nyelv

Legszebb szavaink

2573

Timi írt már nekünk az ocsmány - ez is csúnyán hangzik - szavakról. Jogos a kérdés, hogy mi a tíz legszebb magyar szó? – tette fel a kérdést Kosztolányi, és meg is válaszolta, szerinte ezek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. A témával már rengetegen foglalkoztak előttünk, de mitől lesz szép egy szó? Egyrészt attól, hogyan cseng, fontos a szó zeneisége. A magyar nyelvben a mély magánhangzóktól érezzük szebbnek a szavakat, pl. csók, szűz. Másrészt attól a képtől, amit hozzá rendelünk, amit jelent, édesanya, szív. Sok helyről hallottam már azt a mendemondát, hogy külföldi fülnek a lenolaj/fülolaj/halolaj szavunk a legszebb, és kimondva tényleg elég jól hangzik - belegondolva már nem annyira. Én a legszebb szavak közé sorolnám, jelentés alapján: édesanya, hűség, szeretkezés, mosoly, hangzás alapján: hajnal, csillag, lajtorja, kollagén.

És nem utolsósorban, ne feledjétek, az ígéret szép szó, de a Landwirtschaftausstellung még szebb!

Neked melyik szavunk szép, és miért?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Tanulj nyelveket!

2973

Itten találhatsz számtalan nyelven internetes nyelvleckéket, úgyhogy mielőtt tanárhoz fordulsz, eldöntheted, hogy tényleg tetszik-e vagy megy-e vagy valami. Én most akkor belenézek az arabba, és felfrissítem a törökömet. És ti?

Vigyázzoda

3102

Az alábbiakban hatalmas ellentmondásba keveredünk majd saját magunkkal, mivel ez az ellentmondás oly sokunkra jellemző, s valamiképpen szükségszerű is. A nyelvvel kapcsolatos kérdésekben és a jelenségek megítélése terén ugyanis legalább olyan nehéz következetesnek és elvszerűnek lenni, mint mondjuk libeális elvek mentén élni minden esetben. A nehézséget csak tetézi, hogy anyanyelvünket mindnyájan használjuk, valójában ez legnagyobb kincsünk, kapcsolataink erre épülnek, világunkat ezen keresztül értelmezzük, s ez az a terep, amin igazán magabiztosan mozgunk, s ahol kreativitásunk is kiteljesedhet. Igen, mindenkié. Nem kell hozzá semmilyen képzettség, hogy fantáziadúsan és nekünk tetsző módon használjuk, egy iskolázatlan, olvasatlan ember ugyanúgy él a nyelvi kreativitás eszközeivel, mint egy sokdiplomás, művelt és sokat olvasott magyar, még akkor is, ha a két nyelvhasználat között óriási különbségek mutatkoznak.

A szafaládé esete

Sokat lehet hallani a nyelvromlás kifejezést, s bizonyára sokan bonyolódtunk már vitába ismerőseinkkel, kollégáinkkal és leginkább szüleinkkel, nagyszüleinkkel az álatalunk - vagy éppen - általuk használt magyar nyelv minőségét illetően. Ami alapvetően teljes butaság, ám mégis megtesszük mindnyájan. Védjük saját találmányainkat, ám hevesen támadjuk a szerintünk rosszul használt, következetesen elrontott, hibás szerkezeteket, fordulatokat, ragozásokat, miegyebeket. Ahogy nyelvhasználatát, úgy véleményét is mindenki szabadon alakíthatja a témában, változó, hogy ki mit gondol például az eszek, iszok, alszok, lakok vagy éppen a táskámba van a tárcám - típusú slendriánságokról/változatokról - tetszőleges aláhúzandó.olvass tovább

Játék a nyelvünkkel

3806

Esett már szó a régi Budapest szlengjéről, amikor is meglepő kifejezéseket tálaltunk az olvasók elé, ezúttal pedig még elvetemültebb nyelvészeti kalandozás következik: fényt derítünk például a „Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo” mondat értelmére, valamint az is kiderül, hogy mi az a nyúlfülvágó térközsűrítő.

Nos, az előbbi egy angol nyelvű érdekesség, amelyet Buffalo város egyetemének docense, William J. Rapaport volt képes leírni 1972-ben. A látszat ellenére tökéletesen értelmes mondat: a nagybetűs "Buffalo" mint városnévből képzett melléknév szerepel benne, a kisbetűs „buffalo” pedig magyarul egyszerre jelent "bölények"-et, és azt is, hogy "erőszakoskodik". Így a „Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo” azt jelenti tehát, hogy a "Buffalói bölények buffalói bölényeket bántó buffalói bölényeket bántanak". Ennek a hazai megfelelője azonos hangalakú, ám háromféle jelentéssel bíró szavakra alapozva körülbelül az lehet, hogy "Követ követ követ", ha pedig némi engedményt teszünk, akkor eljuthatunk egészen a "Követ követő követet követő követ követ követ követő követet követő követet" szédítő mélységéig, és így tovább. Pofonegyszerű, nem?

De ez még csak a kezdet.olvass tovább

Szexi

3870

Újabban arra lettem figyelmes, hogy embertársaim előszeretettel használják a szexi jelzőt, de nem ám valakire, aki kívánatos, vagy beindítja a szexuális fantáziáját az embernek, nem teljesen más kontextusban! Úgy használják, mint a cool szót régen. Jelző lett. Múltkor voltam egy konferencián, smúzoltam egy saleshouseos pasival, aki az online reklámfelületek eladásáról tartott mini előadást a büfében, és azt mondta, hogy a csomagban eladott értékesítési felület sokkal "szexibb", mint az egy magában álló termékek. Értitek ezt? Egy ilyen online fogalomra, erre a fiktív dologra mondja, hogy szexi... Nem egy csajra, ne adj isten egy pasira, egy helyzetre, vagy valami tényleg szexhez köthető fogalmora! Rákerestem a googleban és kiderült minden lehet szexi; bútorok, kaják, helyzetek, bármi. Nem kell, hogy köze legyen a szexhez a lényeg, hogy legyen szexi! Vagy... Cool! Király! Zsír! Klafa! Maszek! Fain! Über! Állat!

Azon már nem is akadok fent, hogy a zsír miért pozitív! Ocsmány állagú, borzasztó ízű cucc, aminek pozitív lett a jelentéstartama. Aztán ott a maszek. Ami ugye a nyolcvanas évek kisiparosi tevékenységét űző figurára vonatkozott. Az akkoriban menő volt. Az über jelentésmódosulása nem annyira feltűnő, hiszen a jelentése felett, így ha valami über - gagyi vagy remek -, akkor azzal kifejezzük, hogy annál rosszabb, jobb nem lehet. Aztán ott van az állat. Ami ugye egy faj, vagy micsoda. Vajon miért kezdtük el hosszú évekkel az állat szót, mint jelzőt érvényesíteni? Vagy ugyanezt megkérdezhetem a király szóról, ami ugye nem azt jelentette eredetileg, hogy valami baromi jó... Érdekes dolgokat produkálunk a nyelvünkkel, ami ezek a szavak által nagyon szexi lesz.