nők

Első nők

3192

Az Egyesült Államok első női

Az Egyesült Államok első asszonyait, tehát az elnökök feleségeit mindig is nagy tisztelet övezte, és mindig a középpontban álltak. Korábban már írtunk a first lady-ségről, most egy galériában összeszedtük a legutolsó tíz elnökfeleséget és néhány érdekességet róluk, férjük mellett vállalt szerepükről. A galéria első szereplője Michelle Obama, a jelenlegi first lady, az utolsó pedig a máig nagyon sokat emlegetett Jackie Kennedy.

Klikk az első nőkért!

Magyarország első női

Az Amerikai first ladyk mellett elkészítettünk Magyarország első asszonyairól is egy galériát, bár tény, hogy hazánkban nem övezi akkora figyelem és népszerűség a miniszterelnökök feleségeit.

A galéria hiányos lett kissé, hiszen Gyurcsány Ferenc feleségétől, Dobrev Klárától egészen Kádár János nejéig, Tamáska Máriáig szerettük volna összegyűjteni a feleségeket, de Németh Miklós, Grósz Károly, Lázár György, Fock Jenő és Kállai Gyula kormányfők feleségeiről semmit nem találtunk, még csak a nevüket sem. De nem csak a feleségek nevét nem tudtuk kideríteni, a magyar kormányfők sincsenek listázva egyik állami weboldalon sem. Az internetes kutatásnál nem álltunk meg, felhívtuk a miniszterelnöki hivatalt is, ahol öt kapcsolás után adták egy illetékest, aki megígérte, hogy még aznap visszaszól az általunk kért információkkal. Vissza is hívott minket, de legnagyobb megdöbbenésünkre hivatalosan mindössze azt a tanácsot kaptuk, hogy nézzük meg a Wikipédián... Összegezve tehát az állam nem gondozza saját történelmét saját oldalain, s az érdeklődő állampolgárnak azt javasolja, informálódjon azon az oldalon, amit az állampolgárok szerkesztenek. Még mindig nem térünk magunkhoz, micsoda dolog ez?

Klikk ide Magyarország első nőiért!

Európai roma nő vagyok

3451

Az Amnesty International és a Romédia Alapítvány közös videókampányt indított a Nemzetközi Nőnap alkalmából. A két civil szervezet a nők társadalmi szerepvállalásának jelentőségére, és egyben a roma identitás összetettségére igyekezett felhívni a figyelmet négy perces videófilmjében. A téma aktualitását nyilvánvalóan a hazánkban és más országokban tapasztalható, a társadalmi kohéziót gyengítő, szélsőséges romaellenes erőszakos megnyilvánulások adták.


Felmerülhet Bennetek, hogy nem igazán ez jut először eszünkbe amikor erről a témáról kezdünk el beszélni – és teljesen jogosan-. Miért van az, hogy az első ami beugrik, az valami ellenszenves, rossz  - és most mindkét oldalról értem ezt. Aki utálja a romákat annak azért, akinek pedig nincsen faji ellenérzése, annak rendszerint valami negatív élmény ugrik be, amit rendszerint a híradásokból lehet hallani.



olvass tovább

Szuperhősnők

3466

A képregényhősök általában fiktív, kitalált alakok szuper képességekkel - és általában férfiak: gondoljunk csak Batmanre, vagy éppen Pókemberre. Egy amerikai kiadó egy sorozattal megdönteni látszik ezeket a képregényekről alkotott sztereotípiákat, hiszen főhőseik, szuperhőseik nagyon is valóságosak, ráadásul nők, olyan nők, akik igenis sokat tettek a világért.

A Bluewater Productions adja ki a Female Force nevű képregény-sorozatot, amely könnyed formában meséli el jelentős, már-már szuperhősökkel felérő nők történetét, életét. A tapasztalatok szerint ilyen könnyedebben tálalt életrajzok, történetek sokkal jobban érdeklik az embereket, ráadásul a képregény ára négy dollár alatt van, így nem csoda a nagy érdeklődés!

more

Az Female Force nevű sorozatban már feldolgozásra került többek között Hillary Clinton életrajza is. Mrs. Clinton még januárban jelent meg szuperhősként képregényalakban, a kiadványokat villámgyorsan szétkapkodták.

A képregény-sorozat legújabb fejezet áprilisban kerül a polcokra, s ennek főszereplője nem más lesz, mint az első színes bőrű first lady, Michelle Obama. Darren G. Davis a Bluewater Productions elnöke elmondta, hogy Mrs. Obama az egyik legerősebb és legbefolyásosabb nő a világon. Vinnie Tartamella művész a rajzokon Michelle intelligenciáját és szépségét szerette volna hangsúlyozni. A cég úgy nyilatkozott, Mrs. Obamát olyan jelentős nőnek tartják, hogy valószínűleg abban az esetben is kapott volna főszerepet az egyik könyvben, ha nem költözik be a Fehér Házba.

Michelle Obamát júniusban Caroline Kennedy követi a regényhősök sorában. A Kennedy lány méltó szereplője lesz a sorozatnak, hiszen a volt elnök, John F. Kennedy és felesége, Jacqueline Bouvier Kennedy lánya szerző és ügyvéd, aki többek között Obamát is támogatta a kampányában.

Üzennek nekünk

3662

Nem ismerek egy olyan fiatal - huszonöt éves - pasit sem, akit érdekelne a nők elnyomása, kizsigerelése, kárhozott sorsa. Épp emiatt nehezen tudom meghatározni, hogy mi inspirálja JR-t arra, hogy a világ legnagyobb galériájába olyan képeket helyezzen el, amelyek úton-útfélen emlékeztetik az embert arra, hogy bizony sokan csak tengődnek, de nem élnek. Nyilván ez egy jó téma, és biztosan nem véletlenül talált JR a párizsi metróban egy fényképezőre, és tette fel rá az egész életét, hiszen előtte nem fotózott. Ha hihetünk a végzetben, akkor találkozása a képalkotó tárggyal biztosan sorsszerű volt.

Nézzetek, és figyeljetek!

Nekünk a Nők című alkotássorozata tetszett, amelyeknél semmi másról nincs szó, mint a női méltóság kifejezéséről. Mindegy, hogy készült a fotó, hogy hol van "kiállítva", lehet Sierra Leonéban, a Közel-Keleten, Afrikában vagy épp Brazíliában, az üzenet mindenütt eljut az emberekhez, hiszen akkora formátumúak a fotók, hogy képtelenség nem észrevenni és nem tudomást venni azokról. Állj meg egy pillanatra, és nézz!

JR 2001-től számtalan érdekes projektben részt vett, fotózott break-eseket, írókat, zenészeket, színészeket, majd utazott és sorsokat fényképezett - nők szemében. Művei technikailag a következőképpen néznek ki: egy huszonnyolc milliméteres géppel - igen a talált géppel - elkészíti a fotót, majd óriásba kinyomtatja, aztán felapplikálja épületekre, járművekre, természeti képződményekre. Szeretjük?

Csajok, mint mi

4059

Amit ezeken a képeken látunk, az már maga is lázadás. Sminkek, lakkozott körmök, dekoltázsok - mindez elképzelhetetlen lett volna pár napja még Iránban. A nőknek - a turistáknak is - kötelező kendővel takarni fejüket, hogy hajuk ne látszódjék, nem testhez simuló kabátjuknak combközépig kell takarni. Dekoltázs soha, soha, soha. Tény, hogy Teherán utcáin eddig is találkozhattunk a törvényekkel dacoló, határokat feszegető lányokkal, akik vadul sminkelték magukat és az a kabátka épphogy a popsi aljáig fedett, de ezzel azt kockáztatták, hogy elviszik őket és csúnya dádát kapnak. Ehhez képest most a nők tömegesen és felszabdultan lazítanak kényszerű textilbörtöneiken. És szépek is....

Klikkelek a lányokra