oscar-díj

El a kezeket az Oscartól!

545

Hollywood kedvenc átlagembere, Tom Hanks egyre idegesebben néz a jövő elé: a kétszeres Oscar-díjas sztár ugyanis pont az Amerikai Filmakadémia közelgő díjátadója miatt nyugtalankodik – és igencsak félti a díszes gála ünnepséget. Mivel a hollywoodi forgatókönyvírók már sokadik hete tartó sztrájkjának már „áldozatul esett” az Arany Glóbusz díjkiosztó ünnepsége – mivel a színész szakszervezet szolidaritást vállalt az írókkal. Hanks új filmje, a Charlie Wilson háborúja sajtótájékoztatóján fel is hívta az érdekelt feleket a megegyezésre, ezekkel a szavakkal: "A műsornak folytatódnia kell, és az Oscar mindennek a lelke. Én is tagja vagyok az Akadémia igazgatótanácsának, és mindenképpen egy remek műsort szeretnénk összehozni, hogy tiszteletünket fejezzük ki azon kiváló filmek előtt, amelyek az év során kerültek a mozikba. A sztrájk mindenkinek káros a filmiparban, még az olyan szakmák számára is, mint a díszletesek, a catering szolgáltatás, vagy a villanyszerelők, így ideje lenne a kiegyezésnek – remélem, a stúdióvezetők kaphatók egy tisztességes alkura."

Az Oscar ceremóniát február 24-én tartják a legendás Kodak Filmszínházban, és a műsor a felsoroltakon kívül riporterek és hírszerkesztők százainak a megélhetését is biztosítja!

Zellweger Oscar-díjas ruhája

689

Renée az Oscar díjátadó gálán egy Carolina Herrera New York estélyiben jelent meg. Egyáltalán nem is lepődtünk meg ezen, hiszen Renée egyik kedvenc tervezője Carolina Herrera. Az elmúlt években számtalan díjátadón, rangos eseményen jelent meg az ő kreációiban. Az idei Oscar díjátadón viselt ezüst színű ruha kézzel hímzett csipkéből készült, és Cartier karkötőt viselt hozzá. Neked hogy tetszik? 

Nem értem, nem tetszik, nem kérem

3300

Van ez az egész Oscar hiszti, amiben és sosem tudtam részt venni, egyrészt nem is kötött le maga az esemény, másrészt többnyire csak bosszankodtam rajta, mert sose értettem egyet a döntésekkel. Nem értem, miért kell egy filmmel széjjelnyeretni a mezőnyt, miért nincs ez valahogy limitálva, vagy nem tudom. Nemcsak unalmas, de ily módon egy csomó kategória jelöltjei fedik egymást, így van alkalmam mindegyik kapcsán külön felbosszantani magam.

Sokszor elgondolkozom, hogy tényleg az én ízlésem ennyire más mint a közé? Teszem ezt már csak azért is, mert a kritika mint újságírói műfaj itthon - tisztelet a kivételnek - mintha elhalt volna, a színikritikák fogalmazzunk úgy: furcsák. De hát hogy is írhatna valaki rosszat egy rendező legújabb darabjáról, aki előadás után együtt konyakozik vele a büfében? Vannak épp kedvelt, így gyakorlatilag érinthetetlen művészek, függetlenül attól, milyen maga a produktum. Egykor a kritikától rettegtek, ma a kritikusok rettegnek, nehogy az orrukra koppintsanak, nehogy egy rossz mondat miatt megvonják tőlük a kegyeket - sajtóbelépőket, vállveregetéseket, ne adj' isten munkákat, állásokat. De ez csak az egyik. Él egyfajta érthetetlen sznobéria is, ami a felkapott színészek/filmrendezők munkásságát csak méltatja, hiába ül döbbenten egy egész mozi (vagy csak én) a vászon előtt, az újságban az jelenik meg, ez nagyszerű kérem. Nem, nem az.olvass tovább

Haute couture az Oscaron

7320

A párizsi haute couture bemutatókon egy divatimádó szeme sem maradhat szárazon. Ugyanígy az Oscar-gálára hivatalos színésznők és azok stylistjai is stipi-stopit játszanak a január végén bemutatott ruhakölteményekért. Mi is kicsit eljátszottunk a gondolattal, hogy melyik színésznőt, melyik 2011 tavaszára készült magasszabászati darabban tudnánk elképzelni a díjátadó vörös szőnyegén. Alig egy hónap múlva kiderül, valóra válik-e valamelyik víziónk.

Nicole Kidman

Nicole Kidmant az utóbbi időben láttuk törtfehérben (Golden Globe), láttuk feketében (SAG Awards) is, de az Oscar-gála vörös szőnyegén szeretnénk valami színesben látni. Az izgalmas szabású, gyönyörű színű Zuhair Murad ruhát a 2011-es tavaszi haute couture kollekcióból mintha egyenesen neki találták volna ki.olvass tovább

Kiosztottuk az Oscart

7452

Ócska közhely, hogy a díjak nem számítanak, az Oscar pedig különösen nem: szimpátiaszavazás, politika, ügyes egyensúlyozás a haverok között – szokták mondani. Azért persze várja mindenki, ha másért nem, hát a vörös szőnyeg, vagy a műsorvezetők színielőadása miatt – bár tény, Hugh Jackman tavalye lőtti (ön)ironikus teljesítményét nehéz lesz felülmúlni. És hát valljuk be, azért mégiscsak érdekel minket is, melyik film mit hoz el.

Úgy döntöttünk, enyhítjük a napról napra növekvő feszültséget, és kiosztjuk a saját Oscarjainkat. Önkényesen kiválasztottuk a szerintünk fontos kategóriákat (a zene például az, a vágás nem az), és kizárólag az amerikai nagyjátékfilmekre koncentráltunk, egyszerűen azért, mert ezeket láttuk. Természetesen a jelöltek közül választottunk, nem csak úgy, nyakra-főre. Ladies and gentlemen, the Academy Award goes to…

olvass tovább