nap

Perzselő nyár

4185

"Újabb riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható extrém értékű, 8,1-es erősségű UV-B sugárzás miatt." Ez sajnos általános, áprilistól szeptemberig mindennapos esemény lehet. Tavaly már riogattunk benneteket egy UV térképpel, idén sem hagyhatjuk ki ezt a borzalmas parafaktort a nyári irományaink közül.

Mindenki tudja, hogy az UV sugárzásnak milyen káros következményei lehetnek. Ha mindent tudni akartok erről, akkor érdemes olvasgatni napsugárzásról szóló oldalakat! Az UV-ból csak a B és a C rossz, de a C szerencsére egyelőre elhanyagolható, a B viszont... Tehát az UV tartomány biológiai szempontból három részre osztható. A legelőnyösebb számunkra az A tartomány, melyek a barnulást okozzák, és a gyógyászatban is használják. A C tartomány nem éri el a Földet, mert az ózonréteg kiszűri, a B viszont veszélyes is lehet nagy dózisban, leégést, bőrrákot, szembetegségeket okozhat, gyengíti az immunrendszert. olvass tovább

Ez egy majom!

4424

Egy ilyen professzionális ketyere minden kulcstartón elkelne, főleg nyáron. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy az UV-sugárzás milyen bődületes lehet - csak felkapunk valami lenge ruhát, és máris rójuk az utcákat, anélkül, hogy bekentük volna magunkat védelmi krémmel. Nos, ha beszerzel egy ilyen UV-mérő kulcstartót, indulás előtt csak kiteszed az ablakba a napfényre, és máris megmutatja neked, hogy az UV-sugárzás melyik tartományban van és milyen védelemre van szükséged.

Ez az UV-majomnak keresztelt (nem értem, miért ez a neve) kütyü az UV-index négy különböző tartományát képes jelezni, egy-kettő, három-öt, hét-nyolc és kilenc-tizenegy között. A piktogramok értelemszerűen mutatják a veszély mértékét: minél sötétebb a középső lila kör, annál kevésbé javasolt védelem nélkül kimerészkedni.

Nézz bele!

6900

Szerintetek mi ez? Vagy kérdezzük úgy: mikroszkóppal vagy teleszkóppal készült, azaz nagyon kicsi vagy nagyon nagy?

Az utóbbi. Ez a Nap felszíne, amit egy amatőr, de megszállott csillagfotós, Alan Friedman készített egy ipari webkamera, egy teleszkóp és egy nagyon spéci, a fényspektrum vörös végének legszélét érzékelni képes szűrő összeházasításával. A látványról HD-mozgóképet készített, a legjobb képkockákat pedig hosszas utómunkának vetette alá, amíg ki nem jött a végeredmény: jól exponált, tűéles és látványos felvételek a felszínről. Itt van az egész:

Hardcore anyu

8723

Édesanyám nem az a tipikus anyuka, aki kék otthonkában süti a rántott húst és időnként enyhe célzásokat tesz vagy hosszabb előadásokat tart a nagyi-bugyi előnyeiről a tangával szemben. Sosem hallottam tőle olyasmit, hogy „a férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út”, vagy hogy a jó húsleves titka a delikát/vegeta, vagy bármilyen titkos összetevő, ami generációkon keresztül öröklődött a családban. Sőt, azt sem szokta megjegyezni, hogy egy „hölgy” egyenes háttal ül és biztosan nem szürcsöl, tunkol, horkant vagy ilyesmik. Néha azonban elejt egy-egy tippet, mondhatni életvezetési tanácsot.


olvass tovább