napozás

Az ember színe sárga

3922

Naponta megdöbbenve nézem munkába tekerve, hogy a Margit-sziget idilli partjainál vagy a rakparti szennyvízbeömlők mellett emberek vörösre égettetik magukat az elviselhetetlenül erős nappal. A napozás kora végérvényesen lejárt, felejtsük el romantikus gyermekkorunka, mikor étcsokira sültünk márciustól szeptemberig a szabadban. Gyerekekre 2000 faktor, ránk 300 elég lesz. Egy Ausztráliában élő barátom egyszer azt mondta, csak az nem hiszi el, hogy van bőrrák, aki még nem járt ott, és nem látta a konkrétan hiányzó arcú embereket, a ráktól leoperált végtagokat és a szörnyű pusztítást, amit a nap végzett.

Ezt tehát elfelejtettük ugye (ugye?) és szoliba sem szívesen járunk már, hisz az szinte ugyanaz pepitában, így marad az arisztokratikusan fehér bőr vagy az önbarnító kencék, miknek piaci részesedése soha nem gondolt magaslatokba röpült az elmúlt évek során. Amerikai adatok alapján úgy tűnik, négy év alatt megnégyszereződött a bevétel, 2003-ban még "csak" ötvenhárom millió dollárt, míg 2008-ban már kétszáz milliót költöttek a színesedni vágyó nők és férfiak.olvass tovább

Harap a Nap!

6087

A meteorológusok szerint újra jön az esős idő, így még az is kap egy kevés haladékot, aki még nem szerezte be az idei naptej adagját. Hiába lerágott csont és volt róla szó tavaly is meg tavalyelőtt is többször, a bőrünk védelméről nem lehet elégszer és eleget írni.

Már csak azért sem, mert ha hiszitek, ha nem, a szakemberek szerint a magyar lakosság nagy része – a számtalanszor elhangzott figyelmeztetések és tanácsok ellenére is – nem veszi komolyan a napozással járó veszélyeket: a legtöbben még mindig nem, vagy nem helyesen használnak fényvédő készítményeket, és a kritikus, délelőtt 11 és délután 16 óra közötti időszakban tetőtől talpig fényesre olajozva fekszenek ki a napra. Hányan és hányan vannak azok, akik a télen nyoma veszett barnaságot szeretnék visszanyerni, illetve eleve barna bőrszínt akarnak az egyhetes nyaralás alatt? Jóllehet, még mindig ugyanaz a nap süt, mint amikor a dinnyelé folyt a hasunkon és reggeltől estig strandoltunk önfeledten, a hatása és az ereje már teljesen más. Ha nem vigyázunk, akkor aranybarna csókok helyett se perc alatt vörös harapásnyomokat hagy a bőrünkön. A megjelenő szeplőket és anyajegyeket ma már nem szépségpöttyként aposztrofáljuk, sokkal inkább aggodalomra okot adó elváltozásként.

A napkultusz az emberiséggel egyidős, Napistenek mindig is voltak, de az emberek jó ideig csak távolról tisztelték a sugárzó égitestet. A múlt század elejéig a társadalom krémje a ragyogó elkülönülés nevében távol tartotta magát a barnító fénytől és a munkásosztállyal azonosította a cserzett bőrt. A barnaság úttörője ki más lehetett volna, mint Coco Chanel, aki imádott napozni. Akkoriban pártoltak át az arisztokraták is a fényes oldalra, mert az egzotikus, napfényes tájakra tett utazásokat azonosították a barna bőrrel. Később, a testkultusz előretörése miatt erősödött a barna bőr iránti igény. A sötétebb színű bőr alatt látványosabban feszülnek az izmok, ezért a nyolcvanas és kilencvenes évek aerobik-bűvöletében élve napfürdőzők ezrei égették magukat a napon vagy szoláriumok fénycsövei alatt. A barnaság ideje azonban lejárt. Ha nem szeretnénk negyvenévesen négercsókból mazsolává aszalódni, akkor jobb, ha betartjuk a napozás szabályait.

Csak erős idegzetűeknek!

Barnulási képlet

Az ultraibolya sugarak közül az UVA és az UVB éri el a Földet, az UVC-t az ózonréteg – még - visszatartja, ami nagy szerencse, mert ez a legerősebb a három közül. A hosszú hullámhosszú UVA sugárzás egészen a bőr irharétegéig elhatol, hatására a bőrben található kollagén károsodik, a bőr veszít feszességéből és gyorsabban öregszik. Az UVB sugárzás eredménye a hosszú távú barna bőrszín, mivel a rövid hullámhosszú sugarak a bőrünk felszínét érik. Ez ellen egy ideig természetes módon védekezünk: a bőrünket fedő lipidréteg megnő, a szaruréteg megvastagodik, a festékanyagot – a bőrszínért felelős melanint – termelő sejtek intenzívebben dolgoznak. A barnulás tehát nem más, mint a szervezetünk védekező képessége a nap káros sugaraival szemben.

A mérték, érték

Mivel a számos betegség (angolkór, csontritkulás) elkerülése miatt is fontos D-vitamin termeléséhez szükségünk van az ultraibolya fényre, ezért sem kell teljes védőfelszerelésben kitenni a lábunkat a lakásból. A hangsúly sokkal inkább azon van, hogy mikor és mennyi időt töltünk a napon.

Bár vannak olyan sminktermékek, amelyek védelmet biztosítanak a nap káros sugaraival szemben, ha napozni készülünk, mindenképp mossuk le a sminket, töröljük át sminkeltávolítóval a nyakat és a dekoltázst is!

Annak is jobban oda kell figyelnie, aki valamilyen gyógyszert szed, ugyanis vannak olyan készítmények, amelyek beszedése esetén nem szabad napra menni.

A fényvédő krémek használata egyszerűen kötelező, hiába az unalomig ismert szabályok, akkor járunk a legjobban, ha ezeket betartjuk. Eszerint napra menetel előtt legalább fél órával vékonyan be kell krémezni magunkat. Ezt pedig rendszeresen ismételjük!

A faktorszám azt mutatja, hogy hányszorosára nő a bőr védekező képessége a használat során. A faktorszámok tekintetében a 15-nél magasabb faktorszámú készítmények ár-napvédelem aránya már nem egyenesen arányos. Míg a 15 faktorszámú napozószer 93-94 százalék körüli védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak ellen, addig a jóval drágább, 40 faktorszámú csupán kicsivel többet, 97 százalékosat. Száz százalékos, vagy, ahogy a legtöbb feliraton olvasható – teljes védelem – nem létezik. Hiába a vízálló felirat is, a fürdőzés után szükséges az újrázás.

A fototípus határozza meg, hogy egyes emberek bőre hogyan reagál a napsugárzásra. A szeplők és anyajegyek jelenléte, a leégésre, illetve a barnulásra való hajlam tükrében hat különböző fototípust különböztethetünk meg a tejfehér bőrű, mindig leégő, sok szeplővel rendelkező személytől a fekete bőrű, soha meg nem piruló, szeplőtlen egyénig. Értelemszerűen minél alacsonyabb fototípusba tartozik valaki, annál fokozottabban kell ügyelnie a fényvédelemre.

További napos okosítások

Mesterséges nyár
Gubbaszthatunk az árnyékban
Mit csinálj, ha leégtél

Szakítsd le a napot!

7634

Ha napfényről és napozásról van szó, szinte mindenki kívülről fújja, milyen óvintézkedésekre van szükség, hogy minimálisra csökkentse a bőrrák kockázatát. Rendjén is van ez, hiszen a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás miatt ijesztően megnövekedett az ilyen jellegű megbetegedések száma. A probléma pusztán annyi, hogy ebben is, mint minden másban, nagyon könnyű átesni a ló túloldalára. A túlzott óvintézkedések miatt ugyanis újból felütötte a fejét az angolkór és immáron népbetegségnek számít a D-vitamin-hiány.olvass tovább

Napozni vagy nem napozni?

7798

Május van, és még ha az időjárás mostanában kissé mostoha is volt, egy-egy alkalommal már megmutatták magukat a nap melegen simogató sugarai, magukban hordozva a verőfényes nyár ígéretét. Az ember vére ilyenkor felpezseg, lábai szinte automatikusan viszik ki a szabadba, hogy élvezze, amint a napsugarak melege a zsigerekig hatol, új erőt öntve belé. Igen ám, de az elmúlt években egyre többször hallhattuk, nagy árat fizethetünk a napfürdőért, bőrrákot kaphatunk. Akkor most napozzunk vagy ne? Erről a kérdésről, illetve a napvédelemről beszélgettünk Oláh Emília kozmetikussal.olvass tovább

Támad a Nap

8037

Manapság már annyi civilizációs nyavalya “áll rendelkezésünkre”, hogy le a kalappal az előtt, akinek még legalább egy nyamvadt allergiát sem sikerült begyűjtenie. Mert hogy túlzott immunreakcióval járó tüneteknek se szeri se száma, ki orrdugulással, influenzaszerű, ki pedig viszketéssel, vakarózással kísért allergiával küszködik. Ez utóbbi kategóriába tartozik az extra szívással járó napallergia, ahogy a köznyelv hívja, valójában a fényallergia. Ez a tünetegyüttes már egészen kora tavasztól akár szeptemberig is érintheti az arra érzékenyeket, a szoláriummal való hozzászoktatásról pedig teljesen megoszlanak a vélemények. Egyesek viszont esküsznek a mesterséges barnulás áldásos tevékenységére, mondván, hozzászoktatja a bőrt az UV-sugárzáshoz. Az orvosilag diagnosztizált, sokkal ritkább napallergia viszont jóval komolyabb probléma, hiszen a ruházat sem védi a beteget az allergiás rohamtól, amihez már annyi is elegendő, ha egy kissujjnyi bőrfelületét UV-sugárzásnak teszi ki. A továbbiakban a fent említett, sokakat érintő fényallergiáról lesz szó.olvass tovább