országimázs

Itt születtél, itt is maradsz!

8330

Országimázs-akciókkal rendszeresen megpróbálkozik a kormányzati kommunikáció és néha a magánszektor is, sokat (sőt: bármit) mondani azonban eddig képtelenek voltak. Jellemzően interneten terjedő (terjedni próbáló) videoklipekről van szó langyos popzenei alapokra, amelyek a következőket domborítják:

  • A magyarok okosak, hiszen sok mindent feltaláltak
  • A magyar táj páratlanul szép
  • A magyar ember páratlanul boldog
  • A magyar lányok páratlanul szépek
  • A magyar város tiszta és élhető

Függetlenül attól, hogy a fenti axiómáknak mennyi az igazságtartalma (hárommal egyetértünk, hogy melyekre gondolunk, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk), az egész nem túl fantáziadús. Ott van nekünk ugye Oláh Ibolya pátoszos Magyarországa (erre is főleg Nagy Kriszta Tereskova brilliáns, keserű paródiája miatt emlékszünk), illetve a tavalyi, a magyarok szürkeállományát domborító World of Potentials című kisfilm a Balkan Fanatik zenéjére.

Most pedig megérkezett a Vastag-testvérpár, Csaba és Tamás klipje, az Őrizd az álmod, amely nem kíván új gondolatokat hozzátenni az eddigiekhez. Mindkettejüknél véletlenül van egy fényképező, ezzel készít félvállról, de azért vérprofi képeket mindenkiről, akivel találkozik, úgy mint: esküvői sokadalom, boldogan shoppingoló lányok és idegesen mobilozó kopasz üzletember (szimpatikus azért ő is), mindezt egy olyan városban, ahol senki más nincs az utcákon, csak ők, minden patyolattiszta, csak a szocreál lakótelepek aluljáróiban felsejlő graffitik jelzik, hogyitt amúgy emberek élnek.

Egy fontos gondolat azért végigvonul a szövegen: szabad fordításban nagyjából az, hogy ha már egyszer ide születtél, ne akarjál te elmenni innen. Gyanúsan rímel mindez az aktuális kormányzati üzenetre és az úgynevezett röghöz kötést erőltető intézkedésekre. A kérdés persze fontos és jogos, mi pedig nem szeretnénk állást foglalni, hogy a jobb megélhetést biztosító külföldi élet, vagy a közösségi érzés és a hazai GDP pumpálása fontosabb-e. Álljon tehát itt a klip, vitaindítóként mintegy, és a kérdés: ragaszkodnál-e az itthoni élethez, szentimentális okokból, hazaszeretetből, akkor is, a szembejönne egy külföldi lehetőség?

A Facebook Hollandiából származik

8339

Épp a napokban emlegettük az elhibázott országimázs-projekteket, célozva arra, hogy azért lehet ezt szépen, elegánsan is. Az izlandiak például zseniális zenés videót hoztak össze nemrég, mai példánk pedig a holland nemzeti múzeum vicces és igényes kisfilmje. Nem direkt országimázs, de áttételesen egyértelműen az: szépen, lépésről lépésre bebizonyítja, hogy a Facebookot bizony Hollandiának köszönheti a világ. Onnan származnak a telepesek, akik felépítették azokat az amerikai városokat, ahol a Zuck-szülők összeismerkedtek - a papa amúgy természetesen maga is holland. Holland a sajtkészítő, aki feltalálta az Atarit, Mark első gépét, a webet is nekik köszönhetjük és Hollandia kereskedett először a rézzel, amely évszázadok múlva a számítástechnika alapköve lett. Van még kérdés? Nézzétek meg, nem lesz.