nem

Nőből férfit

3886

Vajon mitől nőies vagy férfias egy ember arca, ha figyelmen kívül hagyjuk az arcszőrzet meglétét vagy hiányát?

Erre a kérdésre szeretett volna választ adni a Harvard Egyetem professzora, Richard Russell, aki egy optikai illúzió segítségével próbálta meg bebizonyítani, hogy a fényviszonyok jelentős szerepet játszanak a dologban. A lenti képen látható két arc közül a baloldalit nőneműnek, a jobboldalit pedig hímneműnek érzékeli a szemünk - pedig alapvetően mindkét fotón ugyanaz a nemtelen arc szerepel. A különbség az, hogy az első képen fokozták a kontrasztot (a világos és a sötét részek közötti árnyalatkülönbséget), a másodikon pedig csökkentették.

A kontrasztosabb arc tűnik a szemlélő számára nőinek, a kevesebb kontraszttal készült pedig férfiarc benyomását kelti a nézőben. Russell szerint a felfedezés fontos abból ma szempontból, hogy az agy számára nagy szerepet játszik a kontraszt akkor, amikor egy ember nemét pusztán az arc alapján akarjuk megállapítani. Az illúzió meg is nyerte a az Optikai Illúziók Díját 2009-ben.

Az interneten hozzászólók közül minden esetre viszonylag sokan nem látnak különbséget a két kép között a nemek tekintetében. Ti látjátok?

Mondj nemet!

8300

Nemet mondani sokszor nehéz és kínos ügy, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem fér bele az időnkbe vagy nem tudjuk teljesíteni a vállalt kötelezettséget. Ilyen alkalmakkor rendszerint az lesz a végeredmény, hogy túlvállaljuk magunkat és csak komoly nehézségek árán, gyakran a saját feladataink rovására sikerül teljesíteni a vállalást, már ha egyáltalán sikerül. Esetleg elvégezzük, amit megígértünk, de rossz szájízzel jövünk ki a helyzetből, ami kihat a további kapcsolatra. Egy-egy ilyen epizód mindenki életében adódik, de vannak olyanok is, akik szinte naponta küzdenek ezzel a problémával, és úgy érzik, mindenki az ő vérüket szívja. Ilyenkor érdemes elgondolkodni az okokon, és hatékony megoldást találni.olvass tovább