nőgyógyász

Kezeld a nőgyógyászt!

729

Három típusú nő van. Az egyik soha nem megy nőgyógyászhoz, úgy kell ráripakodni, hogy legalább öt évente vonszolja el magát rákszűrésre. A második a felelősségteljes nő, ki évente egyszer felkeresi orvosát, csak hogy minden rendben van-e, esetleg rendszeres gyógyszerfelirató. A harmadik típus a mániákus nőgyógyászlátogató, aki az évek során a város orvosainak felét végiglátogatta már valamilyen okból kifolyólag, de például azért, mert egyáltalán nem olyan egyszerű egy tisztességes, szimpatikus, megfizethető és bizalmat kiváltó orvost találni, aki még érti is a dolgát.

Elsőként, kamaszkorunk első orvoslátogatásánál kapásból ott a kérdés, hogy férfi vagy nő legyen-e az illető gyógyász, akinek a kezei között úgy érezzük, könnyebben el tudjuk engedni magunkat. Gyors felmérésünk ererdménye szerint teljesen vegyes, hogy ki melyik nem mellett dönt, de az is valószínűsíthető, hogy a szülők - nyilván az anya - ajánlása nagyot nyom a latban. Olyat nem igazán ismerünk, aki mai napig élete első nőgyógyászához járna, tehát a váltás úgy tűnik törvényszerű, s sok esetben eltart egy ideig, míg megtaláljuk a legmegfelelőbbet, s akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha szülni is szeretnénk.olvass tovább

Halálos ellenséged

4024

Most egy olyan betegségről lesz szó, mely minden nőt fenyeget. A nagykönyv azt írja, hogy általában a 40 év feletti nők betegsége ez, ezzel viszont nem tudok egyetérteni, mivel én is egy vagyok közülük. És nem vagyok még 40 éves. Ezzel élek, már régóta, legalább 10 éve. Nem szívderítő dolog úgy eltöltened a napjaidat, hogy akaratlanul is eszedbe jut, halálos beteg vagy, vagy lehetsz. Rettegek, ha rákszűrésre megyek félévente.

De beszéljünk a betegségről.

A méhnyakrák okozója a legtöbb esetben a HPV vírus. Az a legdurvább az egészben, hogy szinte észrevétlenül terjed közöttünk! És nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is, akik ugyan csak hordozók, de továbbadják a vírust nekünk, nőknek. Egyébként itt megjegyezném, hogy igen, Uraim, maguknál is okozhat ám ez a kedves kis vírus érdekességeket! Gondolok itt a nemi szervi szemölcsre, hímvesszőrákra (Van ilyen? Nem is hallottam róla eddig.) és végbélrákra.olvass tovább

Véres koitusz

5665

Megint nem klappol valami. Mintha fájna odabent, és főleg koitusz után. Úristen, mi lehet a baj? A csajok között sokszor felmerülhet ez a kérdés, és nem ritkán tényleg van valami odabent, ami rendellenes. Először felkeressük Google doktort, és már olvashatjuk is a rémségeket. Most éppen a méhszájsebbe futottunk bele. Lássuk mi is ez, ami nem is az!

Kasom

A méh alakja fordított körte formájú, melynek a szára a hüvely, ahol csatlakozik a kettő, az pedig a méhnyak, aminek körülbelül az egyharmada belelóg a hüvelybe, konkrétan ez a rész a méhszáj. Ugyanolyan el nem szarusodó laphám borítja ezt a részt, mint a hüvelyt, a méhnyakat viszont olyan hengerhám borítja, ami nyákot termel és nem engedi a steril méhtestbe a hüvelyben található baktériumokat.

Seb?

Előfordul, hogy a méhnyak hengerhámja túlburjánzik, és ellepi a méhszájat is, tehát ugyanúgy borítja a méhszájat nyálkahártya, csak nem lap-, hanem hengerhám, tulajdonképpen nem sebről van szó, mert nem keletkezik hámhiány. Ennek a típusú elváltozásnak a neve: Ectropium. Nagyon gyakran előfordul fiatal felnőttkorban, főleg azon nők körében, akik hormonális fogamzásgátlót szednek.

Tünetek

A leggyakoribb tünetei a méhszájsebnek a krónikus, vissza-visszatérő hüvelygyulladás, fokozott nyálkatermelés - folyás -, sőt koitusz utáni, pecsételő vérzés is gyakorta megjelenik. Leginkább ezekből a tünetekből következtethetünk arra, hogy valami nincs rendben odabent. Fájdalmat nem okoz, így a kezdeti felvetésünkre keresett válasz nem lelt magyarázatra, keresgélünk is tovább.

Vágjuk ki!

Magyarországon nagy hagyománya van a minden betegséget gyógyító szike kézbevételének. Orvosaink metszeni szeretnek leginkább, biztos, ami biztos. Mielőtt azonban kés alá feküdnénk, érdemes kipróbálni kevésbé radikális gyógymódokat is. Természetesen mindenképpen szükség van nőgyógyászati kezelésre, hiszen a méhszájseb akár a méhnyakrák megelőző állapota is lehet, ezért rendszeresen kell járni citológiai és kolposzkópos vizsgálatokra.olvass tovább

Pasit vagy csajt?

6249

Pironkodás. Látszatmagabiztosság. Gyomorgörcs. Izzadó tenyér. Nem, ezek nem egy első randi kórisméi. Ha úgy folytatom, hogy feszes terpesz, jéghideg kengyel és görcsös kitárulkozás, akkor mindenki tudja, hogy a nőgyógyász a téma.

Az elsőre nem emlékszem kristálytisztán. Vagy azért, mert annyira régen volt, hogy a feledés homályába veszett. Vagy pedig azért, mert sokkot kaptam és az agyam örökre törölte az élményt. Nem azért, mert fájt, hanem mert annyira szokatlan volt. Valami rémlik arról, hogy a vetkőzőben talált anyagpelenkával takartam el az altestem, mert nem akartam pucéran az ismeretlen orvos és a nővér elé kerülni, de az is lehet, hogy ez már a második alkalom volt. Szerencsére, nem vagyok érzékeny az uszodavízre, nem szedek össze semmit attól, hogy ránézek a vécédeszkára, és a nemi életem sem lehet okozója a bajoknak, így elég évente egyszer – rákszűrés és rutinellenőrzés miatt - felkeresnem a nőgyógyászom. Egy férfit. De vajon mitől függ, hogy férfi vagy női orvost engedünk közel a legintimebb testrészeinkhez?

Egy angol (milyen más?) felmérés szerint a női orvosok általában több időt foglalkoznak a női betegekkel, mint a férfi kollégáik. Bár női orvosokkal nincs tapasztalatom, de minden valószínűség szerint egy nő-gyógyász tudja, milyen érzés a menstruációs görcs, az égető viszketés, a furcsa hámlás vagy éppen az erős hüvelyi folyás. Mivel ő is jár nőgyógyászhoz, van sejtése, hogyan kell úgy hozzányúlni egy nőhöz, hogy az ne okozzon feltétlenül kellemetlenséget, vagy ne beszélgessen hosszasan a kezelésről a páciensével úgy, hogy előtte nem tessékelte a függöny mögé felöltözni. Másrészről a nők a nőkkel tudnak nagyon gonoszak is lenni – még ha nem is akarattal. Vajon mennyire lesz elítélő egy prűd beállítottságú orvos azzal szemben, aki nemi úton terjedő hüvelyi fertőzéssel jelenik meg nála. Vagy mennyire érzékelteti egy éppen gyermekre vágyó nőgyógyász, hogy elítéli az embrióját elvetetni kívánó asszonyt? Elég egy csúnya pillantás vagy egy megjegyzés, hogy az ember soha többet ne akarjon felfeküdni a kengyeles asztalra.olvass tovább