pánik

Egy jó szex majd rendbe tesz?

4954

140 km/h-s sebességgel haladsz, gyönyörködsz a balatoni panorámában. Érzed ugyan, hogy iszonyatosan fáradt vagy, de legyőzi enerváltságod a céltudat: minél előbb hazai pályára érni.

A pillanat. A semmiből érkezik. Csak egy tizedmásodperc, és fogalmad sincs, mi történik veled, elveszted önkontrollod, érzed, hogy nincs levegőd, a halálos ijedtségtől légszomjad lesz, szívritmusod megzavarodik, remegsz, bőgni akarnál a félelemtől, ami hirtelen utat tör szervezetedben. Biztos vagy benne, hogy szívrohamod van vagy menten az lesz ,és a legborzasztóbb az, hogy egyedül vagy, senki nincs ott veled. Kihűl kezed-lábad, ezzel ellentétben izzadni kezd forró tested. Kiállni nem tudsz, kamionok zúgnak el melletted, az ájulás kerülget. Valahogy – túlélő formában- a következő kiállóig elkecmeregsz. Hívod a szüleidet, beszélni sem tudsz összefüggően, majd anya hangjának hallatán zokogni kezdesz. Autóba ülnek, jönnek érted, csak addig kell valahogy kitartani, lélegzetvételt újra megtanulni. Nem érted a tüneted, nem tudod, mi zajlódott le akkor és ott benned. Telnek órák-napok és észreveszed, állandó társaddá vált a félelem, mindig ott motoszkál benned: mi van, ha újra rádtör, váratlanul, álnokul és hívatlanul? Mi lesz akkor veled?

A pánik eredete

A pánik szó mitológiai eredetű: eltúlzott, oktalan rettegést jelent. Pán görög pásztoristenről kapta a nevét, akinek több rossz szokása is volt. Gyakorta „szexuálisan zaklatta” a környék lányait, aminek ők nem igazán örültek, mert Pán csúnya volt, félig kecsketestű és félelmetes hangokkal riogatta az embereket. Ám valódi veszélyt senkire nem jelentett: indokolatlan, 'páni' félelmet keltett. Maga a betegség nem új keletű, ám csupán néhány évtizede nevezik pánikbetegségnek. A pánik fogalma mára elveszteni látszik eredeti tartalmát, és lassan marketingeszközzé válik. A túlzott propaganda tette aránytalanul félelmetessé.

Mi történik ilyenkor szomatikusan?

Néhány perc alatt alakul ki az elemi erejű szorongásos roham, felgyorsul a légzés és szájszárazság, izzadás, hőhullámok, zsibbadás, szaporább szívverés valamint emelkedett vérnyomás jön létre. Izomfeszülések, izomgörcsök - melyek különösképp a bordaközi izmok fájdalmát ( kardiofóbia ) okozhatják – alakulhatnak ki. Pszichésen bizonytalanság, szorongás, halálfélelem, kontrollvesztés, a realitásérzék elvesztése és a megőrüléstől való félelem kerülhetnek felszínre főbb tünetekként.

A pánik háttere

A betegség típusosan a kora felnőttkorban, a 20-as évek elején, a szülőkről történő leváláskor jelentkezik. Úgy tűnik, saját problémám nem egyedi, sőt. A magyar pánikbetegek száma több százezerre becsülhető, de ettől nyilvánvalóan nem leszek nyugodtabb. A szindróma legalább kétszer olyan gyakori nőknél, mint férfiaknál. Ennek egyik oka talán az, hogy a meglehetősen maszkulin világban túl nagy nyomás nehezedik a nőkre. A rendszeres és nagymértékű stressz pedig kiválthat akár pánikbetegséget is, a lelki nyomást pedig gyakran csak tovább súlyosbítja, ha egy nő nem bírja a rá nehezedő terheket, és lelkileg kiborul. Kirohanásait a környezete tévesen hisztinek tekinti. A kálvária általában huszonévesen kezdődik, és körülbelül negyven éves korig érinti a lakosságot. Egyetlen pánikrohamot azonban nem szabad összetéveszteni a pánikbetegséggel. Ha viszont a rohamokból legalább négy jelentkezett egy hónapon belül, orvoshoz kell fordulni.olvass tovább

Ha mozdul a tömeg

7247

Még várnunk kell ugyan, hogy megtudjuk, mi váltotta ki a szombat éjjel a West-Balkánban kitörő pánikot, amely három lány halálát okozhatta. Akár volt késelés, akár csak egy kiáltás, amely erről szólt, az biztos, hogy több ezer, nagyon kis helyre bezsúfolt ember egyszerre próbált meg kijutni az egy szál ajtón a Nyugati térre, egymást taposva, egymáson tehetetlenül feküdve. Akik nem éltek át vagy nem is láttak ehhez hasonlót, azokban jogosan merül fel a kérdés: mi bajuk ezeknek az embereknek? Miért nem képesek, ha nem is nyugodtan, de legalább valami minimális rendszer és logika mentén menteni a saját bőrüket lehetőleg úgy, hogy másokat ne bántsanak? Hogy képesek átlépni a földön fekvő, összezúzott társuk felett? Hogy legalább egy kis szeletét megértsük és megértessük a szombati eseményeknek, a Cotcot házi szakértőjéhez, Mártihoz fordultunk.

Hogyan kattan be tömeghisztéria?

Helyesebb szituatív pániknak nevezni. Ennek a tömeglélektani jelenségnek az a lényege, hogy sok embert ugyanaz a veszély fenyeget. Nem reménytelen a menekülés, de nincs mindenkinek ugyanakkora esélye rá. Érdekes módon, ha nincs esély a menekülésre, nem következik be pánik, sőt az emberek elkezdik egymást segíteni. Pánik esetén azonban egy sajátos, beszűkült tudatállapot alakul ki, és egy ösztönös viselkedés: az egyéni érdekek előtérbe kerülnek, épp ezért a segítségnyújtás normái gyakorlatilag megszűnnek. Ezért lehetséges, hogy bárkit agyontapos a tömeg. Érdekes és nagyon jellemző, hogy ilyen helyzetben egyedül az anyai magatartás működik: az anyák saját életük árán is segítik a gyerekeiket – ez csak náluk figyelhető meg.

olvass tovább