párválasztás

Madonna klónjai

6040

Nem vagyok nagy bulvárfogyasztó, és távol álljon tőlem, hogy bárkit is érdektelen pletykával terheljek, de megakadt a szemem azon az apróságon, hogy a "széles mosolyú" eposzi jelzővel illethető Cameron Diaz állítólag összejött Madonna volt pasijával.

A külsőre Schobert Norbihoz megtévesztésig hasonlító Alexander Rodriguezről annyit tudni itthon, hogy amerikai baseballjátékos és bukik a hírességekre. Főleg azokra csap le, akiknek lapos, kerek kalácsfeje, teli szájú mosolya, pillogó kék szeme és szőke haja van. Cameron Diaz a harmadik ilyen nő a sorban, előtte a mi A-Rodunk Kate Hudsont cipelte magával a meccsekre, de hírbe hozták Madonnával is, mielőtt a koráról rendszeresen elfeledkező popikon összejött volna a pelyhes állú, de kifejezetten dekoratív Jesus Luzzal. A három nő kis túlzással olyan, mint három tojás.

Cameron vs Kate

Azon gondolkoztam, miért van az, hogy akadnak olyan emberek, akik csak egy bizonyos típusra buknak? Miért csak a kék szemű, szőke hajú nők vagy a barna hajú, barna szemű, langaléta pasik jönnek be valakinek? Talán A-Rod is megtalálta volna az igazit, ha nemcsak a híres szőke bigék között keresgél, hanem szétnéz a dekoratív barnák vagy az izgalmasnak mondott vörösek között is. Az, hogy valaki inkább a szőkékre, a barnákra, vagy éppen a vörösökre bukik, a pszichológusok szerint tanult dolog. Általában gyermekkori emlékekre, vagy egy-egy, életünket meghatározó személyre vezethetők vissza. (És most tessék kutakodni egy sort az emlékekben!) A kis Alex szülei ugyan a Dominikai Köztársaságból származnak, de gyerekkorát Miamiban töltötte, amely szó szerint álom az Államokban. Ott tényleg mindenki minimum úgy néz ki, mint egy félisten, kimondatlanul is tabuzónának számít az országot egyre inkább benépesítő túlsúlyosok számára, és a szőke haj, a kék szem és a Barbie-mosoly kötelező. Ha valaki ezt a képet szívja magába, akkor kevesebbel már meg sem elégszik a későbbiekben. Az pedig, hogy pompomlányok helyett valaki sztárokkal hetyeghet, csak a saját sikerén múlik. A-Rod pedig Amerikában sztár a maga műfajában.

Ugyanakkor a párunk lehetséges külsejét nagyon sokban befolyásolja az is, hogy abban a közegben, ahol felnőttünk, mi számított ideálnak. Ha a szüleink a szomszédsággal együtt közös megegyezésre jutottak abban, hogy a Szabóék fiánál nincs daliásabb és fessebb legény a kerületben, és ezt fennen hangoztatták, akkor valószínűleg a mi retinánkba is beleégett egy kép az ideálisnak mondott pasiról. Ugyanígy a média is hatalmas szereppel bír. A tévé, a filmek, a magazinok, de még a reklámok is sugallnak egyfajta ideált - a magam részéről nem is bánom, hogy megszűnt a Mónika show, amelyen eddig délutánonként szocializálódhattak a suliból hazaeső srácok. Lenne még pár műsor, amit betiltatnék!

Átpörgettem az agyamon, hogy milyen típusú pasikhoz volt szerencsém külsőre, de arra jutottam, hogy nem csak egy bizonyos kategóriának osztom a lapokat. Egy időben a nagyon magas, szikár, barna szemű pasikra buktam, de volt, hogy egy nálam alig pár centivel magasabb sráccal voltam együtt, de nem a magassága miatt mentünk szét. Később került a képbe egy kesehajú, kék szemű, kissé puhább kötésű fazon is, és bár bukom a horgas orrú vitézekre, azért a krumpliorr sem lehet kizáró ok. Keserű csalódás volt, hogy pont ez a krumplinózis pasi az, akinek még kis túlzással sem vagyok álmai nője, mert ő Angelina Jolie magyarországi klónjaival próbálkozik minden egyes alkalommal. Nála a hosszú, barna hajú, durván telt ajkú, villogó tekintetű, vékony combú, nagy mellű lányok rúghatnak labdába, mint barátnő, a többieknek más besorolás jár.

Az kell, aki másnak!

6301

Amíg, mondjuk, fehérnemű választásnál kétségbeesve cipelem magammal a húgomat, hogy segítsen, addig a párválasztásnál általában nem kérem ki senki véleményét. Ebben aztán csak magamra hallgatok, ez az én döntésem. Gondolom én. Pedig állítólag egyáltalán nem így van.

Van benne potenciál

Egyedülállóként a szórakozásra kijelölt esték nemcsak a jó koncertek vagy beszélgetések, hanem a potenciális partnerek felbukkanásának esélyével is kecsegtetnek. A laza mosolyokat, pezsdítő flörtöt és a részegítő randikat aztán követi az első közös éjszaka, amely után jobb esetben lila köddel köszönt be a hajnal. Ő lehet Ő, nem vitás. Vele lehet mit kezdeni, van benne potenciál.

Néhány együtt töltött hétbe beleesik a barátnőkkel való találkozás is, akik aztán egy csak csajos dumálás alkalmával elkezdenek faggatni. Akkor aztán felszínre bukhatnak olyan észrevételek, amelyek fölött a rózsaszín szemüveg viselése miatt teljesen elsikkadtál.

Mondjuk, hogy annak ellenére, hogy ragyogó a mosolya, rondák a körmei, vagy túl sokat ő-zik, esetleg úgy nyerít, mint egy ló, vagy bármi, ami a barátnőknek nem tetszik, és amiről azt gondolták, hogy ki nem állhatod te sem. Ilyenkor akaratlanul is megfordul a fejedben, vajon ennek téged is zavarnia kellene? Mert ugye, mit szólnak hozzá mások? És egy pillanatra az, akinek minden szavát ittad, már nem is annyira vonzó. Aztán felhúzod magad, hogy a te döntésedet ugyan nem befolyásolja senki. De mi van, ha mégis? Ráadásul teljesen ismeretlen emberek.

more

Az kell, aki másnak

Érezted már azt, hogy attól a pasitól indulsz be, akiről a körülötted állók is nyíltan kijelentették, hogy nekik is tetszik? A helyzet ugyanez akkor, ha nem az ismerőseid, hanem vadidegen emberek véleményét hallod vagy reakcióikat látod. Az egyik amerikai egyetemen végzett kísérlet tanulsága szerint nemcsak a család és a barátok befolyásolhatják, hogy kit szemelünk ki magunknak, hanem a totálisan idegen embertársaink reakciói is. A dolog pszichológiai magyarázata ott keresendő, hogy az emberek, ahogyan a legtöbb állat – a környezetük ítéletét is alapul veszik a döntésükkor. A másolt párválasztás („mate choice copying”) azon alapul, hogy ha a többieknek megfelel az a bizonyos ember, akkor nekünk miért ne jöhetne be?

40 férfi és 40 nő részvételével azt vizsgálták, mennyire változik a párválasztási preferencia, miután megtekintettek nyolc villámrandiról készült videó felvételt. A férfiaknak azon nők iránt nőtt meg jobban az érdeklődése, akik iránt a felvételen látott férfiak is láthatóan gerjedtek. Naná! Az érdeklődés megsokszorozódott akkor, ha a videón látott férfit ráadásul jóképűnek gondolták. Hasonlóan reagáltak a nők is.

Ezzel a kutatással mintegy azt kívánták bizonyítani, hogy a párválasztás nem kizárólag személyes folyamat (ezzel eddig tisztában voltunk), de a közvetlen környezet, a barátok véleményén túl vadidegenek reakciójára is legalább ennyire adunk, csak éppen nem tudtunk eddig róla.

A 21. század lovagjai

6360

Miközben azon töprengtem, hogy miért vannak a nők egészen kicsi koruktól kezdve megbolondulva a klasszikus sztoriért, miszerint jön a herceg, kiállja a legszörnyűbb próbákat is, majd szíve hölgyével elegánsan elbaktat a naplementébe, rájöttem, hogy de hiszen épp ez a megoldás! Már az elejétől el vagyunk rontva!

Mesebeli lánykáknak képzeljük magunkat, akik egy nem létező cukorvilág trónján pöffeszkednek és várják a királyfit. Apu kérőket keres és gyakran - hogy kecsegtetőbb legyen az ajánlat - a fele királyságot is hozzácsapja a lánya kezéhez. Igen ám, de még ha a lányt rá is lehet bízni akárkire, a fele királyság nem játék, ahhoz férfi kell, aki megáll a talpán. Apuci szeme fénye úgy neveltetik, hogy azt hiszi, mindenféle következmény nélkül elvárásokat támaszthat a sorban álló királyfik felé. Aki nem tud víz alatt lélegezni vagy repülni, akiben nincs elég bátorság, hogy egyszerre küzdjön meg egy óriás sárkánnyal és a hétfejű medvével, aki nem tud udvariasan viselkedni egy öregasszonnyal, és akibe annyi együttérzés sem szorult, hogy az éhezőnek kenyere felét felajánlja … nos, az alkalmatlan a meghirdetett szerepkör betöltésére.olvass tovább

Mi kell a szingliknek?

6606

Ferde a lába. Ez volt eddig a legbénább kifogás, amit szingli – jobban mondva egyedülálló – ismerős szájából hallottam. Jófej, jól néz ki, szexi a mosolya, el tudnak dumálni, csak hát… ferde a lába. Pedig listája az ideálisról mindenkinek van, és kapcsolatról kapcsolatra alakul. Csiszolódik. Változik. Kevesebb lesz rajta a szigorú kitétel, vagy éppen tanulva a hibákból, szigorúbb lesz az a kevés, ami marad. De vajon mi a fontos? Hogy valaki mesterien flörtöljön? Hogy kifejezetten dekoratív legyen? Vagy jó az ágyban? Esetleg tökmindegy, hogy néz ki és szexel-e, mert nem is kell igazából senki?

olvass tovább

A „szomszéd srácra” bukunk

6702

Amerikai romantikus komédiák tömkelege végződik úgy, hogy a gazdag és jóképű nagymenő hoppon marad, az egyszerű, kedves srác pedig viszi a nőt. Nemrég bebizonyították, hogy ez a hepiend nem a hollywoodi forgatókönyvírók rózsaszín agyszüleménye, hanem nagyon is életszerű. A kutatások szerint a jóképű, közepes státuszú pasik az abszolút befutók a nőknél.

Fotó: Flickr

A gazdag és jóképű kombó már afféle közhelynek számít, ha az ideális férfi paramétereiről van szó, és van is benne ráció, hiszen evolúciósan belénk van kódolva, hogy a jó génekre és a hosszú távú, anyagi és érzelmi biztonságot nyújtó kapcsolatokra hajtunk. Mégis azt figyelték meg, hogy a magas státuszú, jóképű férfiak kevésbé sikeresek a szerelemben, a nők sokkal óvatosabban bonyolódnak hosszú távú kapcsolatokba ilyen típusú férfiakkal, már ha egyáltalán belebonyolódnak.

olvass tovább