oroszország

Vizecske nélkül nem megy

4697

A vodkát két hullámban fogyasztja az alkoholkedvelő ember: poharazgatós karrierje kezdetén, majd annak kiforrott, kifinomult szakaszában, felnőtt fejjel. A köztes időszakot többnyire elhomályosítják az első, kommersz vodkák által okozott traumák, így végig kell játszani a szeszek teljes skáláját ahhoz, hogy végül felismerjük, a vodka a legtisztább, legnemesebb, legérthetőbb ital a tömények világában. Adjuk meg a kellő tiszteletet e nemes nedűnek hát!

Mindenben más

A vodka története sajnos homályba vész, az oroszok és a lengyelek is tradicionális készítő és fogyasztó nemzetnek számítanak, ám egyik népnek sem volt annyi esze, hogy a nevet védelem alá vonja, így a vodka a világ bármely országában szabadon előállítható szesszé vált, miközben a vodkás népek sokszor mindenféle töményet egyszerűen levodkáznak. A szó etimológiáját nézve ez nem is olyan érthetetlen, hisz annyit tesz, "kicsi víz", ami a felesek jelentős részére igaz lehet. A világ nagyobbik fele által ismert vodkát a lengyelek és oroszok tiszta vodkaként vagy kristály vodkaként emlegetik, ami sejteti az ital különleges voltát. Mert miről is beszélünk valójában? Arról, hogy a különféle alkoholos italok készítésénél tömérdek energiát, időt és pénzt ölnek abba, hogy megteremtsék, s onnantól kezdve fenntartsák a különleges, egyedi, utánozhatatlan és nem mellesleg kellemes ízt.olvass tovább

Egy fő per négyzetkilométer

6626

Ma egy orosz fotósra, Alexander Gronskyra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Szigorú képein egy-egy rövid sorozatban képes úgy leírni egy teljes társadalmat, vagy annak egy szeletét, amely szövegként csak egy tanulmányban férne el. Gronsky körbejárta Moszkvát úgy, hogy maradt a határterületeken, elment a sarkkörön túli legnagyobb városba, Murmanskba, Naftalanba, ahol olajban fürdenek, vagy Novgorodba, ahol sokkal több nő van, mint férfi. Képeiből a spottr.hu készített kimerítő válogatást, ha valaki a teljes felhozatalra kíváncsi, annak ott a hivatalos oldala.

Moszkvai Loveparade

8731

Hatalmas gépek dübörögnek, lánctalpak csikorognak az aszfalton, a hatalmas tömeg moraján átütnek a lendületes bakancscsattanások, a levegőben vadászrepülők sugárhajtóművei üvöltenek. Magyarországon már 1985 óta nem tartanak katonai parádét, de az oroszok még mai is értik a módját, hogyan ünnepeljék a győzelem napját.

olvass tovább

A Terepes Csajok és az Asia Race

8870

Két vagány, csini csaj. Ha szembe jönnek az utcán, a róluk sugárzó vidámságon kívül nem tűnne fel rajtuk semmi különös. Már ha éppen gyalog vannak. Mert egy hatalmas, erőtől duzzadó, ráadásul rózsaszín terepjáró autó azért elég feltűnő jelenség. Kapitány Dorottya és Pánczél Gyöngyi márpedig, ha csak módjuk nyílik rá, ezt pink járgányt hajtják, sokszor hajmeresztő sebességgel, úttalan utakon. Ők Magyarország egyetlen női tereptájékozódási autóverseny csapata, avagy a Terepes Csajok, akik a DAS Jogvédelmi Biztosító támogatásával most Ázsia meghódításán fáradoznak.

olvass tovább

Léteznek lovagok

8877

A lányoknak az Ázsia Túrán nemcsak a "technika ördögével", az idővel, nyelvi nehézségekkel kell folyamatosan megküzdeniük. Mint az élet sok más területén, nőként mindenki másnál többet kell teljesíteniük az elismerésért. Az autóversenyzésben a fiúcsapatok különösen nehezen viselik, ha két csinos és törékeny fiatal lány is képes teljesíteni egy emberfeletti technikai versenyt. Vannak azonban kivételek.

olvass tovább