otthon

Te rendes vagy?

1196

Napok óta keresem a piros körömlakkomat, sehol nem lelem. Biztos valamelyik tatyómban van. Évek óta zavar a kupleráj körülöttem. Rendet rakok, szépen csillog-villog minden, elmegyek dolgozni, hazamegyek, már vagy öt perce otthon vagyok, és úgy néz ki a lakás, mintha bomba robbant volna. Miért van ez? Hogy lehetne rendet tartani? Egy sima nap úgy néz ki, hogy reggel ébredés, zuhany, fogmosás, a reggelit összedobom, aztán elkezdek öltözködni. Ez a reggeli rutin leghosszabb része. Mert ugye nincs egy göncöm se, de vagy ötször átöltözöm minden reggel. Kiválasztom a nadrágot, hozzá egy felsőt, nem tetszik, leveszem a felsőt, ledobom a puffra, másikat húzok, aztán a nadrág nem tetszik, leveszem, ledobom a földre. Inkább szoknyát húzok. Oké felveszem a szoknyát, keresek egy trikót, megvan a trikó, de ahhoz másik melltartó kell, trikó, melltartó ledob... és így tovább. Szóval, amikor reggel odáig jutok, hogy feldobjam a sminket, már legalább két nadrág, egy szoknya, három felső, egy melltartó és minimum három pár harisnya hever szerte szanaszéjjel a pecóban. És akkor még nem beszéltem a reggeli maradványáról a konyhában, a mosogatnivalóról, a tegnapi szennyesről, ami halomban áll a fürdőben, mert mosni akartam és szétválogatás volt, a kupac meg ottmaradt, és a táskám tartalmáról, ami ki van borítva, hiszen kerestem a piros körömlakkot. Miért van ez? És hogyan tanulhatnám megtartani a rendet magam körül?

Hőség van

1548

Megint nyár van, amit annyira vártunk, csak épp arra nem gondoltunk, hogy iszonyú meleg lesz megint. Magunk mellett a lakásunkat is hűteni kell, de hogyan tegyük ezt, ha nem csípjük a zümmögő légkondit? Most nem is említjük a klímaberendezést, mert épphogy annak a használatát szeretnénk elkerülni! Tehát mi jöhet szóba? Kereszthuzat, sötétítés, és...  Nos, rögtönzött közvélemény-kutatásunk ezen a kettőn kívül még a szentelt vizet említette, persze csak poénból. 

Sötétet!

Mivel a nap nagy részét nem töltjük otthon, ezért nem zavaró, ha lehúzzuk a redőnyt, rolót, behúzzuk a sötétítő függönyt, és meglepődve tapasztaljuk majd, hogy hiába tombol a kánikula, kellemes hőmérséklet van a lakásban. No, de mi van, akkor, ha a tetőtéri lakásod ablakán, se redőny, se függöny, és épp rolóra sincs több tízezred? Nos, alternatív megoldásokban nincs hiány. Tapadókorongra ráerősítesz kartont, és felcuppantod! Ugyanezzel a technikával mehet kartonanyag – tehát vastagabb vászon – vagy bármi, amit érdemesnek tartasz arra, hogy mereven álljon, és elbírja a tapadókorong. Ugyanilyen megoldás a tépőzár, felragasztod a keretre, a vászonra rávarrod, és már kész is.

Fújjon a szél! 

Ha akkora mákod van, hogy tudsz kereszthuzatot csinálni, hát hajrá! Arra azért figyelj oda, hogy ne legyen durva, mert könnyen görcsbe állhat másnapra a nyakad. Este, amikor ég a lámpa és nyitva vannak az ablakok, mindenképpen be fog repülni egy-két szúnyog és egyéb repülő állat, akár még szitakötő is. Tegnap este a belváros kellős közepén pont meglepett egy minket, szóval ne hidd, hogy csak vízparton lehetséges ez. Megoldás van! Elektromos szúnyogriasztó helyett szép zöld szúnyogháló. Amennyiben nem lehet kereszthuzatot csinálni nálad, akkor a megoldás egy nagy, álló ventilátor, de ezt csak végső esetben. Minek fogyasztani az áramot, ha nem muszáj?

Pató Pál csajok

1889

Tegnap találtam egy nagy sárga borítékot az íróasztalom való pakolászás során. Belenéztem és meglepődve tapasztaltam, hogy egy könyv, néhány fotó és egy több oldalas levél volt benne. Barátnőmnek írtam, aki a Kanári-szigeteken él már több mint egy éve. Beleolvastam a levélbe, aztán megláttam az alján a dátumot... október. Eszembe jutott, hogy mindennap írni akartam még egy-két sort, közben vártam még egy könyvre, hogy ajándéknak elküldjem a levél mellé, de valamiért elmaradt. Halogattam, halogattam és nem lett belőle semmi. Kicsit elgondolkodtam, hogy vajon a nagy, élénkpiros, műanyag, tépőzáras mappám, meddig kell, hogy várjon még, hogy kiürüljenek belőle az elintézendő dolgok? APEH-nek levél, Diákhitel központnak levél, stb. Szerencse, hogy van email a világon, így azért a kapcsolataimat tudom tartani.

Minden este jön az elhatározás: holnap már tényleg megcsinálom. Aztán a következő este az érzés jön, hogy megint nem csináltam meg! Ez persze egy darabig még hasznos is lehet. Nagyon fontos lenne már egy új vasaló, mert a régi nem szuperál túl jól, mindig hetek telnek el, mire kivasalja a mosott ruhát, és venni kellene újat. Aha, de mégis mikor? Egy traccsparti a csajokkal, egy kellemes kávéházi beszélgetés sokkal előrébb való, mint órákon keresztül válogatni a műszaki boltban. Még az is lehet, hogy mire odajutunk, hogy megvegyük a vasalót, már van egy sokkal jobb, sokkal olcsóbbért. Persze, ez a pozitív végkifejlet, de sokkal gyakoribb a káosz, a kínzó érzés és a kapkodás. Érdemes elgondolkodnod akkor, ha már veszítettél el munkát, megbízást a halogatásod miatt vagy épp lebetegedtél már, mert nem előzted meg a bajt. Már gyerekkorodban is inkább bringáztál a pajtásokkal, házi feladat megírása helyett, és az utolsó pillanatban estél neki a leckének? Kampánytanuló voltál az egyetemen is. Akkor ideje változtatni a rossz szokásaidon, mert szerencsére lehet. olvass tovább

Wunderbaum és társai

2432

Nem újkeletű egyikünknek sem az, hogy az autókat wunderbaummal illatosítjuk, melyet a visszapillantó tükörre akasztunk. Mostanában valahogy a tisztaság illatának fogalma nem a tiszta ruha és tiszta otthon illatával párosul, hanem az ambipúrral és más, természetesnek legkevésbé sem nevezhető légfrissítőkével.

Wunderbaum, ambipur és társaik

A legbizarrabb és leginkább hányingerkeltő műfaj, ami a vaníliás illatú fenyőcskékkel kezdődött, ezt követte a tavaszi mező illatú, azaz örökzöld wunderbaum, de tegnap hallottuk a legnagyszerűbbet, a csillogó jégkristály illatvariációt - nem fenyőcskéből, hanem házi illatosítóból. Autóba mindenféle méretet és formát találunk, ezer fajta kisebb-nagyobb fityegő bűzölőt, sőt még NagyMagyarország alakút is, így mindenkinek bűzforrásától, vérmérsékletétől és ideológiájától függően illatosodhat autója.  Több egyed együttes alkalmazása elképesztő szagorgiát eredményezhet, s sokan még kis elektromos kütyüvel is megfejelik, tuti ami tuti.olvass tovább

Juli illatosít

2908

Imádtam a karácsony illatát. Ha semmi mást nem is szeretünk a karácsonyban, de a fahéj, a citrom, a gyömbér és a fenyő illata felejthetetlen. Minden praktikusságot mellőzve ezüst fenyőt választottam idén az ünnepek előtt, mert amellett, hogy szép, eszméletlen illata van. Az autó, ami hazaszállította szerintem még februárban is illatozni fog - és nem a wunderbaumtól. Aztán január első vasárnapján megváltam a fától, szó szerint könnyes búcsút vettem tőle. Sírtam, mert véget ért a szabadság, sírtam, mert takarítani kellett, sírtam, mert nem csak a lakást, de az egész lépcsőházat végig tűlevelezte, és leginkább azért sírtam, mert az illat is kiköltözött az otthonomból.

Illatos a konyhám

A konyhában nem bűz van, csak az ételek illata érződik. Én azért néha igazán meg tudom pörgetni a gyomromat, annyira jó illatok vannak... A töltött káposzta, a kolbász, kovászos uborka kombót senkinek nem kívánom, jó valakinek biztos. A hűtőt úgy lehet illatosan tartani, ha hetente takarítjuk. Ha kicsi a hűtőnk, nem okoz gondot, de mi van a nagy amerikai monstrumokkal, amik telis-tele vannak kajával? Nem mondhatja senki, hogy ő márpedig hetente kipakol, takarít, fertőtlenít, visszapakol, úgysem hiszem el! Na, én egy ilyen nagy állattal vagyok megáldva, na meg némi lustasággal. Ha valami kiborul, rögtön törlöm is, nem vagyok bakteriológus, hogy tenyésszem azokat! Ennek köszönhetően nem szokott bűzleni a hűtőm, de azért vannak kaják, amik iszonyú szagot eregetnek. A legjobb, ha a hűtő legalsó polcára, belülre teszel egy kis befőttesüveget, abba őrölt kávét. Ez semlegesíti a szagokat, ha nem lenne elég hatékony, citrommal töröld át a hűtőt, esetleg kifejezetten hűtőillatosítót is vehetsz, de én nem szeretek vegyszerezni, főleg nem az ételek közelében. 

Illatos hullámok

Van mikróm, nem szeretem. Mivel magasan van, macera takarítani, meg nekem használni is, így inkább csak a pasim teszi, persze takarítani nem szokta. Szerencsére a Zone Clubon van egy baromi jó műsor - Tiszta a lakásod? -, innen loptam egy ötletet a mikrohullámú sütő tisztítására, mégpedig egy tányérba - vagy műanyag edénybe - teszek vizet, egy csomó citromot belecsavarok, meg a héját is beleteszem, és tíz percig mikrózom. A vízgőz leoldja a mocskot, a citrom fertőtlenít, a héjából távozó illóolaj illatosít. Nagyszerű! olvass tovább