyújthat. De ez nem túl erős érv, ha épp nem tervezel hitelt felvenni, amihez kötelező jelleggel kell lennie folyószámládnak. olvass tovább

Hova mennyiért?

1623

Nem mindenki bukszája bőre szabott, így keményen el kell gondolkodni, hogy, ha pihenni szeretnénk, mondjuk egy hetet, akkor azt mennyiből és hol lehet megvalósítani. Ha nem szeretsz bönygészni, szívesen megteszi helyetted más, itt nézz körül!

Ötvenezerig

Itthon számtalan olyan nyaralás van, amit fél százezerből megúszhatunk. Kezdve a kulcsosházaktól a magánszállásokon át egészen a balatoni panziókig. Ha egy hétre tervezünk, akkor háromezer forintnál nem drágább szállásokat kell keresnünk. Persze a költségeink attól is függnek, hogy mik az igényeink. Ha csak pihenni, kikapcsolódni vágyunk, akár egy hegyvidéken, és nem ragaszkodunk ötcsillagos ellátáshoz, akár ennek a határösszegnek a feléből is megúszhatjuk. Nézzünk egy példát a két végletre. A Dráva partján már kétezer forintért lehet találni vendégházat, ha egy hétre számolunk, ez nem több, mint tizenötezer forint. Az útiköltségnek is ki kell jönni tízezerből, így még marad huszonötezer forintunk duhajkodni. Persze ezen a szinten az ellátás egyenlő a nullával, de valamit valamiért.

Az esti bográcsozásnak is lehet olyan hangulata, mint egy sokfogásos luxusvacsinak. Déli példa után jöjjön egy Észak-nyugati, a Fertő-tó. Ez is kitűnő lehetőségeket kínál, de nézzük a tetejét. Egy háromcsillagos panzióban, egy teljes hetes üdülés simán kijön ötvenezerből. Víz van, közelben van Ausztria, számtalan program lehetőség adódik: barlangszínház, püspöki kastély, soroljam? Számtalan olyan pontja van az országnak, amik föl sem merülnek, mint opció, és ha v életlenül odajutsz, csak tátod a szád. Voltál valaha például a Kis-Balatonnál? Mi egyszer úgy vetődtünk oda, hogy egy tikkasztó nyári hétvégén kutyabarát szálláshelyet kerestünk, akinek van állata, tudja, hogy ez mennyire nem egyszerű. És akkor rátaláltunk erre, ahol a kutyádat nagyobb örömmel fogadják, mint téged, s mindez a Kis-Balaton mellett, ami lenyűgöző, karbantartott, turistabarát, s nem mellesleg azonnal a Tüskevárban érzed magad. Kihagyhatatlan a Bivalyrezervátum, ahova szintén beengednek ebbel.olvass tovább

Hányadik vagy a leggazdagabbak közt?

2123

Csekkold, hányadik vagy a sorban a leggazdagabbak közt! Én benne vagyok a felső nyolcmillióban, ki gondolná...? Csak írd be az éves jövedelmedet, és kiderül!

Kincseink védelmében

2626

Egy fél világ töri a fejét, mi tévő legyen ezekben a bizonytalan pénzügyi időkben - bankban kuporgasson? Párnahuzatba varrjon? Valutát vegyen? Ingatlanba netán aranyba fektessen? Netán festményekre áldozzon? Ez utóbbi az, ami biztos befektetésnek tűnik, a műkincsek piaca ugyanis töretlen, s bár keveseknek jut eszébe a falon vagy a vitrinben tárolni összespórolt vagyonát, ezen kevesek azonban mindenképpen jó döntést hoznak.

Azért persze nem eszik olyan forrón a kását, mivel a műtárgyaknak könnyen lábuk kél, és kevésbé valószínű, hogy visszakerülnek jogos tulajdonosaikhoz, mint például egy személygépjármű, és mint mindennek, ennek is megvan a maga oka. Ha műkincslopást említünk, azonnal a nagy múzeumok, nemzeti tárlatok ellen elkövetett tolvajlások jutnak eszünkbe filmekből vagy éppen a napi híradásokból, pedig lopnak rendesen mindenhonnan, ahonnan csak lehet. A HVG Könyvek gondozásában megjelent könyv, az Ellopták! - Eltűnt mesterművek galériája (amit egyébként karácsonyi ajándéknak is melegen ajánlunk) lebilincselő módon foglalkozik a műkincstolvajlással, a leghíresebb, legvéresebb esetekkel ugyanúgy, mint akár a régészeti emlékek elrablásával vagy éppen a Holokauszt során eltűnt milliónyi értékkel.

Ami még ennél is érdekesebb, az az a kezdeményezés, ami Art Loss Register néven indult útjára, még 1991-ben, s melynek célja nem más, hogy nyilvántartson minden arra érdemes műtárgyat, hogy az ellopottakat megtalálja, a tetteseket lefülelje, a bűneseteket felgöngyölítse, egyszóval az, hogy a lopott értékek kereskedelmét ellehetetlenítse. Érdekes adat, hogy míg a lopott autók hatvan-hetven százalékát találják meg, addig az ellopott nagy értékű ékszerek esetében ez az arány mindössze egy százalék. Műkincsek esetén a megtalálási mutató tizenöt százalék. Julian Radcliff a könyv bemutatóján beszélt az Art Loss Projectről, s a fenti adatok mögött húzódó okként a nyilvántartás hiányáról.

A tolvajok alapvetően azt lopják el, amit el tudnak, amire lehetőségük van, s a művészetet valóójában könnyű meglovasítani. Mikor még csak álmos teremőrök vigyáztak dollármilliókat érő festményekre, természetes, hogy egyeseknek ésszerűnek tűnt meglovasítani egy-két képet. Idővel a műkincsek piaci értéke egyre csak kúszott felfelé, a sajtó hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb árakon elkelt tárgyakról adott hírt, így a fekete piac is fellendült. A műkincstolvajlás a hetvenes években kapcsolt ötödik sebességbe, az évtized közepén követték el az első fegyveres rablást is Párizsban. De nem csak múzeumokból lehet lopni, eltulajdoníthatók archeológiai leletek, ékszerek, veterán autók, de akár még dinoszaurusz lábnyomok is. 

Mindezek után persze még piacra is szükségük van a rablóknak, s az országhatárokon túl olyan helyeket keresve, ahol a törvények mások vagy épp a rablásról nem hallottak még, egy ideig viszonylag könnyen ment az értékesítés. A kör azonban szűkül, a fekete piacon nem lehet eladni körözött műtárgyakat, így sok érték végül elhagyva végzi valahol vagy épp megsemmisítés áldozata lesz.

Védeni mindezeket értékeinket egyféleképpen lehet: ha fotóval regisztráljuk értékeinket az Art Loss Project oldalán, ha az aukciókat a szervezet munkatársai megállás nélkül monitorozzák, ha a nemzetközi összefogás megtörténik, ha az adatbázis élővé válik. A nagyszabású vállalkozás elképesztő eredményeket mutatott fel már az elmúlt években is, nem csak ellopott műkincseket találtak meg, de kiderítették ismeretlen alkotók kilétét, s találtak meg elpusztított alkotásokat is.

A Chanel pénzt csinál

2640

A Chanel divatház forgalma az egekig szárnyal, de jelen esetben a cím most mégsem erre utal. Karl Lagerfeld a márka jelenlegi tervezője szó szerint pénzt csinál, hiszen pénzérméket tervezett. Míg az angolok királynőjük képmását, addig a franciák divattervezőnőjük arcképét tették érmére, de ez megszokott egy divatnagyhatalomtól.A franciák számtalan divatdiktátort adtak a világnak, de köztük is a legkiemelkedőbb Gabrielle Coco Chanel, a Chanel ház alapítója és a divat megújítója. A húszas évek divattervezője idén ünnepelné százhuszonötödik születésnapját, erről az évfordulóról a franciák méltóképpen emlékeznek meg. Egy limitált szériás öt eurós pénzérmét adnak ki, amelynek az egyik oldalán Coco Chanel arcképe látható, a másikon pedig egy ötös szám. 

Természetesen nem véletlen az érem értéke sem, hiszen az ötös szám utal a márka híres parfümjére, a Chanel No. 5-ra. Bár az érme fizetőértéke öt euró, limitált száma miatt a tényleges ár többszörösével túlszárnyalja majd ezt az összeget.